Allround developer, wat houdt dat in?

3a35e31

Afgelopen week heb ik met Geoffrey van den Bergh (25) gesproken, die een Allround Developer is bij een bedrijf dat software maakt voor advocaten. Ik heb Geoffrey wat vragen gesteld over zijn beroep Allround Developer. Wat houdt het beroep precies in, maar vooral: hoe ziet hij zijn beroep over een paar jaar?

Geoffrey, kun je me uitleggen wat een allround developer doet? Wat is zijn werk?
Een Allround developer is een front-end developer en een backend-developer in één. Het komt er op neer dat je bezig bent met de voorkant van een website, maar ook met de achterkant van een website.

Wat betekenen de termen front end en back end developer dan precies?
Front end is voornamelijk het deel wat een bezoeker op een website/applicatie ziet. De indeling van interfaces, zorgen voor alle interacties met de gebruiker en alle functionaliteiten die erbij horen. Maar hier komt ook een deel vormgeving bij kijken. Backend is echt de achterkant van de website of applicatie. Het zorgt ervoor dat gegevens worden opgeslagen, bewerkt en/of opgehaald. Bijvoorbeeld je vult een formulier in op een website. Hier vul je gegevens in zoals: je naam, geboortedatum en adres. Dan gaan deze gegevens van jou via de front-end (de website) naar de back-end die vervolgens zorgt voor afhandeling van deze gegevens. De back-end slaan jouw gegevens op bijvoorbeeld in een database.

Javascript is eigenlijk altijd een gehate taal geweest onder webdevelopers.

Hoe zie jij je beroep over een paar jaar?

Over een paar jaar verwacht ik veel meer code te vinden in de front-end. Momenteel serveert de server, waar de website of applicatie op draait, vaak de html-pagina’s uit.
De server bepaalt dus eigenlijk welke pagina je te zien krijgt, wanneer je navigeert door de applicatie heen. Vaak wordt deze brei van visuele weergave en berekeningen in code één grote chaos.

Eén van de meest recente technologieën op dit gebied, AngularJS, zorgt er eigenlijk voor dat je eigen browser deze berekeningen uitvoert. Stel: je opent het instellingenmenu in je applicatie. Je klikt op een knop, waarbij de server jou een pagina terugstuurt waar de instellingen op te vinden zijn.
Naast dat het achter de schermen al gauw een onoverzichtelijke rommel wordt, is de server nu ook bezig met jou een pagina aan te reiken. Als 3000 mensen dit doen, kun je nagaan dat dit al enigszins de server gaat belasten.

AngularJS bestaat uit javascript, een taaltje dat wordt uitgevoerd door je eigen browser, en kan ditzelfde proces eigenlijk ook. Je browser opent nu zelf het instellingenmenu, en de server hoeft hier niet meer naar om te kijken.

JavaScript is eigenlijk altijd een ‘gehate’ taal geweest onder webdevelopers. Niet veel mensen hadden hier dan ook verstand van en het is vrij lastig iets in elkaar te zetten mede door de slechte leesbaarheid. De laatste tijd is hier veel verandering in. Veel nieuwe technologieën komen op die gebaseerd zijn op javascript, en hierdoor veel makkelijker te gebruiken is.

Wat vindt je het leukste aan dit werk?
De afwisseling in mijn werkzaamheden vind ik heel erg fijn. Daarnaast kan ik mijn creativiteit goed kwijt door het maken en vormgeven van websites, maar ook andere grafische dingen zoals het maken van een logo.

Ken jij ook iemand die websites maakt? Wat zijn de taken van hem of haar? Ik wil de komende weken meer uitzoeken hoe je het beste een website kan maken. Laat hieronder een berichtje achter of stuur een mailtje naar chantal.van.de.vecht@hva.nl.

Over de auteur

Chantal van de Vecht is specialist in online marketing voor websites. Naast haar studie is ze werkzaam bij het online marketing bureau Fusionlab.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s