5 tips voor een succesvolle bedrijfspagina op Facebook

Bron: Facebook.com
Bron: Facebook.com

door: Sharon de Kruijff

Tegenwoordig maakt bijna elk bedrijf wel gebruik van Facebook. Wil jij als beginnend bedrijf niet achterlopen en wil je weten hoe je nou begint aan het opzetten van zo’n succesvolle Facebookpagina? Of maak jij er al gebruik van, maar wil het nog niet echt werken? Lees dan vooral verder, want met deze 5 tips wordt de kans op een succesvolle Facebook pagina aanzienlijk verhoogd!

 
 
 
 

1. Wat is je doel?
Een eerste stap voor het opzetten van een Facebookpagina voor je bedrijf is het bepalen van je doel! De grootste fout die bedrijven maken, is het opzetten van een Facebookpagina omdat elk bedrijf het doet. Het gevolg is vaak dat een Facebookpagina verkeerd wordt gebruikt en dit kan je bedrijf weer een slecht imago geven.
Om dit te voorkomen is het van belang om een doelstelling te bedenken: wat wil je bereiken met het opzetten van een Facebookpagina? Meer bekendheid of juist meer conversie?

2. Leer je doelgroep kennen!
Een tweede onderdeel dat niet mag ontbreken, is het kennen van de doelgroep. Vraag jezelf eerst af of je de hele doelgroep wil bereiken, of alleen een segment daarvan.
Wanneer je dit besluit hebt gemaakt, ga je uitgebreid onderzoek doen naar de doelgroep. Dit doe je door middel van desk- en fieldresearch. Bij deskresearch ga je betrouwbare bronnen verzamelen en bij fieldresearch ga je zelf op pad om beter inzicht in de doelgroep te krijgen.

3. Bedenk welke content je wanneer gaat inzetten
Ten eerste is het van belang om te gaan plannen welke je content gaat plaatsen. Haal uit je doelgroeponderzoek welke soort content je doelgroep wil (video of geschreven artikelen) en welke onderwerpen deze content heeft.

Daarnaast is het slim om per week, per maand of zelfs per kwartaal een planning te maken welke content op Facebook wanneer geplaatst wordt. Dit heet een content planning. Het gevaar van een content planning is wel, dat vooruit geplande content onbewust op een verkeerd moment geplaatst wordt. Een voorbeeld hiervan is Cosmopolitan die tijdens de ramp met de MH17 een artikel over paars haar op de voorpagina plaatste, dit is natuurlijk niet gepast. 1

Hierna ga je bedenken wie dit uit gaat voeren. Bij eenvoudige content is het zeker mogelijk om bestaande werknemers die hier ervaring mee hebben het te laten doen. Wanneer het veel extra tijd of vaardigheden vraagt (bijvoorbeeld bij videocontent) is het vrijwel altijd noodzakelijk om hier iemand voor aan te nemen.

4. Weet welke opties Facebook heeft
Voordat je een bedrijfspagina aanmaakt, moet je eerst zelf een Facebookaccount hebben. Daarna kun je een pagina aanmaken waarna Facebook je voor de onderstaande zes paginakeuzes stelt:

afbeelding 2 facebook2

De laatste vier opties spreken voor zich, maar tussen de eerste twee kan verwarring ontstaan. Er zijn maar een aantal kleine verschillen tussen de eerste twee opties:
1. Lokale bedrijven kunnen openingstijden, prijzen en parkeerplekken toevoegen
2. Organisaties kunnen missies, onderscheidingen en producten toevoegen

Ga dus na welk onderdeel voor jou het belangrijkst is en maak een weloverwogen keuze! Daarna is het een kwestie van de stappen te doorlopen waarbij je bijvoorbeeld een logo, omslagfoto, webpagina, openingstijden en prijsklasse kan toevoegen. Zorg er wel voor dat je hele pagina geoptimaliseerd is zodat je via Google snel en makkelijk vindbaar bent. Dit doe je door zoveel mogelijk opties in te vullen om zo gedetailleerd mogelijk te zijn. Daarnaast moet je in de omschrijving (die maar 155 woorden mag zijn) gebruik maken van zoveel mogelijk zoekwoorden die te maken hebben met je bedrijf.

Ook is het van belang om de doelgroep in te vullen. Hierdoor helpt Facebook je kosteloos om de pagina te tonen bij de gewenste doelgroep. Dit kan later nog van pas komen wanneer je hier advertenties voor wil inzetten.

5. Zorg voor een goede interactie met de klant
Als laatste moet je ervoor zorgen dat je Facebookpagina goed onderhouden wordt! Daag klanten uit om te reageren, te liken en te delen. Dit doe je door winacties of opmerkelijke content te plaatsen.

Daarnaast is het van belang om op reacties van klanten in te gaan. Laat je waardering blijken wanneer er positieve reacties worden geplaatst. Maar, wanneer klanten ontevreden reacties plaatsen: probeer ze dan tevreden te stellen door ze te helpen of begrip te tonen. Alleen zo bereik je klantbinding! Zie hieronder een voorbeeld van KLM, een van de bedrijven die het beste via Facebook interactie met de doelgroep aangaat. 2
Afbeelding 3 facebook klm
afbeelding 4 facebook boek

Hopelijk ben je door deze 5 tips een stuk op weg geholpen bij het opzetten van een bedrijfspagina op Facebook. Natuurlijk vraagt het opzetten en onderhouden van zo’n pagina veel eigen initiatief. Wil je nog meer informatie? Lees dan het boek “Facebook voor ondernemers”. In dit boek, geschreven door Corinne Keijzer, lees je binnen 90 minuten hoe je een succes maakt van je Facebookpagina. Hoe is jouw ervaring met bedrijfspagina’s van Facebook? Welke bedrijven doen het goed volgens jou en welke minder? Laat het hieronder weten in de reacties!

Bron 1: Cosmopolitan
Bron 2: WTF: KLM

 
 

___________________________________________
DSC_0042xHi! Ik ben Sharon en ik studeer Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Op MICwatching zal ik een aantal tutorials, interviews en reportages gaan schrijven over van alles wat ik tot nu toe op deze opleiding geleerd heb! Wil je meer over me weten? Je kan me volgen op Facebook, Instagram en Linkedin!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s