Wat zijn de mogelijkheden van VR in de medische wereld?

Wat zijn de mogelijkheden van VR in de medische wereld?

vr-medisch

Virtual reality wordt steeds vaker gebruikt in de medische wereld. De gezondheidszorg hoort zelfs bij een van de grootste gebruikers van virtual reality. Een van de voordelen van deze technologie is dat het mogelijk is om gezondheidsmedewerkers nieuwe vaardigheden te leren in hun eigen omgeving, zonder dat het een gevaar is voor de patiënt. In een virtuele wereld kunnen artsen door het lichaam van een patiënt lopen en het letterlijk van alle kanten bekijken.

Effectiever leren
De eerste onderzoeken naar het effect van VR in het onderwijs van de gezondheidszorg zijn veelbelovend. Martijn van der Meulen is een student geneeskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Samen met een student van de TU Eindhoven zocht hij een manier om te onderzoeken wat het effect is van vaardigheden in de laparoscopie aanleren met behulp van een VR-bril. Artsen kunnen zo via simulatoren oefenen om met instrumenten te opereren in weefsel dat ze niet kunnen voelen. Hij verdeelde zestig coassistenten in 2 groepen. De ene helft oefende in 3d en de andere helft in 2d. Uit het onderzoek blijkt dat de leercurve van studenten die in 3d oefende veel hoger was. Virtual reality is dus erg effectief en helpt bij het leerproces.

Virtueel opereren
Artsen hebben al heel lang de mogelijkheid om virtuele operaties uit te voeren via simulatoren, maar wat nieuw is, is het virtueel opereren in een app op je smartphone. Chirurg Marlies Schijven van het AMC is bekend door haar operatie die zij uitvoerde met een Google Glass. De beelden van haar bril waren gelijktijdig te zien in een congreszaal in Amstelveen, waar een collega-chirurg uit de VS op het podium commentaar gaf op de operatie. Hij droeg zijn eigen Google Glass, waarin het beeld van de bril van Schijven geprojecteerd werd. Zo kon hij als direct met haar meekijken. Marlies Schijven is een voorstander van games in de medische wereld: ‘Het is interactief en kan het aanleren van een operatie ondersteunen, literatuur, games, simulatie, videomateriaal: je hebt het allemaal nodig’.

marlies

Angst therapie
Ook in de geestelijke gezondheidszorg biedt virtual reality geweldige mogelijkheden. Het Universitair Medisch Centrum Groningen is gestart met het inzetten van virtual reality voor psychotische patiënten. Wim Veling is het hoofd van het psychose-team van het UMCG en uit zijn onderzoek blijkt dat het brein hetzelfde reageert op beklemmende situaties in virtual reality als in het echt.

Bijna 20 psychologen en onderzoekers gaan op verschillende locaties in Nederland met deze nieuwe therapievorm aan de slag. Veling stelt: “Wie weet kunnen patiënten in de toekomst gewoon achter hun eigen computer kruipen en een virtual reality-bril opzetten, terwijl een psycholoog op afstand de resultaten volgt’’. Psychosepatiënten hebben geen hoog monument zoals de Eiffeltoren of een vliegtuig met turbulentie nodig om bang te worden. Zij worden al angstig van het alledaagse leven. Daarom krijgen ze in de behandeling met VR normale situaties te zien zoals boodschappen doen of ergens heen gaan met de bus. Zo kunnen hun hartslag, kijkrichting en bewegingen worden gemeten zodat de psycholoog kan vaststellen wat de oorzaak van de angstaanval is.

Revalideren met VR
Een andere interessante uitkomst die VR te bieden heeft, is hulp bij revalidatie. In revalidatiecentrum De Trappenberg in Huizen begonnen 2 jaar geleden de eerste testen voor een virtual reality loopband met een V-Gait systeem. Dit is een loopband met een groot scherm voorzien van audio en meetsoftware. Dit is een uitkomst voor mensen die een hersenbloeding of herseninfarct hebben gehad.

Verder is in 2014 het Revalidatiecentrum Roessingh in Enschede met het NovaLab gestart. Dit is een virtual reality en robot ruimte in het revalidatiecentrum. In dat revalidatiecentrum worden verschillende robotica gebruikt die bijdragen aan de revalidatie van patiënten. Een van de robotica die wordt gebruikt is de Armeo Boom. Dit is een combinatie van een technisch hulpmiddel en augmented reality via de computer. Fysiotherapeute Jolande Grotenhuis stelt: “De Armeo Boom is een gespecialiseerd, mechanisch systeem voor gewich van de arm”. Met de Armeo Boom kan een patiënt oefenen met de arm-handfunctie.

armeo-boom

Zoals hierboven allemaal beschreven zijn er zo ontzettend veel mogelijkheden met virtual reality in de medische wereld. Ik vind het heel leuk dat VR nu niet alleen gebruikt wordt voor commerciële doeleinden zoals filmpjes in 360 graden kijken om auto’s te kopen of VR te gebruiken als game-accessoire, maar dat het ook mogelijk is om VR te gebruiken om artsen beter op te leiden, mensen te helpen hun angst te overwinnen of mensen te helpen revalideren.

Ik zou zo nog vele andere mogelijkheden op kunnen noemen voor vr in de gezondheidszorg, maar dat kan eventueel in een ander artikel. Laat in de reacties achter wat je van dit artikel vindt! Deel en like dit bericht als je het interessant vond om te lezen en als je nog suggesties hebt voor andere artikelen over VR laat het dan vooral weten!

 

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Heleen schreef:

    Zeer interessant artikel over virtual reality! Ik heb zelf nog niet eerder gelezen over VR en de medische wereld. Ik ben benieuwd naar je andere artikelen.

    Geliked door 1 persoon

  2. marinaversnel schreef:

    Dat is fijn om te horen Heleen! Via deze link kom je bij mijn andere artikelen! https://micwatching.nl/author/marinaversnel/

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s