De ontwikkeling van online webdesigns: Toen en nu


Tom Spel is een freelance visual interface designer en heeft een grote liefde voor alles wat met online design te maken heeft. In de afgelopen twintig jaar is er gigantisch veel verandert in de wereld van website designs, en er hebben zich trends ontwikkelt die de rode draad zijn gaan vormen voor het ontwerpen van goedwerkende websites. Maar wat is het precies dat er tegenwoordig zo anders is in de wereld van visual interface designers? Spel legt uit.

De ouderwetse rolverdeling en template politiek
‘Binnen het vakgebied waren er jarenlang als het ware vier verschillende rollen, die uitgevoerd werden door vier verschillende mensen. Je had een contentmanager, iemand die de content van een website redigeert. De interaction designer, die bedacht hoe de website ingedeeld moest worden. Een visual interface designer, die zich bezig hield met de vormgeving, het kleurgebruik, et cetera. En ten slotte een front-end developer die de code voor de website schreef. Vroeger was de scheiding tussen deze vier rollen duidelijk. De interaction designer maakte bijvoorbeeld het wireframe van de website zelfstandig, en deze werd vervolgens doorgegeven aan de visual interface designer, die dit wireframe mocht inkleuren. De front developer zette dit vervolgens allemaal daadwerkelijk in elkaar. Dit is het punt waar het in het verleden vaak verkeerd ging. De visual interface designers maakten namelijk vaak mooie designs, die vervolgens onmogelijk na te bouwen waren in code. Dit systeem werkte dus niet goed.

Een andere grote fout die in het verleden vaak werd gemaakt in de wereld van het design van websites, is dat er als het ware volgens een vaste template-politiek gewerkt werd. Bijna elke site hanteerde dezelfde indeling. Bovenaan een header, links een veel te grote ruimte voor navigatie, onderaan een footer en rechts advertenties. Hierdoor hou je maar 20 tot 30 procent van de site over voor de uiteindelijk belangrijke content. Waar je eigenlijk mee bezig bent als je zo’n site ontwerpt, is allemaal onderdelen maken die linken naar andere pagina’s. Het overgrote deel hield mensen weg van jouw pagina. Dat is iets raars. Ook ging men er vroeger vanuit dat elk device waar de website op bekeken werd, even groot was. De website werd steeds op een vergelijkbaar computerscherm bekeken. Dit alles is nu natuurlijk ondenkbaar.’

Van klein naar groot
‘Anno 2017 zijn we eindelijk tot het inzicht gekomen dat dit allemaal niet werkt. Onder andere door meer ervaring met het web, zijn er nieuwe principes ontwikkeld om vanuit te ontwerpen. Een belangrijke gedachte is ‘mobile first’. Daarbij wordt een responsive ontwerp gemaakt, waarbij je begint met een lay-out voor smartphones. Omdat je weinig ruimte hebt op zo’n klein device, moet je belangrijke keuzes maken wat betreft de plaatsing van je content. Wat willen we van onze bezoeker? Wat is het belangrijkst? Wat moet de ogen van de lezer trekken? Dit krijgt de duidelijke overhand tijdens het ontwerpen van de interface. Vanuit daar kun je vervolgens ook een sterker ontwerp maken voor grotere devices. Dit principe wordt steeds vaker toegepast door vormgevers.’

Samenwerking is the key
‘Daarnaast is een belangrijke trend in de digitale ontwerpwereld om de scheiding van de vier bovengenoemde rollen los te laten. Van een goede visual interface designer wordt kennis van code verwacht, waar dat vroeger niet het geval was.  Op die manier heb je als designer kennis van het medium waarmee je werkt, en kun je beter inschatten hoe iets werkt.

Ten slotte wordt er tegenwoordig beter gecommuniceerd tussen de vier verschillende partijen. De vier ‘losse’ partijen bestaan dus nog wel, maar ze versmelten steeds meer met elkaar. Tijdens de ontwerp- en ontwikkelingsfase wordt er tussentijds continu overlegd over ideeën en of deze realistisch zijn om te ontwikkelen. Deze samenwerking is belangrijker dan ooit. Dit is namelijk gewoon nodig om uiteindelijk tot een goed eindresultaat te komen.’

Tom Spel is visual interface designer en heeft onder andere gewerkt voor destignbureau Fonk en Bright IT Students. Op dit moment is Spel actief als freelance vormgever onder de naam SUNDO.

Vond je dit artikel interessant? Vergeet dan niet een reactie achter te laten, en deel dit artikel op jouw social media kanalen.

Meer weten over mij? Klik dan hier, of bekijk dan mijn LinkedIn.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s