Hoe creëer je eenheid op je Instagram?

Iedereen kent het wel, die prachtige Instagramaccounts met mooie, inspirerende beelden waar je hart sneller van gaat kloppen. Alle foto’s passen zó perfect bij elkaar, hoe doen die Instagrammers dat toch? In dit artikel ga ik dieper in op het creëren van eenheid bij je Instagram foto’s. Dit is lastiger dan je denkt en vereist aardig wat discipline, maar natuurlijk ook creativiteit!
 

 

De Wet van overeenkomst
Wanneer ervaren wij eigenlijk iets als eenheid? En waarom zien we een samenhang tussen verschillende foto’s op Instagram? De theorie van de Gestaltwetten kan goed antwoord geven op deze vragen. In het eerste jaar van mijn studie leerde ik voor het eerst over deze theorie. De zogenoemde ‘wetten’ zijn psychologische principes die gelden bij visuele waarneming. Een van de wetten is de Wet van overeenkomst. Deze geeft aan dat elementen die op elkaar lijken, als groep worden waargenomen en dus een eenheid vormen.

Factoren van eenheid
De Wet van overeenkomst gaat op voor onder andere de visuele overeenkomsten in kleur, tint, achtergrond, textuur, materiaal, patroon, hoeveelheid, vorm en tijdstip voor eenheid. Deze factoren kunnen eigenlijk op ieder voorwerp worden toegepast. Neem als voorbeeld een nieuwe lijn voor shampoo. De producten moeten natuurlijk een bepaalde herkenbaarheid uitstralen van het merk en de lijn. Door te kiezen voor bijvoorbeeld een vaste kleur, tint, materiaal en vorm, zullen de producten samen eenheid vormen.

dove2

Waarom is eenheid belangrijk?
Het zorgt voor een gevoel van orde in ons brein. Stel je komt een mooie foto tegen op Instagram, dan hoop je dat als je op het profiel klikt er nog meer van dat soort foto’s staan. Als vervolgens blijkt dat er heel veel verschillende soorten stijlen en kleuren door elkaar op het profiel staan, is de kans groot dat het je niet aanspreekt en je het account ook niet zal gaan volgen. Er mist namelijk eenheid. En eenheid ervaren wij als mooi of stijlvol.

De wet vertaald naar Instagram
Als je het principe van de Wet van overeenkomst toepast op je Instagram feed, zullen mensen die van dezelfde stijl als jij houden, jouw Instagram erg mooi vinden. Als eerst is dus jouw gekozen stijl belangrijk. Wat voor sfeer moet het uitstralen? Zorg ervoor dat alle foto’s die je plaatst bij die sfeer passen. Ga vervolgens na van welke thema’s jij graag foto’s wil plaatsen. Maak van deze thema’s en bijbehorende voorwerpen een lijstje of een moodboard.

Een modeblogger zou kiezen voor bijvoorbeeld kledingitems, outfits, tasjes, accessoires en portetten van zichzelf.  Hieronder zie je de Instagram van Janice Joostema, een fashion- en beautyblogger die ik zelf al een aantal jaar volg. Zij laat marmer regelmatig terugkomen in haar feed. Tip: kies een terugkomend element of materiaal bij jouw thema’s, bijvoorbeeld marmer of spijkerstof.

janice

Kleuren
Overeenkomst in kleur is een van de belangrijkste factoren van eenheid. Maak een kleurenpalet zoals hieronder van kleuren die passen bij jouw gekozen thema’s. Dit mogen best een aantal kleuren zijn. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor veel zwart en wit in combinatie met één of twee kleuren. Misschien houd je van pasteltinten of juist meer van primaire kleuren.

palet

Een beautyblogger zou waarschijnlijk voor veel wit en roze gaan en een reis blogger eerder voor veel groen en roesttinten, zoals Alexis Ren hieronder doet op haar Instagram.

alexis

Kies ook voor één of twee achtergrondkleuren die je consistent laat terugkomen op je Instagram. Volgens het Gestalt is een overeenkomstige achtergrondkleur een van de meest effectieve manieren om voorwerpen, dus in dit geval foto’s, te groeperen.

Gebruik bij het bewerken van je foto’s vaste filters. Als je deze gekozen filters afwisselend gebruikt, zal jouw Instagrampagina meer een geheel gaan vormen. De foto’s hieronder hebben allemaal de filter C1 van VSCO. Houd ook goed rekening met lichtheid en contrast. Wil je bijvoorbeeld rust uitstralen? Ga dan altijd voor een hoge belichting en weinig contrast.

vsco

Afwisseling van foto’s
Tenslotte is het belangrijk om rekening te houden met de volgorde waarin je foto’s plaatst. Plaats je tussendoor bijvoorbeeld vaak foto’s van zon, zee en strand, voorkom dan dat je deze allemaal achterelkaar plaatst. Zijn jouw gekozen kleuren grijs, wit en roze? Laat de kleur roze dan in een bepaalde regelmaat verschijnen in plaats van in vijf foto’s achterelkaar. Je kunt er ook voor kiezen om foto’s van jezelf of personen om de beurt af te wisselen met sfeerbeelden. Marianna Hewitt doet dit heel bewust. Hieronder zie je een deel van haar feed.

