Bloggen VS. vloggen

Bloggen VS. vloggen of bloggen en vloggen, twee internet fenomenen die heel verschillend zijn, maar ook heel dicht bij elkaar liggen. Tegenwoordig is bloggen of vloggen een must om een goede online influencers te worden. Maar wat ligt nou dichter bij jou als beginnende online influencers, bloggen of vloggen? Na het lezen van het artikel over alle verschillen, benodigdheden en nog veel meer over bloggen en vloggen zal je een stuk wijzer zijn.

Als eerste is bloggen een ouder fenomeen dan vloggen, vloggen is eigenlijk een nieuwe variant op het fenomeen bloggen. Maar voor de lezers die nog niet zo veel weten over deze twee fenomenen zal ik eerst uitleggen wat bloggen en wat vloggen is. Bloggen is een online logboek waarin je geschreven content bijhoudt. Vloggen is een online logboek bijhouden in de vorm van videocontent. Het zijn dus eigenlijk twee precies dezelfde fenomenen in een andere vorm (dat is eigenlijk het eerste, maar ook het allergrootste verschil). Om te beginnen met bloggen heb je een eigen website nodig of een eigen domeinnaam, waarop je je geschreven content uploadt. Ook moet je het vermogen hebben om goede content te schrijven waar lezers interesse in hebben. Als je wilt beginnen met vloggen moet je je eigen Youtubekanaal opstarten om daar je filmpjes te uploaden. Ook moet je wat meer apparatuur in huis hebben, een goede camera en een monteerprogramma zijn belangrijk om professionele filmpjes online te zetten. Daarnaast moet er net zoals bloggen interessante content zijn voor de kijker.

Nu ik je een beetje informatie heb gegeven hoe je moet beginnen als blogger en vlogger, ga ik nu wat dieper in op de ins en outs wat betreft bloggen en vloggen.

afbeelding2

 

Bloggen: Ins & Outs

Laten we eerst beginnen met wat ins en outs over het bloggen. Er zijn een paar dingen die belangrijk zijn bij het bloggen, als eerste moet je een aantrekkelijke lay-out (bijvoorbeeld gebruik maken van afbeeldingen) hebben, dit trekt lezers en dit maakt je blog smaakvoller. Ook is het belangrijk dat je blog mobiel leesbaar is, aangezien tegenwoordig veel mensen dingen doen via de telefoon is dat een must. Daarnaast moet je website van je blog goed vindbaar zijn, dus zorg voor een originele, maar simpele naam. Vindbaarheid is belangrijk om ervoor te zorgen dat je blogposts worden gelezen, daarnaast zijn goede titels, openingszinnen en een goede schrijfstijl belangrijk.  Hoe vaak je een blogpost moet uploaden, hangt helemaal af van wat voor soort blogger je wilt zijn.

Maar wat moet je nou vermijden bij het schrijven van een blog? Je moet voorkomen dat je blog te lang wordt, zeker als je een beginnende blogger bent. Ook is het belangrijk om te weten waarvoor en voor wie je blogt, als je geen idee hebt dan voelen lezers zich niet aangesproken tot jouw blog. Maak je blog niet onpersoonlijk, je eigen ingeving over onderwerpen is belangrijk voor een blogpost. Zorg ervoor dat je reageert op je lezers, zo worden lezers betrokken bij jou, maar ook jij betrokken bij je lezers. In ieder geval is het belangrijkste bij het starten van een blog dat je weet waarom je wilt bloggen, zo hebben lezers meer plezier in het lezen en jij meer plezier in het schrijven.

