Films en robotisering, hoe films onze toekomst voorspellen

Dat robots en robotisering en grote rol zouden gaan spelen in ons leven werd lange tijd geleden al voorspeld in films. Denk aan Back To The Future. Director Robert Zemeckis zat niet zo heel ver naast de waarheid. En ook in de matrix werd virtual reality al voorspeld.

Maar wat voor rol gaan wij mensen spelen in die toekomst waarbij robots en robotisering steeds sneller ontwikkelen? Voorspellen films dit ook al? En hoe dicht bij de waarheid zitten deze films.

 

Ex- Machina

Als we kijken naar een vrij recente film, Ex-Machina, waarin de interactie tussen robot en mens centraal staat zien we in deze interactie een verandering. De robots in deze film krijgen een hele andere rol dan alleen maar gemaks-hulpmiddelen. Dat robots handig zijn om voor jou de was te doen en te koken, dat is niets nieuws. Wat wel nieuw is, is het krijgen van een emotionele functie. Dit gebeurt momenteel ook al werkelijk. Bijvoorbeeld, de technische universiteit van Singapore heeft een robot ontworpen om mensen sociale contacten te bieden om zo te helpen met o.a. de vergrijzing. Deze robot is in staat vragen te beantwoorden en emoties te uiten. De beginselen en ontwikkelingen hiervan zijn duidelijk terug te zien in Ex-Machina.

 

Wij mensen zijn maar simpele wezens

Het interessante in al deze films is hoe duidelijk het naar voren komt dat mensen maar simpele wezens zijn. Wij hebben een bepaalde variatie aan emoties waar wij altijd op terugvallen. Zo zie je dat jaloezie een hele sterke menselijke emotie is die vaak de overhand neemt. Wat ons mensen maakt en onderscheid van robots is dat wij alleen reageren op gevoel en instinct. We zijn dus eigenlijk vrij simpel ‘geprogrammeerd’ in tegenstelling tot een robot. Dit aspect zie je ook duidelijk terug in de film Her.

Her laat zien dat sociale en persoonlijke contacten met technologie steeds normaler wordt. In Her wordt een man verliefd op zijn besturingssysteem. Dit besturingssysteem is niet zo heel veel meer verwijderd van de besturingssystemen die wij nu hebben. Zo heeft Apple, Siri. Verwacht wordt dat Sire in 2020 zo ver ontwikkeld is dat je ook daadwerkelijk hiermee een gesprek kan voeren. Ook de earput is er al dankzij Apple, en holograpic videogaming is ook niet ver weg meer. Biggie kon al als holograpic weer tot leven worden gebracht en Virtual reality ontwikkelt zich razendsnel.

 

Robots voor onze psychologische behoeftes.

De laatste ontwikkelingen in de emotionele status tussen mens en robot worden voorspeld in een nieuwe HBO serie Westworld. In deze series zijn robots gecreëerd om mensen de kans te bieden alles te doen wat ze maar willen. Met als setting een nagemaakt Wilde westen waarbij alle robots geprogrammeerd zijn om een bepaald karakter te spelen, wordt aan mensen de kans geboden om hun fantasieën realiteit te maken. Denk hierbij aan moorden, verkrachtingen maar ook aan verliefd worden .

Wanneer je deze serie kijkt kun je niet anders denken dan: ‘Is dit de toekomst van mens en robot? Komt er een moment waarop wij robots gaan bouwen om zo onze eigen psychologische behoeftes uit te kunnen voeren?’ Als er in de liefde geen succes is dan maak ik wel de perfecte partner. En wanneer moord nog steeds verboden wordt bouw ik een realistische robot om deze vervolgens te kunnen vermoorden. Ook deze technologische ontwikkeling is er eigenlijk al, zo werd in 2012 de ‘Orgasmatron’ werkelijkheid.  Dit is een kunstmatige levensvorm die al je seksuele behoeften zou moeten kunnen vervullen. Echt geavanceerd zoals we in films te zien krijgen was de robot toen nog niet. Echter zijn we ondertussen al een paar jaar verder, en de technologie blijft zich verbeteren.

 

What is next?

