Virtual reality op 4 andere manieren

Bron: Pewdiepie (2014)
Bron: Pewdiepie (2014)

Als iemand over virtual reality praat, denk ik gelijk aan het spelen van een game. Dit is te danken aan de Youtube ster Felix Kjellberg, ook wel bekend als PewDiePie. Bij een aantal games maakt PewDiePie gebruik van een 3D bril, de Oculus Rift. Dit doet hij vooral bij horror games en dat zorgt voor extra spanning. Virtual reality zorgt namelijk voor levensechte simulaties. Mede dankzij gaming en PewDiePie is virtual reality een hit geworden. Maar virtual reality is niet alleen een tool voor games…

1. Het brengt op een andere manier het nieuws over
In mijn vorige artikel ‘Edward Miller: “Virtual reality wordt dé toekomst voor journalistiek”‘ heb ik het een en ander uitgelegd over virtual reality. Ik heb zelf geen ervaring met virtual reality, maar het lijkt me een interessante tool. Er wordt namelijk een 360˚ techniek toegepast, waarbij het beeld wordt gecreeerd door meerdere camera’s. Deze techniek biedt de kijker de mogelijkheid aan om, om zich heen te kijken. Net zoals in de realiteit. De documentaire ‘Hong Kong Unrest’ van de bekende fotograaf Edward Miller is hier een voorbeeld van. Er is namelijk een groot verschil tussen het bekijken van nieuws via de televisie of het bekijken via de Oculus Rift. Door de Oculus Rift wordt de beleving van de kijker wordt groter. Er wordt namelijk een illusie gecreëerd waarbij de kijker denkt dat hij/zij zich daadwerkelijk op de locatie bevindt. Toen ik deze clip zag, had ik het gevoel dat ik niet een toeschouwer was. Ik had het gevoel dat ik deel uitmaakte van het verhaal.

Bron: Medical Realities (maart 2015)
Bron: Medical Realities (maart 2015)

2. Virtual reality als leermiddel
Het is mogelijk om te leren via virtual reality. Zo heeft Edward Miller voor Medical Realities een 360˚ video gefilmd. Deze video is op Youtube gepost voor studenten die een medische studie volgen. In deze video kunnen studenten bestuderen hoe het eraan toe gaat in de operatiekamer. Zo wordt er ook verteld wat ze precies doen en welke instrumenten zij gebruiken. Dit kan in de toekomst een nieuwe manier worden om leerstof aan te bieden

3. Het behandelen van medische aandoeningen
Denk basis GGZ heeft een programma ontwikkeld voor mensen met een angststoornis. Zij worden hiermee door de virtual reality simulaties blootgesteld aan hun angsten. Doordat de simulaties levensecht lijken, krijgen ze langzaam door dat ze zich niet hoeven te schamen voor hun angsten. Stapje voor stapje leren zij hoe ze met hun angsten om moeten gaan.

Een ander voorbeeld noemde Edward Miller tijdens zijn lezing. Bij het behandelen van patiënten met brandwonden kan er ook gebruik gemaakt worden van virtual reality. De patiënten krijgen dan de Oculus Rift op en gaan een spelletje spelen. In dit spel gooien ze sneeuwballen naar pinguïns. Doordat hierop gefocust zijn, hebben ze minder pijn tijdens de behandeling van hun brandwonden.

Bron: Tomorrowland (2014)
Bron: Tomorrowland (2014)

4. Gemiste concerten en festivals bijwonen
De populaire DJ Avicii heeft onlangs een 360˚ clip uitgebracht op Youtube. De videoclip voor het nummer ‘Waiting for Love’ heeft al bijna 13 miljoen views en veel positieve reacties gekregen. Ik heb deze clip meerdere keren bekeken. Het viel me op dat ik telkens weer nieuwe dingen ontdekte, naarmate ik de clip vaker zag.  Een ander voorbeeld is de aftermovie van het festival Tomorrowland. Het festival was al uitverkocht, waardoor veel mensen er niet bij konden zijn. Dankzij virtual reality konden zij alsnog het festival op een andere manier bijwonen.

 

Dit zijn enkele manieren waarop virtual reality gebruikt kan worden, maar er zijn nog meer manieren. Welke van de bovenstaande manieren vind jij interessant, en waarom? Laat het weten in de comments!


Over de auteur

20150908_122845Hi lezer! Mijn naam is Linda en ik ben 19 jaar. Voordat je je het afvraagt: nee, ik kom niet uit Thailand :’). Ik volg de studie Media, Informatie en Communicatie en heb stage gelopen bij Plan Nederland. Ben je benieuwd naar mijn verhaal? Klik dan snel hier!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s