Delen van foto’s: Facebook Moments of Google Photos

Vorig jaar heeft zowel Facebook als Google applicaties gelanceerd die het mogelijk maken om op een gemakkelijke en snelle manier foto’s te delen met vrienden. Google lanceerde op 28 mei 2015 Google Photos, een update van de oude foto-applicatie die bij Google+ hoorde. Facebook lanceerde op 15 juni 2015 in de Verenigde Staten de Moments app, sinds afgelopen zomer is deze app ook beschikbaar in Europa. Deze lanceringen maakten mij nieuwsgierig naar de apps. Na een vergelijkingsonderzoek wil ik mijn bevindingen graag met jullie delen. Lees hier wat beide apps inhouden en wat naar mijn mening de beste optie is.

Moments

moments-cartoons

Moments is een applicatie die sinds 15 juni 2015 te downloaden is in de Verenigde Staten. De applicatie wordt door ontwikkelaar Facebook omschreven als “a private way to share photos with friends’’.  Moments groepeert de foto’s die met de camera op je telefoon zijn gemaakt. De groepering wordt gebaseerd op wanneer ze gemaakt zijn en, door middel van gezichtsherkenningstechnologie, welke vrienden erop staan. Binnen de app ontstaan zo automatisch albums, Moments genoemd, van verschillende gelegenheden. Vervolgens kun je foto’s synchroniseren met bepaalde vrienden die de app ook hebben en kunnen zij hetzelfde doen. Ook maakt de app automatisch aanpasbare video’s gebaseerd op jouw Moments. Met deze app is het volgens Facebook makkelijker om foto’s te delen met vrienden en mis je geen enkele foto meer van een gezamenlijk avondje uit.

Check hier het introductiefilmpje van Facebook Moments.

Google Photos

google-photos

Google Photos is een opslagplaats voor alle foto’s en afbeeldingen op je telefoon, die het mogelijk maakt deze gemakkelijk te delen met vrienden. De applicatie analyseert foto’s en organiseert deze vervolgens aan de hand van drie categorieën: mensen, plaatsen en dingen. Je kunt de foto’s dan ook terugvinden in deze categorieën. Het organiseren gebeurt ook hier door middel van gezichtsherkenningstechnologie, maar locaties en onderwerpen, zoals stranden en skylines, worden automatisch herkend. Het zoeken binnen de app kan aan de hand van chronologie, maar ook middels de verschillende categorieën. Het delen van de foto’s kan via verschillende sociale applicaties en door het versturen van een unieke link waarmee de ontvanger jouw foto’s kan openen. Dit betekent dat je foto’s dus ook kan delen met mensen die geen Google Photos gebruiken. Binnen de app is het eveneens mogelijk om foto’s te bewerken en collages of animaties te maken.

Check hier het introductiefilmpje van Google Photos.

Gezichtsherkenningstechnologie
De gezichtsherkenningstechnologie die gebruikt wordt bij Moments is dezelfde als die ervoor zorgt dat Facebook tag suggesties kan doen. Deze technologie verzamelt informatie uit profielfoto’s en foto’s waarin mensen getagd zijn op Facebook. Die foto’s worden gelinkt aan een account en er wordt vergeleken wat deze foto’s voor overeenkomsten hebben. Vervolgens wordt er een samenvatting opgeslagen van die overeenkomsten en aan de hand daarvan is het mogelijk voor Facebook om mensen te herkennen in nieuwe foto’s en vervolgens tag suggesties te doen. Google Photos werkt met vergelijkbare gezichtsherkenningstechnologie. Google vergelijkt voor Google bekende gezichten met nieuwe gezichten en kijkt of er overeenkomsten zijn. In beide gevallen is de functie overigens in Nederland niet beschikbaar wegens privacywetgeving in Europa. Het is namelijk een opt-out systeem, dit betekent dat gebruikers automatisch meedoen met, in dit geval, de gezichtsherkenningsfunctie. Zo kunnen de organisaties data verzamelen over gebruikers, zonder hier specifiek naar te vragen. Volgens de Europese wetgeving moeten gebruikers namelijk actief instemmen met dataverzameling zoals deze.

In Europa
Deze privacywetgeving zorgde ervoor dat Moments afgelopen zomer pas te downloaden was in Europa en Canada. De applicatie moest namelijk worden aangepast naar een versie die zonder de gezichtsherkenningstechnologie werkt. De Europese versie van de app doet wel degelijk suggesties wat betreft de mensen met wie je Moments kunt synchroniseren. Dit zijn echter mensen met wie je recentelijk interactie hebt gehad via Moments, dus de vraag is of deze suggesties een meerwaarde bieden.

Ook zorgt deze privacywetgeving ervoor dat de Europese versie van Google Photos zonder gezichtsherkenningstechnologie werkt, deze versie was overigens wel direct te downloaden in Europa.

En de winnaar is..
Mijn conclusie is dat Google Photos de beste keuze is. Beide applicaties bieden vergelijkbare diensten en beide missen in Europa een belangrijke functionaliteit, namelijk het door middel van gezichtsherkenningstechnologie, automatisch groeperen en suggesties doen voor delen. Een groot voordeel van Google Photos is het feit dat vrienden met wie je de foto’s wilt delen, de applicatie zelf niet hoeven te hebben. Bovendien organiseert Google Photos de foto’s automatisch aan de hand van het moment waarop de foto gemaakt is en door middel van het herkennen van plaatsen en dingen (buiten Europa ook door het herkennen van mensen). Moments doet dit alleen aan de hand van het moment waarop de foto gemaakt is (en buiten Europa door het herkennen van mensen). Ook heeft Google Photos meer mogelijkheden voor het bewerken van je foto’s binnen de applicatie.

Wat vind jij?
Uiteraard hoop ik dat je wat hebt opgestoken van mijn artikel, maar ik hoop vooral dat je toevoegingen of opmerkingen hebt. Heb je vragen of heb ik dingen over het hoofd gezien? Laat het me weten in een reactie hieronder!

3 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Lukas schreef:

  Interessant artikel, wat is je mening over Apple Photos in vergelijking met deze twee apps?

  Geliked door 1 persoon

 2. Florian schreef:

  Zijn de Europese versies dan ‘veilig’ wat privacy betreft?

  Geliked door 1 persoon

  1. jorienvanrijswijk schreef:

   Socialmediakanalen zijn in principe natuurlijk nooit helemaal veilig, er is altijd een kans dat deze gehackt wordt. Over Facebook Moments is nog niet heel veel te vinden wat betreft veiligheid van privacy. Bij Google Photos schijnt het zo te zijn dat wanneer je de applicatie verwijdert, de foto’s en video’s die je maakt nog steeds naar de server worden geupload. De vraag is of dit een plus- of minpunt is.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s