7 netwerkvaardigheden waarover elke blogger zou moeten beschikken

Dat bloggen gedurende deze periode van digitalisering steeds populairder wordt, is zeker merkbaar. En het cliché dat blogs alleen door tienermeiden wordt gelezen, lijkt ook niet helemaal te kloppen: 80,4 procent van de bloglezers is tussen de 20 en 35 jaar oud. Dat blijkt uit het bloggersonderzoek dat bureau Cherry Picker uitvoerde onder 206 Nederlandse bloggers.

Volgens onderzoekers is het opvallend dat steeds meer bloggers zich aansluiten bij een media- en/of affiliatebureau. Ongeveer 37% van de bloggers werkt hier op vaste basis mee samen. Bloggers gaan graag samenwerkingen aan met merken, producten en bestemmingen. Toch zijn sommige zaken voor een bloggers een echte ‘’no-go’’. Zo geeft bijna 75% van de bloggers aan het absoluut niet te accepteren als er te veel inbreng wordt geëist in de content. Dit komt voornamelijk omdat deze persoonlijk en puur moet blijven. Daarnaast geeft 38,4% aan af te zien van samenwerkingen waarbij er te veel online marketing verplichting zijn, zoals het plaatsen van linkjes. Maar over welke netwerkvaardigheden moet je als blogger beschikken om de juiste samenwerkingen aan te gaan? (Van der Kooi, 2015).

1. Wees jezelf
Wees jezelf! Uit diverse verschillende psychologische onderzoeken blijkt dat dit de grootste paradox is, want als je iemand vraagt zichzelf te zijn, is hij of zij dan ook daadwerkelijk zichzelf? Eigenlijk vraag je een persoon iemand te zijn wat je verwacht dat die persoon al is. Een goed voorbeeld is spontaniteit. Is het nog steeds spontaan als je erom moet vragen? Laten we er niet nog dieper op ingaan. Doe je niet anders voor dan je in werkelijkheid bent, ken jezelf en probeer je op je gemak te voelen (Maaike, 2015). Door volledig jezelf te zijn, zul je merken dat je jezelf in de juiste omgeving zal brengen. Hierdoor zul je de juiste mensen ontmoeten (JongBurnout, 2015).

netwerken-jezelf-zijn

 1. Maak er een gewoonte van
  Maak er een gewoonte van om te netwerken, vooral als je dit niet gewend bent. Hieraan wennen, is de eerste stap. Maak vervolgens een plan. Zo kun je bijvoorbeeld een doel instellen om minimaal één persoon per week te benaderen die voor jou relevant is. Wat ga je vervolgens zeggen tegen deze persoon? Je kunt beginnen met jezelf voor te stellen, waarna je vertelt dat je zijn of haar werk bewondert. Daarna kun je vragen of deze persoon naar jouw spullen wil kijken en wat hij of zij ervan vindt. Een beetje persoonlijk mag best wel.
 2. Internet = het echte leven
  Het is heel belangrijk om je te realiseren dat de mensen waarmee je online chat precies dezelfde mensen zijn waar je in het dagelijkse (echte) leven mee verkeert. Het enige voordeel dat internet je geeft, is dat langer de tijd hebt om te denken hoe je op iets reageert. Volgens Larissa Bruin, beheerder van blog Fromhatstoheels zijn er twee zaken waarmee je goed rekening moet houden:
 • Vraag nooit om iets, waar je in het echte leven ook niet om zou vragen.
 • Verberg je nooit achter het internet. Aangezien deze internetcontacten, mensen zijn waarmee je in het echte leven wil netwerken, kun je beter een echte afspraak maken en ze in het echte leven ontmoeten.

Zorg dat je je netwerk als echte personen leert kennen.

 1. Wees geïnteresseerd
  ‘’You’ve got to be interested to be interesting’’. Verlangen wij niet allemaal naar oprechte interesse in plaats van straight business, waarbij het direct en alleen om de zaken gaat? Dat maakt netwerken een stuk eenvoudiger. Als je daadwerkelijk nieuwsgierig bent, dan zul je sneller erachter komen waariemand mee zit en hoe je hem of haar daarbij kunt helpen. In overeenstemming met geïnteresseerd zijn, onthoud altijd namen en hun verhalen.
  netwerken
 2. Elevator pitch
  Volgensfashionblogger Larissa is het enorm belangrijk dat je hier goed over na hebt gedacht en dat je in staat bent om in elke gelegenheid te kunnen presenteren wat je nou precies doet. Er is niets ergers dan over je woorden struikelen wanneer je probeert uit te leggen wie je bent en wat je zou kunnen betekenen voor iemand.
 3. Lever waarde
  Uiteindelijk wil je dat mensen naar huis gaan en je herinneren. Je wilt dat jij als eerste bij hen te binnenschiet als ze denken aan een food blogger, interieur stylist of juist een modefotograaf. Denk goed na wat jij kunt hun kunt bieden en laat het ze zien.
 4. Weg met de afleiding
  Dit klinkt hard en ik bedoel niet dat je geen vrienden met mensen kan worden als er geen wederkerigheid is, maar als het op zaken komt dan moet je duidelijk je prioriteiten stellen. Doe je dit niet, dan zul je afgeleid worden van zaken die relevant voor jou kunnen zijn. ‘’When you know you are worth, you will stop giving people discounts’’.Wellicht zal ik wel wat meer schrijven over effectieve manieren omtrent communicatie op internet. Laat me weten wat je van dit onderwerp vindt!
  netwerken-meme

Literatuurlijst

Bruin, L. (20 juni 2015). BLOG TIPS: 5 THINGS TO CONSIDER BEFORE STARTING A COLLABORATION. Geraadpleegd op: 28 november 2015, van: http://www.fromhatstoheels.com/blog-tips-5-things-to-consider-before-starting-a-collaboration/

Bruin, L. (23 juli 2015). BLOGTIPS: HOW TO START A COLLABORATION? DO’S AND DON’TS. Geraadpleegd op: 28 november 2015, van: http://www.fromhatstoheels.com/blogtips-how-to-start-a-collaboration-dos-and-donts/

Bruin, L. (20 november 2015). BLOGTIPS: HOW TO GET MORE COLLABORATIONS. Geraadpleegd op: 28 november 2015, van: http://www.fromhatstoheels.com/blogtips-how-to-get-more-collaborations/

JongBurnout. (16 oktober 2015). Netwerken, hoe doe je dat?. Geraadpleegd op: 28 november 2015, van: http://jongburnout.nl/carriere/werken-vanuit-jouw-kracht-talent/netwerken-hoe-doe-je-dat

Van der Kooi, W. (30 juli 2015). Bloggen in cijfers Bloguniversity. Geraadpleegd op: 28 november 2015, van: http://www.bloguniversity.nl/bloggen-in-cijfers-bloguniversity/

Maaike. (29 september 2015). De paradox van ‘jezelf zijn’. Geraadpleegd op: 28 november 2015, van: http://muymaaike.nl/mindstyle/de-paradox-van-jezelf-zijn/

Advertenties

Één reactie Voeg uw reactie toe

 1. Iris Starmans schreef:

  Hee Larissa,
  Wat een fijn artikel, ik vind de tips voor bloggers erg nuttig. Ik volg zelf namelijk ook een aantal bloggers en als zij opeens dingen gaan posten waarvan ik het idee heb dat het niet bij hen past ben ik weg. Blijf dus inderdaad als blogger jezelf!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s