afbeelding1 

Vloggen: Ins & Outs

De ins en outs van vloggen zullen lijken op die van het bloggen, maar zullen net even iets ander zijn. Zorg ervoor dat je net als bij bloggen weet waarover je wilt vloggen, je filmpjes moeten natuurlijk niet aan een stuk hetzelfde zijn. Neem ook tijd voor je vlog. Het is niet leuk voor de kijker als je de vlog vluchtig opneemt.  Het is ook belangrijk dat je weet hoe je moet monteren, hierdoor is een vlog al veel leuker om naar te kijken. Maak je vlog persoonlijk, zo voelt de kijker van je vlog zich betrokken. Ook moet je begrijpelijk zijn voor je kijkers en ervoor zorgen dat ze weten wat je doet en waar je over praat. Als laatste onderscheid jezelf, tegenwoordig beginnen elke dag tientallen mensen met vloggen. Zorg ervoor dat je opvalt tussen mensen en dat ze een reden hebben om naar jouw kanaal te kijken.

Verschillen bloggen & vloggen

Echter de grootste verschillen tussen bloggen en vloggen zijn:

 • Een beeld zegt meer dan duizend woorden
 • Een blog is makkelijker vindbaar dan een vlog
 • In een vlog word je afgeleid door geluiden en achtergronden, in een blog niet

 afbeelding3

Geld verdienen met bloggen & vloggen

Eigenlijk ligt bloggen dus heel dichtbij vloggen, maar vloggen ook heel dichtbij bloggen.

Deze twee fenomenen zijn de laatste twee jaar steeds commerciëler geworden. Hoe groter je blog of vlog is, hoe meer fans je hebt en hoe interessanter je bent voor bedrijven om jou te gebruiken voor een product. Voor velen begint bloggen en vloggen als een hobby, maar groeit het uit tot een echte baan waar ze dagelijks mee bezig zijn.  Het allerbelangrijkste is dat je niet gaat bloggen of vloggen voor spullen en geld, doe het omdat het je passie is, je een boodschap hebt of als je het echt heel tof vindt.

Nu je alle ins en outs weet over vloggen en bloggen ben je er vast achter gekomen wat dichter bij jou ligt als beginnende online influencers. En kan je niet kiezen tussen bloggen of vloggen, doe het dan gewoon alle twee! Veel bloggers geven hun blogs namelijk meer kleur en veelzijdigheid door vlogs te maken die aansluiten bij hun blog. Dus geen paniek, dat is altijd nog een optie!

Advertenties

8 reacties Voeg uw reactie toe

 1. roossteensma schreef:

  Interessant artikel!

  Liked by 1 persoon

 2. rowyonrust schreef:

  Hey Marissa, als beginnend freelancer lees ik regelmatig blogs van professionals in het vakgebied, maar vlogs kom ik nog niet zo vaak tegen. Welke vlogs vind jij een best practice?

  Liked by 1 persoon

  1. MarissaBank schreef:

   Hoi Rowy, bedankt voor je reactie! Dit verschilt natuurlijk per persoon en heeft te maken met smaak. Persoonlijk volg ik veel fashionbloggers en kijk ik dus ook fashionvlogs.

   Liked by 1 persoon

   1. rowyonrust schreef:

    Dat snap ik! Wat is in de fashionindustrie dan een echte best practice?

    Like

   2. MarissaBank schreef:

    Persoonlijk vind ik Queenofjetlegs een goede blogger en vlogger. In haar blog vertelt ze veel over fashion en haar fashiontrips en in haar vlogs laat zij meer een persoonlijke kant van haar leven zien. Dit vind ik persoonlijk erg sterk.

    Like

 3. lisavdam schreef:

  Leuk artikel! Als jij moest kiezen zou je dan voor bloggen of vloggen gaan? Of misschien allebei?

  Liked by 1 persoon

  1. MarissaBank schreef:

   Bedankt voor je reactie. Ik vind alle twee erg leuk. Ik denk dat ik misschien eerst voor bloggen zou gaan, omdat de drempel iets lager ligt. Als ik merk dat mijn blog goed gelezen wordt zou ik denk ook een stap in de wereld van het vloggen zetten.

   Liked by 1 persoon

 4. e-litt.nl schreef:

  Interessant artikel! Groet, Petra Damen Elitt

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s