21

Wees uiteindelijk altijd kritisch bij het kiezen van foto’s. Is het een wazige foto of staat er net iets op de achtergrond dat afleidt, dan kun je de foto beter niet plaatsen, hoe leuk je hem ook vindt. Is de foto te druk of qua kleur gewoon niet de stijl van jouw feed? Ook dan kun je het naar mijn mening beter niet plaatsen, want het zal de eenheid van je Instagram verstoren. Ga in dat geval aan de slag met het maken van een nieuwe, nog mooiere én bijpassende foto.

Zelf probeer ik op mijn Instagram ook een mooie feed te creëren. Ik merk hierbij dat het soms echt lastig is om alle foto’s bij elkaar te laten passen. Welke ervaringen heb jij met het creëren van eenheid in je feed? Ik ben erg benieuwd!
 

13 reacties Voeg uw reactie toe

 1. jerrymeissen schreef:

  Interessant artikel! Ik blijf het nog altijd lastig vinden. Maar dit helpt me zeker!

  Liked by 1 persoon

  1. Succes met het toepassen van deze dingen op jouw feed Jerry. Met je eigen creativiteit zal het zeker lukken!

   Like

 2. nesrinechaara schreef:

  Ik volg op Instagram graag mensen waarbij ik een eenheid zie in hun foto’s en daar ben ikzelf altijd een beetje jaloers op. Na het lezen van dit artikel weet ik waar ik op moet gaan letten en ik denk dat het mij zeker gaat helpen om een eenheid te creëren op mijn Instagram feed.

  Heb jij ook een kleurenpalet of een moodboard gemaakt voor jouw Instagram feed?

  Liked by 1 persoon

  1. Wat leuk om te horen Nesrine, ik hoop zeker dat het gaat helpen! Welk thema heeft jouw Instagram voornamelijk? Ik heb dat nog niet gedaan, maar ik ga dat absoluut doen binnenkort. Dan krijg ik voor m’n feed een duidelijkere stijl en beeld waaraan ik mij ‘moet’ houden.

   Liked by 1 persoon

   1. nesrinechaara schreef:

    Mijn Instagram feed heeft op dit moment nog geen duidelijk thema, maar hier ga ik zeker aan werken.

    Like

   2. Succes daarmee, ik ben erg benieuwd!

    Liked by 1 persoon

   3. nesrinechaara schreef:

    Dank je wel!

    Like

 3. lisavdam schreef:

  Love this! Ik ben inderdaad ook altijd stinkend jaloers op mensen met een perfecte Instagram feed. Toch denk ik dat seizoenen een grote rol spelen in het kleuren palet van je feed. Waar je in de zomer veel foto’s met lichte kleuren plaatst, is dat in de winter allemaal wat grauwer. Hoe kan je hier dan toch eenheid in creëren?

  Liked by 1 persoon

  1. Daar heb je volkomen gelijk in Lisa! Nu zie je bijvoorbeeld veel herstkleuren in de meeste mensen hun feed terugkomen. Je kunt hier toch eenheid in creëren door de tinten en kleuren wel in jouw ‘stijl’ naar voren te laten komen. In de zomer gebruik je bijv. veel wit en zomerkleurtjes en dit laat je subtiel overlopen in meer herfstkleuren zodra het herfst begint te worden!

   Liked by 1 persoon

 4. Naomi Zwaan schreef:

  Erg interessant om te lezen! Zelf heb ik er ook moeite mee om eenheid te creëren in de foto’s die ik post. Dan lijken verschillende thema’s door elkaar te lopen op mijn Instagram. Welk thema gebruik jij voor je Instagram feed?

  Like

  1. Het is inderdaad best lastig. Mijn thema’s zijn make-up, fashion, accessoires en foto’s van mooie architectuur. Dit laatste is dus best moeilijk te combineren en valt er een beetje buiten.. En wat zijn jouw thema’s?

   Like

 5. Maaike Kooijman schreef:

  Wat een mooie voorbeelden! Ik heb zelf twee accounts, waarvan ik bij één wel op de feed let (overigens niet met filters, maar met een standaard witte achtergrond) en bij de andere niet. Dat vind ik helemaal prima. 🙂 Heb jij zelf ook een kleurenpalet gemaakt?

  Liked by 1 persoon

  1. Wat leuk Maaike! Ik zal eens een kijkje nemen (; Wat is het thema van je Instragramaccount met mooie feed? Ja dat kleurenpalet, die ga ik binnenkort maken! Ik denk dat dat mij erg zal gaan helpen voor mijn feed.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s