Een kijkje in de toekomst: 5x VR in de zorg

Het moge duidelijk zijn dat de wereld rondom Virtual Reality (VR) zich blijft ontwikkelen. De populariteit is, eigenlijk sinds de lancering van het fenomeen, alleen maar toegenomen. Daarbij is het aantal mentions op Twitter met 583% toegenomen, blijkt uit het Adobe Digital Insights onderzoek. De toepassingen van VR zijn oorspronkelijk ontwikkeld voor gaming, maar dat stadium is het allang gepasseerd. Inmiddels wordt VR namelijk in bijna alle multimedia al ingezet, denk aan het leger, entertainment, journalistiek en de retailing sector. VR vindt langzaam zijn plek binnen de sectoren en het is van cruciaal belang dat hierop wordt ingespeeld. Maar hoe kan de volle potentie van VR worden benut binnen de zorg?

De virtual reality bril die een driedimensionaal beeld laat zien, biedt verschillende mogelijkheden en kansen voor de zorg. Zo kunnen artsen beter worden opgeleid dankzij de driedimensionale filmpjes van kijkoperaties, krijgen artsen beter inzicht bij operaties dankzij de techniek, kunnen patiënten goed worden voorbereid voor operaties en kunnen kinderen worden afgeleid en verbonden worden met thuis en school.

 

 1. Betere opleiding

Artsen in opleiding kunnen gebruik maken van VR filmpjes om meer te leren van kijkoperaties. Ze kunnen deze filmpjes zo vaak als ze willen terugkijken en de ingreep van dichtbij meemaken. De operaties kunnen vervolgens worden nagebootst, waarbij met virtuele instrumenten de handelingen kunnen worden overgenomen. Hierdoor kunnen de artsen in spe zich goed voorbereiden op een operatie en de oog-hand coördinatie in de vingers krijgen.

De eerste onderzoeken naar het effect van virtual reality bij onderwijs en opleiding zijn veelbelovend. Daarnaast deden ook geneeskunde studenten Martijn van der Meulen en zijn collega onderzoek. Zij onderzochten bij een groep van zestig coassistenten het verschil in werken met 2D en 3D. De voorlopige conclusie hiervan is dat de leercurve bij ruimtelijke oefeningen hoger ligt bij studenten die gebruik maakten van 3D.

 

 1. Beter inzicht

Daarnaast wordt VR inmiddels ook geïntegreerd bij ingrepen en operaties. Dankzij het 3D beeld kunnen artsen beter inzicht krijgen dan met een ‘normale’ camera. Dit inzicht zorgt ervoor dat zij beschikken over meer voorkennis. Het gebruiken van de techniek heeft al gezorgd voor het slagen van meerdere operaties.

 

 1. Virtuele voorbereiding

Het Máxima Medisch centrum in Veldhoven gaat als eerste ziekenhuis patiënten voorbereiden op behandelingen door middel van VR. Met de applicatie genaamd ‘Infor-Med’, bedacht door arts-onderzoeker Stefan van Rooijen en chirurg Gerrit Slooter, kunnen patiënten 360 graden voorlichtingsvideo’s kijken. De video’s horen een realistisch beeld te geven van de desbetreffende ingreep, zodat er van tevoren duidelijk is wat je te wachten staat. De filmpjes zijn zowel mét als zonder speciale VR-bril te bekijken. De bedoeling is dat dit de angst onder patiënten zal verminderen.

 

 1. Afleiding voor kinderpatiënten

Daarnaast wordt VR ingezet ter afleiding voor, tijdens en na ingrepen en operaties in het ziekenhuis. Kinderpsycholoog Renske Schappin geeft aan dat (kinder)patiënten met VR kunnen worden voorbereid op bepaalde ingrepen en operaties, dat zal angsten wegnemen. Het kind ervaart hierdoor minder stress en angst waardoor de kans op trauma’s achteraf kleiner is. Dit maakt het voor de behandelaar uiteraard een stuk makkelijker om de ingreep bij het kind uit te voeren. Deze zelfde techniek kan uiteraard ook worden ingezet bij volwassen patiënten.

