Robots inzetten in ontwikkelingslanden

De zorg in derdewereldlanden is absoluut niet ter vergelijken met wat wij hier in Nederland gewend zijn. De artsen in deze landen maken het verschil voor mensen in nood en verlenen hulp aan degene die dit hard nodig hebben. De ziekenhuizen waar zij in werken zijn vaak overvol en lopen achter op technologisch vlak. Maar zoals we allemaal kunnen raden hangt er ook een flink prijskaartje aan vast om alle deze hulpprojecten te bekostigen. Doktoren moeten worden opgeleid en voor een bepaalde periode in een ander land worden gestationeerd. Om de kosten terug te schroeven, kunnen we wellicht technologie inzetten, in dit geval robots.

De overheid stelt in 2014 maar liefst € 162,0 miljoen beschikbaar voor hulpprojecten. Door dit enorme geld bedrag en wereldwijde donaties, kunnen zulke projecten blijven bestaan en doen de artsen waar zij het beste in zijn.

De opmars van robots
In de afgelopen jaren hebben wij flinke sprongen gemaakt op het gebied van robotisering. De opkomst van robots in ons leven is onmiskenbaar. Ook in ziekenhuizen zien we ze steeds vaker. Van robots die bloed afnemen tot robots die maaltijden rond brengen; ze worden onmisbaar. Verpleegkundigen hebben over het algemeen een drukke en stressvolle baan. In de komende jaren zullen we steeds vaker gaan zien dat robots bepaalde handelingen gaan overnemen om de mensen te ontlasten. Dit komt door de snelle opkomst van robots. Ze zijn nou eenmaal goedkoper op de langere termijn en minder foutgevoelig dan mensen.

Robots in actie
Op dit moment zijn er al verschillende robots actief in ziekenhuizen. Een goed voorbeeld hier van is de TUG. Deze robot brengt de maaltijden naar de patiënten. Door deze verandering hebben verpleegkundigen meer tijd over voor anderen dingen zoals medische zaken. Uit cijfers blijkt de TUG al ruim 160.000 kilometer heeft afgelegd. Naast deze geweldige innovatie zijn er nog veel meer voorbeelden op te noemen zoals bijvoorbeeld de Telepresence robot. Deze robot maakt het mogelijk om van een afstand in gesprek te kunnen gaan met een patiënt. Ook mogen we de Veebot niet overslaan. Hij helpt ons om bloed te prikken. Deze robot schijnt altijd de juiste aderen te vinden en is nooit moe. Zelfs niet na ruim 2000 prikjes per dag.

Misschien moeten we nu nog wennen aan het idee dat er robots in het ziekenhuis werken, maar over enkele jaren kijken we er niet eens meer van op. Een innovatie heeft bovendien tijd nodig zich te bewijzen. Naast de bovengenoemde robots kunnen we nog een stap verder gaan. Deze robot zorgt namelijk niet voor de patiënt, maar opereert ze. De Da Vinci-robot bestaat al een aantal jaren maar werd nog niet volledig ingezet in ziekenhuizen, omdat ze de meerwaarde er niet van inzagen. Tot 2010, doktoren gingen toch overstag en werden enthousiast over de nieuwe mogelijkheden.

Hoe werkt de operatierobot? Aan zijn vier armen draagt hij een camera en drie instrumenten waarmee hij opereert. In plaats van handmatig, bedient de chirurg bij een robotoperatie de instrumenten via een joystick en zijn de beelden tien keer scherper van het operatiegebied. Uroloog Carl Wijberg van het Arnhemse Rijnstate-ziekenhuis zegt: “Hij is nauwkeurig, stabiel en onvermoeibaar. Hij is in staat bewegingen te maken die voor een chirurg belastend of zelfs onmogelijk zijn.” Net als aan alle robots hangt hier ook een prijskaartje aan. Het nieuwste model kost tussen de 1,5 en 2 miljoen euro. Dit is relatief weinig als je naar het totale budget per jaar kijkt.

Ons buurland België timmert ook flink aan de weg. Naast de operatierobot zetten zij robots in voor het onthalen van patiënten, gymnastische oefeningen of om kinderen te begeleiden naar de operatiekamer en ze gerust te stellen.

De toekomst
Machines zullen het niet altijd aan het juiste eind hebben, maar hé de automatische piloot in een vliegtuig en de zelfbesturende auto vertrouwen wij op dit moment ook. Robots moeten niet perfect zijn, ze moeten alleen beter zijn dan mensen!

Al overtuigd? Ik in ieder geval wel. Ik ben dan ook van mening dat we deze nieuwe technieken wereldwijd moeten gaan inzetten. We kunnen extra levens redden en het herstelproces van personen aangenamer en makkelijker maken. De Da Vinci-robot is misschien een te grote stap voor ontwikkelingslanden. Maar de TUG en Veebot robots zouden op dit moment al goed van pas kunnen komen bij het ondersteunen van doktoren.

Laat bij de comments achter wat jij van deze nieuwe ontwikkelingen vindt.

Advertenties

3 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Lisa schreef:

  Interessant artikel! Het is inderdaad belangrijk om te blijven innoveren en steeds na te denken hoe uitvindingen die nu nog relatief duur en beperkt inzetbaar zijn in de toekomst alle verschil kunnen maken.

  Like

  1. dominiquedeborah schreef:

   Lisa, bedankt voor je reactie en het delen van jouw visie.

   Like

 2. Sterre schreef:

  Het lijken mij zeker ook goede ontwikkelingen!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s