Opinie: Stop de paniek! Robotisering is helemaal geen bedreiging voor de arbeidsmarkt

 

Hoe meer zelfscanners er in de Albert Heijn verschijnen, hoe meer berichten er oprijzen over het gevaar van robotisering voor de arbeidsmarkt. De robots zouden werkplekken vervangen en de werkeloosheid verder omhoog helpen. Stop de paniek! Robotisering is helemaal geen bedreiging voor de arbeidsmarkt.

Onderzoekers van de Amerikaanse universiteit MIT waarschuwden in Nieuwsuur dat de robotrevolutie zou leiden tot het overbodig maken van veel arbeid. Ook minister Asscher (Sociale Zaken) noemde automatisering bij  Een Vandaag een reden dat niet meer mensen een baan vinden. ‘Ze zijn goedkoop, snel, nooit ziek en werken 24 uur per dag’, zei Asscher over robotarmen, magazijnrobots, zelfrijdende auto’s en andere robotica. ‘Ze vragen nooit om loonsverhogingen, worden niet vertegenwoordigd door vakbonden en staken niet. De opiniestukken met doemscenario’s over robotisering scoren goed en zijn een gegarandeerde clickbait.

Banen verdwijnen, maar werk blijft bestaan
zelfscanner
Bangmakerij, als je het mij vraagt. Paniek om niets. Natuurlijk zullen door de automatisering banen verdwijnen. Zelfscanners vervangen de cassières, drones vervangen misschien ooit bezorgers. Maar in bijna al die gevallen ontstaat er een nieuwe baan om dat te compenseren. In de supermarkt zal een gastvrouw komen te lopen en drones zullen moeten worden geprogrammeerd.

De geschiedenis leert ons dat van banenverlies geen sprake zal zijn. Economen van ING vergelijken het met de uitvinding van het wiel, de stoommachine en de lopende band. ‘Door robots kunnen we per uur meer doen en daarmee kunnen we het groeitempo op peil houden.’ De arbeidsproductiviteit gaat dus omhoog, waarmee de lonen stijgen en daarmee de consumptie stijgt. Dat levert weer nieuwe banen op. Banen verdwijnen, maar werk blijft bestaan.

Er is nog niet één technologische revolutie geweest die banen heeft gekost.

Voor elke 10 duizend werknemers zijn er 93 robots
Robotisering biedt kansen. Er is sprake van een nieuwe technologische revolutie en daar moeten we niet bang voor zijn. Er is nog niet één technologische revolutie geweest die banen heeft gekost.Dat onderstreept ook futuroloog Henny van der Pluijm in het boek ‘Rechten en Plichten voor Robots’.

Naast die voorspellingen zijn er ook cijfers. De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) concludeerde een maand geleden dat de arbeidsloze robotsamenleving nog heel ver weg is, zo was te lezen in de Volkskrant. Voor elke 10 duizend werknemers zijn er in Nederland nu 93 robots. Dat ligt niet aan de techniek die nog niet ver genoeg is, maar simpelweg aan de onvervangbaarheid van het menselijk handelen. Een psycholoog zal nooit worden vervangen. De manager zal altijd op een menselijke manier zijn team moeten blijven runnen. Dat zijn menselijke taken en zullen dat altijd blijven.

De angst voor robotisering is dus onterecht. Ondanks uitspraken van minister Asscher en de Amerikaanse universiteit MIT schept de automatisering juist kansen. Bovendien is menselijke arbeid onvervangbaar. Al met al: robotisering is geen bedreiging voor de arbeidsmarkt. Stop de paniek.

Ben je het me mij eens of ben je bang dat jouw baan binnenkort verdwijnt? Laat het mij weten in de reacties.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s