Tips voor een mediaprofessional in wording.

 

NIKI

Slim, creatief, jong én succesvol. Allemaal woorden die de27-jarige media professional Niki Tielen omschrijven. “Ik ben nu één jaar afgestudeerd en werk sinds een half jaar voor Omroep Brabant. Er is een wereld voor me open gegaan. Ik denk dat werken in de media me nooit zal vervelen.”

Welke opleiding heb je gedaan?

“Ik heb journalistiek gestudeerd aan de Fontys in Tilburg. Deze opleiding wilde ik altijd al doen en dus was de keus ook snel gemaakt in 5-HAVO.  Ik ben voor mijn stage een half jaar lang naar Suriname geweest om daar voor de lokale omroep te werken.  Momenteel werk ik bij de redactie van Omroep Brabant en dat bevalt me goed. Ik kan niet zeggen dat dit mijn droombaan is, maar het begint ergens op te lijken en ik heb alle hoop dat ik in de toekomt ooit mijn eigen mediabedrijfje op kan starten.”

Hoe vind je een baan als mediaprofessional?

“Ik heb veel geluk gehad toen ik op zoek was naar een baan. Ik kende toevallig iemand die bij Omroep Brabant werkte en op die manier ben ik bij het bedrijf naar binnen gerold. Wat ik jou, en alle andere media professionals in wording mee kan geven is dat het belangrijk is om jezelf te laten zien. Loop gewoon eens bij bedrijven binnen en vraag of je een dagje mee kan lopen. Nooit geschoten is altijd mis en de meeste bedrijven vinden dit geen enkel probleem. Durf jezelf aan te prijzen, en durf je mond op de juiste momenten open te trekken. Maak jezelf onvergetelijk! Dit kan ook door middel van bijvoorbeeld een blog. Zorg dat de wereld je kent!”

“Maak jezelf onvergetelijk en zorg dat de wereld je kent!”

Wat doe je precies bij Omroep Brabant?

Ik ben journalist bij Omroep Brabant. Ik trek er echt elke dag op uit om zoveel mogelijk nieuws op te nemen. Ik maak eigen reportages, die natuurlijk ook uitgezonden worden. De ene keer is er echt groot nieuws, in dat geval worden we er naartoe gestuurd.  Natuurlijk is dat niet elke dag zo, meestal ga ik op zulke dagen trekpleisters af in Brabant. Hier maken we vervolgens reportages van die daarna worden uitgezonden. Ik ben geen presentatrice, ik verzin de stukjes en laat het vervolgens presenteren door een goede presentator of presentatrice. Ik heb nooit de passie gehad om voor de camera te staan, dat vind ik maar niks.

“Ik heb nooit de passie gehad om voor de camera te staan, dat vind ik maar niks. “

Wat voor bedrijf is Omroep Brabant?

“Omroep Brabant wil Brabanders verbinden met hun eigen provincie. Daarbij staat ‘het gevoel van hier’ altijd centraal. Natuurlijk zijn we objectief en betrouwbaar, waardoor iedere Brabander kan meepraten over alles wat er in onze provincie leeft.  We zijn met meer dan tweehonderd medewerkers, samen zorgen we voor goede media in onze provincie via TV, radio en internet.

Per dag bereikt Omroep Brabant zo’n 500000 Brabanders. Iets waar we allemaal trots op kunnen zijn!”

“Omroep Brabant wil Brabanders verbinden met hun eigen provincie”

Hoe ben je van plan je eigen bedrijf op te gaan zetten?

“Ik wil inderdaad niets liever dan een eigen bedrijf. Ik moet ook realistisch blijven en zo weet ik natuurlijk ook dat voor een eigen bedrijf een startkapitaal nodig is. Doordat ik pas één jaar ben afgestudeerd is dat kapitaal nog niet heel veel. Ik zal dus even door moeten sparen. Ik ben wel al bezig met het schrijven van verschillende plannen. Zo kan ik er toch alvast mee bezig zijn. Ik wil nog niet al te veel loslaten, maar een eigen tijdschrift is en blijft mijn droom, ondanks tijdschriften aan het uitsterven zijn. Ik wil ze graag in een nieuw jasje steken en weer op de markt brengen”.

“Ik wil tijdschriften in een nieuw jasje gaan steken en weer opnieuw op de markt brengen”

Heb je nog handige tips voor mij en mede-studenten als het gaat om het maken van juiste keuzes na je opleiding?

“Het is altijd belangrijk om je hart te volgen. Iedereen moet zoveel mogelijk doen waar hij/zij gelukkig van wordt. Wanneer je besluit om te gaan werken bij een media bedrijf dan heb ik wel een aantal tips.

1: Weet goed waar je talenten liggen en pas deze toe tijdens de selectie van bedrijven waar je wilt gaan solliciteren. Wanneer je niet goed kunt schrijven is het echt geen goed idee om ergens te gaan solliciteren waarbij je deze vaardigheid wel regelmatig nodig hebt. Natuurlijk kun je van je fouten leren, maar in de media wordt alles gedeeld en er is niks zo fout als content die onjuist is geschreven!

2: Bepaal alvast bij wat voor bedrijf je graag zou willen gaan werken. Maak een lijstje met verschillende soorten bedrijven en ga kijken wat de voor- en nadelen bij elk bedrijf. Wanneer geen enkel bedrijf vacatures heeft kun je op zoek naar vergelijkbare en misschien kleinere bedrijven in dezelfde branche. Je kunt dan kijken welk bedrijf het meest op een bedrijf lijkt waar je in eerste instantie wilde gaan werken.

3: Durf een klein beetje brutaal te zijn! Laat zien dat je er bent. Probeer een super creatieve CV te maken. Ik had een tegeltje laten bedrukken met de tekst: ‘Je bent gek als je deze code scant!’ onder deze tekst stond een code die verwees naar mijn website, met mijn CV erop. Ik heb hier veel leuke reacties op gekregen! Op deze manier onderscheid je jezelf van de rest.

“Durf een klein beetje brutaal te zijn!”

Sarah Maas voor MICwatching.nl

12122777_10153692850373415_4022990596064130821_n(1)         Over de auteur: Sarah Maas

Sarah Maas (1991) is studente aan de Hogeschool van Amsterdam. Ze studeert Media, Informatie en Communicatie. Ze heeft de specialisatie Digitale Mediastrategieen gekozen en hoopt deze in februari 2016 af te kunnen ronden. Ze heeft een passie voor marketing, schrijven en houdt ervan om mensen te kunnen inspireren. Wil je meer weten over Sarah? Neem vooral een kijkje op haar Facebook pagina.

Bekijk ook: Mijn introductieartikel op MICwatching!

Bekijk ook: How to: VAN FACEBOOK-NERD NAAR SUPERSPURT

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s