 

 1. Verbonden met thuis

Tenslotte zorgt VR ervoor dat kinderen in verbinding kunnen zijn met thuis en school. Door middel van een 180 graden camera die thuis of op school is opgesteld, kunnen ze een kijkje nemen in hun vertrouwde situatie. Dit concept, genaamd VisitU, zorgt ervoor dat de kinderen zich meer thuis voelen in het ziekenhuis. Kinderarts Bas Zegers verwacht dat het op het gemak stellen van de kinderen, het herstel zal bevorderen. In november werd VisitU al gelanceerd op de kinderafdeling van het Máxima Medisch Centrum. Als blijkt dat het concept succesvol is, zal het ook op andere afdelingen in het ziekenhuis worden geïntroduceerd.

 

Zoals je leest is er al veel mogelijk met Virtual Reality in de zorg. De eerste stappen worden gezet, maar dit is pas het begin. Er wordt nu vooral ingespeeld op de zintuigen zicht en gehoor die worden geprikkeld middels VR. In de toekomst zal zich dit verder uitbreiden naar andere zintuigen, als voelen en ruiken. Deze revolutie maakt het onderzoeken van de invloed van geur op je gemoedstoestand mogelijk. VR zorgt voor nieuwe mogelijkheden voor zowel de ziekenhuizen als de patiënten en het vernieuwt veel medische processen. The sky’s the limit! Waar verwachten jullie nog doorbraken voor VR binnen de zorg in 2016?

 

Advertenties

6 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Jelle schreef:

  Het zou nog mooier zijn als artsen in opleiding operaties kunnen oefenen met AR (augmented reality) in combinatie met een nieuwe techniek genaamd ‘haptics’. Er kan dan een oefenoperatie worden gedaan op een virtueel lichaam terwijl wel alles ‘voelbaar’ blijft. Het is eigenlijk hetzelfde als een oefenoperatie met een neplichaam, maar de technologie kan misschien gebruikt worden als template waar verschillende operaties op kunnen worden geladen. De toekomst heeft veel te bieden!

  Artikel over haptics (coole technologie):
  https://www.sciencenewsforstudents.org/article/feeling-objects-arent-there

  Liked by 1 persoon

  1. Robin van Wees schreef:

   Jelle, bedankt voor je reactie. Wat een interessante techniek en een innovatieve manier van denken. De haptics techniek die je benoemd zal inderdaad nog veel meer mogelijkheden bieden, ook zeker binnen de zorg.

   Like

 2. Wat een interessant artikel Robin! Wie weet kan VR ook gebruikt worden voor verpleegsters om te kijken in een van de kamers terwijl zij ergens anders zijn op dat moment. Dan kunnen ze eigenlijk dus op meerdere plekken tegelijk zijn (;

  Liked by 1 persoon

  1. robinvanweesmic schreef:

   Wauw, wat een goed idee! Zo zie je maar, the sky is écht the limit. 🙂

   Like

 3. Marla Zandvliet schreef:

  Fascinerend blijven de mogelijkheden van VR! Ik was aanwezig bij het Mobile Healthcare congres van 2016. Ook daar kwam VR aan bod. De psychose afdeling van UMG Groningen doet nu onderzoek naar de toepassingen van virtual reality bij mensen met paranoïde psychose. VR wordt gebruikt om die mensen te leren omgaan met hun angsten zodat ze daardoor beter sociaal kunnen functioneren, interessant he?

  Zie onderstaande link:
  http://www.mobilehealthcare.nl/blog/virtual-reality-belangrijk-hulpmiddel-in-de-psychosezorg/

  Liked by 1 persoon

 4. melikemakine schreef:

  Leuk artikel! Deze soort artikelen komen we helaas niet vaak tegen

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s