10 gedachten als je hoort dat Popcorn Time illegaal is!

Popcorn_Time_0.3.9

Het is onze valentijn op 14 februari, de perfecte date en officieel onmisbaar. Streaming dienst Popcorn Time, waar je de nieuwste films en series kan bewonderen vanaf je laptop. Terwijl we bij gelijkwaardige dienst Netflix wel wat geld neer moeten tellen voor het binge watchen van onze favoriete series, kan dat bij Popcorn Time voor helemaal noppes, nada. Een nog groter voordeel is dat de films behoorlijk actueel zijn. Oftewel, je bespaart ook nog een kaartje voor de bioscoop. En daar worden wij blij van, heel blij.

Gratis? Hoe dan?! Heel simpel, de bittorent-techniek. Klinkt lastig, is het niet. Volgend hoofdredacteur van Computer Totaal signaleert de dienst content, en jij als gebruiker download, deelt en verspreidt deze vervolgens. Easy peasy, dus.

Maar wel hartstikke illegaal. En aan alles wat illegaal is, hangt een groot prijskaartje. Oftewel: een dikke boete. En integendeel van de verkeersboetes in Duitsland, worden deze wél echt uitgedeeld. Paniek! Stop met binge watchen, sluit Popcorn Time, smijt je laptop door het raam. Dit zijn de 10 gedachten die door je hoofd gaan als je hoort dat Popcorn Time illegaal is.

  1. Shit, ik krijg een boete!

IMG_3283Popcorn Time is altijd al illegaal geweest. Want het downloaden van torrents is volgens een artikel in Trouw verboden in Nederland. Sinds kort komt daar ook nog het downloadverbod bij, en dat betekent dat de kans op een boete nog groter wordt. Help! Krijg ik die dan ook?

Ja, die kans zit er in. Volgens een artikel in De Gelderlander zijn er in het buitenland namelijk al boetes op de deurmat gevallen, en die liegen er niet om. Of dit ook in Nederland gebeurt, is nog maar de vraag. Volgens Tim van Kuijk, directeur van Stichting Brein, delen ze nog geen boetes uit aan de gebruikers. “Wij gaan zelf niet de individuele gebruikers aanpakken, maar we richten ons puur op de verspreiders. Dat doen we door de mensen achter sites als Pirate Bay of Popcorn Time op te sporen en er juridische stappen tegen te ondernemen.” Maar in de toekomst is dit dus wél mogelijk, en dat zorgt voor grote paniek.

  1. Hoelang moet ik werken om zo’n boete te betalen?

9JEXI8ECJYDat verschilt, maar neem dit van ons aan: het kan lang zijn. Heel lang. In een artikel voor de Volkskrant laat Kuik weten dat dit tot zo’n honderden – wat zeg ik, duizenden – euro’s kan oplopen. Dat komt volgens de directeur van Stichting Brein doordat je vanwege de bittorent-techniek niet alleen download, maar ook uploadt. En dat zorgt voor een hogere boete dan alle en het downloaden van een chickflick.

Volgens Kuik heb je twee mogelijkheden die invloed hebben op de hoogte van jouw boete. In de meeste gevallen krijg je namelijk een schikkingsvoorstel. Als gebruiker van Popcorn Time kan jij er zelf voor kiezen of je dat voorstel accepteert, of naar de rechter stapt. “Je kunt veroordeeld worden tot het betalen van de volledige proceskosten als je naar de rechter gaat, die kunnen oplopen tot duizenden euro’s. Daarom is het verstandig om het schikkingsvoorstel te accepteren,” zegt Kuik in een artikel voor De Gelderlander. En dat, is behoorlijk lang werken.

  1. Krijg ik het wel van mijn computer af?

P20RXZ8QAB

Want het zal toch niet zo zijn dat die boetes met terugwerkende kracht werken? Je kunt in zo’n geval Popcorn Time gerust van je laptop afhalen, maar blijven de gegevens van die illegaal gedownloade en geüploade films hangen, dan zou je gerust nog even schuldig kunnen zijn. Helaas is hier maar weinig over bekend. Het beste wat je kan doen? Gewoon die laptop uit het raam smijten en hopen dat die nooit meer boven komt drijven. Oké dat is wat overdreven. Maar zorg er wel voor dat Popcorn Time niet meer op je pc staat en schoon hem desnoods op. Dan zal die boete echt niet de volgende ochtend op je deurmat liggen.

  1. O mijn god, ze komen me halen! *hyperventileert*

8915876813_55aeab41a9_o

Voordat je met adem tekort in het ziekenhuis beland, maak je niet teveel zorgen. Hoewel ze inderdaad achter je IP-gegevens kunnen komen, moet jouw internetprovider eerst de gebruikersgegevens verstrekken, wordt in een artikel voor Trouw vertelt. Volgens ditzelfde artikel heeft Ziggo al aan NOS laten weten hier niet aan mee te doen, mits er een een rechtszaak van komt. En dat heb je meestal zelf in de hand.

Daarnaast dient de internetprovider eerst een persoon aan een IP-adres te koppelen, laat Engelfriet weten in een artikel voor RTL Z. “De internetprovider kan door een rechter worden verplicht om deze gegevens af te staan, maar alleen als het privacybelang niet zwaarder weegt dan de rechtenschending.”