Professor Hiroshi Ishiguro van de universiteit van Osaka voorspelde jaren geleden al dat we waarschijnlijk op een dag robots voor mensen zullen aanzien. Geen huis-tuin-en-keukenrobots, maar robots die meer dan één taak uitvoeren. Het ene moment werkt deze robot in de bouw, het volgende moment doet hij je boodschappen. In zijn vrije tijd heeft de robot hobby’s, denk aan topsportniveau basketbal of schaken.

Naast dat wij robots voor mensen zullen gaan aanzien ontwikkelen robots zichzelf nog verder. In de toekomst zullen robots naast passieve intelligentie ook actieve intelligentie beheersen.  Dit houdt in dat zij zichzelf dingen kunnen aanleren. Hiermee zou een robot onafhankelijk worden van zijn programmeringen, ookal is hier nu nog weinig wetenschappelijk bewijs voor. En een robot Apocalyps lijkt dan ook nog ver weg. Overigens weet Westworld deze nieuwe ontwikkelingen heel visueel en realistisch in beeld te brengen.

Al deze films brengen op een heel laagdrempelig niveau een goede hoeveelheid aan denkstof. Denkstof die juist in deze tijd tot vernieuwende en interessante ideeën kan leiden, ook voor jouw bedrijf. Dus verander de vrijdagmiddag borrel een keer in een filmmiddag voor gegarandeerd goede gesprekken op de maandagochtend!

 

Ken jij nog meer films en/of series die onze toekomst tussen technologie en robots voorspellen? En hoe geloofwaardig vindt je die? Laat en bericht achter!

 

Films genoemd in dit artikel:

Back To The Future (1985)

The Matrix  (1999)

Her (2013)

Ex-Machina (2015)

HBO original Westworld (2016)

 

7 reacties Voeg uw reactie toe

 1. lisavdam schreef:

  De films worden steeds geloofwaardiger dat komt natuurlijk omdat de technologie ook steeds meer kan. Neem bijvoorbeeld een Star Trek film, dat zag er niet uit! Ik zie het allemaal best gebeuren, maar ik hoop dat ik dan niet meer op de aardbol aanwezig ben. Hoe kijk jij hier tegen aan?

  Liked by 1 persoon

  1. desireekroon08 schreef:

   Zeker Lisa! De kwaliteit van een film bepaalt voor een groot deel de geloofwaardigheid. Toch leuk om te weten is dat zelfs Star Trek wel een correcte voorspelling deed naar de technologische toekomst. Zij waren namelijk één van de eerste films waarin intelligent communiceren met een computer plaatsvond. Dit zou je kunnen vergelijken met Sire.

   Google heeft zelfs het systeem Google Now de codenaam Majel gegeven. Een eerbetoon aan Majel Barret-Roddenberry. Zij sprak alle teksten van de computers in Star Trek in.

   Ik ben vooral heel benieuwd hoever wij mensen zouden gaan om onze eigen behoeftes te bevredigen en op welk moment we ook een ethische grens gaan bereiken.

   Like

 2. laurabouman schreef:

  Interessant artikel. Back to the Future is echt mijn lievelingsfilm en die voorspellingen kwamen ook grotendeels uit. Dat maakt het kijken naar dit soort films ook heel erg leuk, vind ik zelf.

  Liked by 1 persoon

  1. desireekroon08 schreef:

   Hi Laura!

   Leuk om te horen dat Back To The Future je lievelingsfilm is.

   Op zoek naar een leuke nieuwe serie die ook ‘mogelijke’ realistische voorspelling doen voor de toekomst? Dan zou ik je Westworld, een nieuwe serie van HBO, zeker een poging geven. Ik besprak deze al kort in mijn blog en kan deze serie ook persoonlijk aanraden.

   Like

 3. Leuk en interessant artikel! Ik heb Ex-Machina een tijd geleden ook gezien. Ik vond het echt een indrukwekkende film. Hopelijk komt er dit jaar een soortgelijke film uit!

  Like

  1. desireekroon08 schreef:

   Hoi Vera!

   Ik ben ook heel benieuwd wat dit filmjaar mogelijk nog heeft te bieden!

   Terwijl we op een nieuwe film wachten is de nieuwe serie van HBO, Westworld echt een aanrader. Ook deze serie speelt heel interessant in op de verhouding tussen mens en robot.

   Liked by 1 persoon

   1. Goeie tip, die ga ik zeker kijken!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s