Virtual reality en vrijwilligerswerk maakt de wereld als één

Stel dat je in de woonkamer tv zit te kijken naar je favoriete tv programma, je hoort het geluid van laag rondvliegende vliegtuigen, maar staat hier verder niet bij stil. Het is een normale dag en gaat de deur uit om naar school te gaan, plots zie je buitenlandse militairen marcheren door jouw straat. Als je thuis komt kom je erachter dat er terroristen stormend en schietend door jouw huis renden en alles van je hebben afgepakt. Stel dat je je familie verliest op jonge leeftijd, je bent helemaal alleen en moet weg om te kunnen overleven. Dan dringt alles tot je door en besef je: ‘Ik ben een vluchteling.’ Door real life situaties met elkaar te delen door middel van virtual reality kan de kloof tussen ongelijkheden worden verminderd. Virtual reality maakt het mogelijk om verschrikkelijke kanten van de wereld aan de wereld te tonen en maakt de wereld een betere plek om in te leven.

refugee1

De opkomst van virtual reality is begonnen met de 3D-ervaring waarbij visuals levendiger werden gemaakt. Echter kan je jezelf tegenwoordig bevinden in een virtuele omgeving. Virtual reality is een vorm van technologie, waarbij het mogelijk is voor de gebruiker om een nieuwe wereld te ontdekken en interactie aan te gaan. Er is geen twijfel dat de trend virtual reality de grootste stijger is van 2016 met een groei van 296%. Gebruikers worden ondergedompeld in een echte levenservaring op allerlei manieren, zo wordt virtual reality gebruikt in de retail branche, in simulatie trainingen en in situaties die je een ervaring meegeven en daarmee helpen realiseren om een goed doel te gaan steunen.

De laatste tijd is het aantal vluchtelingen drastisch gestegen. Iedereen zegt dat ze willen helpen, maar alle vluchtelingen toelaten is ook erg lastig. Veel vluchtelingen zijn op jonge leeftijd al hun familieleden verloren, ze zouden liever naast hen liggen in het graf, dan in een wildvreemd land. Een land waar ze na een lange weg te hebben afgelegd in zware omstandigheden, ook nog eens worden afgewezen. Ze zouden niet hun geliefden achterlaten, als ze niet hun eigen land hadden hoeven verlaten als gevolg van de oorlog. David Darg en zijn virtual reality startup team proberen door middel van 360 graden opnames de weg en het leven van de vluchtelingen vast te leggen. Deze beelden wilt David Darg de wereld in te sturen en daarmee de vluchtelingen proberen te redden. Virtual reality laat je ervaren hoe het is om je als een vluchteling te voelen. Het helpt de mensheid om te begrijpen en te laten voelen wat er gebeurt in de wereld, door het geven van een duidelijke ervaring vol beleving zonder vooroordelen. Met deze ervaring die opgedaan kan worden door middel van virtual reality, zal er meer compassie voor de mede mens gecreëerd worden en minder roekeloze keuzes worden gemaakt.

refugee2

Naast het gebruik van virtual reality bij vluchtelingen zijn er ook vele organisaties die door middel van virtual reality een goed doel onder de aandacht willen brengen om zo begrip te vragen en donateurs te werven om een doel te verwezenlijken. Zo wordt virtual reality ook gebruikt door Terre des Hommes, Revolver Amsterdam en The Ambassadors die kinderslavernij onder de aandacht brengen. Wist je dat wereldwijd er nog ongeveer 5,5 miljoen kinderslaven in de wereld zijn? Terre de Hommes maakt dit bekend in hun campagne over kinderslavernij en neemt je mee in het leven van een 12-jarige kinderslaaf. Met de Octlus Rift bril is het mogelijk in een Keniaans middenklasse gezin terecht te komen dat een 12-jarige huisslaaf heeft. Het leed wordt tastbaar gemaakt door de combinatie van 360 graden video beelden en de intimidatie, misbruik en onveiligheid in het gebied. Met de virtual reality ervaring wordt nadruk gelegd op kinderuitbuiting, waar de buitenwereld geen besef van heeft tot dat deze virtual reality ervaring is opgedaan.

Kindslaaf.png

Virtual reality wordt meer gezien als een ervaring in plaats van iets wat je alleen ziet. Dit komt omdat de zintuigen meer worden geprikkeld bij het beleven van virtual reality in vergelijking met een normale visualisatie. Op deze manier is het niet alleen mogelijk om situaties uit het echte leven te ervaren, maar ook de manier waarop we wereldnieuws consumeren veranderen. Door het creëren van korte en impactvolle storytelling kan er meer worden ervaren en zal er een diepere verbinding zijn in de maatschappij. Zodra er een ervaring met virtual reality is opgedaan zal er meer begrip en compassie worden gecreëerd naar de goede doelen en de betrokkenen.

Virtual reality is de eerste stap om de kloof tussen de ongelijkheden kleiner te maken. Zo krijgen burgers uit ontwikkelde landen inzicht in situaties die zich voordoen in ontwikkelingslanden. Een voorbeeld hiervan is de overvloed aan vluchtelingen en kinderslavernij in ontwikkelingslanden. Virtual reality is niet alleen een groeiend innoverende trend in de entertainment wereld, de retail en de tech-industrie, maar ook in de consumptie van nieuws. Door deze nieuwe vorm van impactvolle storytelling van wereldnieuws kunnen impulsieve acties en gevolgen die we elkaar aandoen in de wereld worden voorkomen. Een voorbeeld van deze impulsieve acties is het weigeren van vluchtelingen of het niet willen omkijken naar kinderslavernij in ontwikkelingslanden. We zijn immers allemaal mensen en allemaal inwoners van onze wereld. Er staat ons een mooie toekomst te wachten, want virtual reality maakt het mogelijk om te leven en te voelen als één.

Advertenties

4 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Cindy schreef:

  Leuk, interessant onderwerp!

  Like

 2. Lucienne schreef:

  Ik ben benieuwd hoe virtual reality in meerdere branche wordt gebruikt. Ik hoop dat je nog meer artikelen gaat schrijven! Heel interessant!

  Like

  1. mandyjong schreef:

   Bedankt voor je reactie! In mijn nieuwe artikel schrijf ik over de mogelijkheden van VR in andere branches en in de toekomst. Ik hoop dat je het artikel leuk vindt, hier de link: https://micwatching.nl/2016/10/27/jagen-naar-de-mogelijkheden-met-virtual-reality/

   Like

 3. Wesley S schreef:

  Interessant atrikel, heel leuk geschreven!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s