  1. Blijf van mijn computer af!

night-television-tv-theme-machinesZoals hierboven al staat beschreven, komen bedrijven niet zomaar achter je privégegevens, en die zijn dus ook niet 1-2-3 te vinden via je computer. In een artikel van Dutch Cowboys wordt opnieuw verteld waarom die privégegevens niet zo makkelijk achterhaald kunnen worden. Verder dan je IP-adres komen ze vaak niet.

Het vrijgeven van privégegevens via dit adres is namelijk een vorm van privacy schending, en dat wordt niet zomaar wettelijk toegestaan. Alle grote internetproviders – dus niet alleen Ziggo – geven aan dat ze niet van plan zijn die IP-nummers van klanten vrij te geven. En dus hebben de eventuele aanklagers niet zoveel aan jouw computer.

  1. Ben ik nu ook schuldig?

black-and-white-person-woman-girlJa en nee. Want hoewel jij waarschijnlijk niet zo veel schuld ziet in het illegaal downloaden van een filmpje, ligt daardoor wel de hele filmindustrie plat. Want doordat er steeds minder legaal gekeken wordt, loopt de industrie behoorlijk veel geld mis, wat op kan lopen tot miljoenen per jaar.

Maar, dit hebben ze voor een groot deel aan zichzelf te danken, vindt ook de oprichter van Popcorn Time. In een artikel voor Vice vertelt hij dat niet de piraterij het probleem is, maar de service van verschillende streaming diensten. “Je moet je gebruikers waar voor hun geld geven.” Doe je dat niet, dan gaan mensen er dus ook niet voor betalen.

In een artikel van Telegraaf wordt genoemd dat de echte reden voor het gebruik van illegale streaming diensten vooral ligt aan de actualiteit van de films. “In tegenstelling tot Netflix, bevat Popcorn Time namelijk wel de nieuwste films en afleveringen van series.”

  1. Ik geef gewoon de schuld aan de maker!

5385101924_3d61cbca8a_o

Niet alleen jij bent illegaal bezig, maar ook de maker van Popcorn Time. Volgens een artikel van Vice is oprichter Abad binnen de filmindustrie nou niet bepaald een geliefd persoon door het oprichten van een illegale streaming dienst. Best logisch ook, want hun geld wordt van ze afgenomen door een slim jochie. In hetzelfde artikel geeft hij aan dat het niet zover had mogen komen: “Popcorn Time was een leuk project dat we maakten voor onze vrienden en familie, maar het liep al snel helemaal uit de hand. Ik wilde niet in allerlei vreselijke penarie raken door dit project.”

Ja, dankzij de maker zit jij dus series te binge watchen op Popcorn Time, maar dat betekent niet dat je hem de schuld kan geven. Jij kiest er namelijk voor om de streaming dienst te gebruiken, en daarmee ben je net zo schuldig.

  1. Shit, wat moet ik doen om uit de penarie te blijven?

B5RV44M0DN

De meest effectieve manier om geen problemen te krijgen met Popcorn Time? Gooi het van je computer af. Want hoewel boetes aan gebruikers niet zomaar uitgedeeld worden en je dus niet zoveel gevaar loopt, kan je beter het zekere voor het onzekere nemen. Laat je het namelijk op je computer staan, dan is het mogelijk dat hij blijft updaten, waardoor het lijkt alsof je het nog gebruikt. Ook als je eigenlijk geen films en series meer kijkt op Popcorn Time, gebeurt dat. De beste remedie? Smijt het in de prullenbak en zorg dat het niet meer terugkomt op je laptop. Dan zal je ook geen boete ontvangen op je deurmat.

  1. Waar moet ik dan al mijn films en series kijken?

EAOCZEFTBSVolgens onder andere RTL Z en Trouw zijn er genoeg andere manieren om online films en series te kijken, alleen zijn deze wel legaal. En dus moet je er voor betalen. Het best aansluitende voorbeeld is Netflix, een streaming dienst waar veel films en series opstaan, maar wel met een kleiner aanbod. Een ander nadeel is dat Netflix veel minder actueel is dan Popcorn Time, maar een boete kun je in ieder geval niet verwachten. En dat is een hele opluchting! Daarnaast kan je kiezen voor Pathé Thuis, HBO – voor de echte Game of Thrones fans – of Videoland. Genoeg keus dus!

  1. Is er nog hoop op gratis serie kijken?

E7X1M5T7BO

We moeten je teleurstellen, want een legale versie van gratis serie online kijken bestaat er niet. Wil je Popcorn Time toch blijven gebruiken en geen boete ontvangen? Dan kan je gebruik maken van VPN. In een artikel voor Trouw wordt verteld dat het gebruik van een VPN-server ervoor zorgt dat je IP-adres niet achterhaald kan worden. Kun je toch nog je favoriete films kijken.

Een andere manier is het gebruik van Butter Project. Volgens een artikel op Dutch Cowboys eenzelfde soort versie als Popcorn Time, maar dan minder illegaal. Gebruikers zetten namelijk zelf hun content erop, en dat betekent dat je zelf bepaalt of je illegale content wilt creëren. Op dit moment is het echter nog lastig om aan het programma te komen, omdat er nog geen kant en klare download is van Butter Project.


Deze listicle is samengesteld door Laurie van Deventer, Maartje Goedegebuure, Anne Jansma, Linda ThaiChristy-Anne Wortman en Bente van de Wouw.

2 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s