Kies jij voor een gratis app in ruil voor je persoonsgegevens?

Net als jij heeft 97 % van de Nederlanders internet. Vind jij jouw privacy belangrijk? Deze vraag is aan 1135 jongeren tussen de 12 en 24 jaar oud gesteld. 86% van deze jongeren vindt privacy belangrijk. Hier val jij misschien ook onder. Maar wanneer we het hebben om privacy gegevens te gebruiken voor het opsporen van verdachte personen, dan is privacy toch niet zo belangrijk. Dit is ook terug te zien in de vraag of we privacy of veiligheid voorop stellen. 76% vindt veiligheid belangrijker en daar willen wij best wat privacy voor inleveren.

Veiligheid stellen we dus voorop. Maar vinden wij ook dat onze gegevens veilig zijn bij de meest gebruikte sociale media kanalen? Helaas zijn deze scores erg laag. Als we kijken naar Facebook, dan vindt maar 20% van de jongeren dit kanaal veilig. Google scoort ook mager met 34%. WhatsApp vertrouwen wij met 59 % nog het meest. Dit komt mede doordat WhatsApp gebruikt maakt van end-to-end encryptie. WhatsApp heeft de berichten zo versleuteld dat alleen de zender en de ontvanger de berichten kunnen lezen. Ook WhatsApp zelf kan niet meer meelezen.

Dit is zeker een goede stap als het gaat om onze privacy. Maar we gebruiken niet alleen WhatsApp op onze smartphone. Gemiddeld hebben wij 20 applicaties op onze mobiel. Soms betalen wij voor apps , maar vaak zijn apps gratis te verkrijgen. Nouja, gratis.. Niet helemaal.  Door het gratis downloaden van een app, geef je een bedrijf heel veel rechten. Ze kunnen zien waar je bent, ze hebben toegang tot je foto’s , je berichten , je camera en je microfoon. Wanneer je een app opent komen alle gegevens bij het bedrijf terecht. Ik hoor je denken, er bestaat toch zoiets als een privacywetgeving en een wetbescherming van persoonsgegevens dus mogen bedrijven dit allemaal wel?  Ja helaas wel, bedrijven mogen je via apps afluisteren. Want je hebt hier toestemming voor gegeven.
De overweging moet je maken tussen een betaalde app of een gratis app. Gelukkig staat 53% al open voor het betalen voor een app, maar nog steeds 30 % geeft liever zijn persoonsgegevens af dan betalen.

Het is nu wel duidelijk dat heel veel bedrijven toegang kunnen krijgen tot je camera. Met deze gedachte heb ik bijvoorbeeld ook al mijn camera van mijn laptop afgeplakt. Momenteel heeft Microsoft zelfs patent aangevraagd op het aflezen van iemand zijn emotionele toestand. Ze lezen via je webcam je gezicht af en aan de hand daarvan worden er advertenties gekoppeld. Wanneer je vrolijk bent krijg je een tickets van festivals te zien , maar ze kunnen je emotionele toestand ook gebruiken op het moment wanneer je het meest kwetsbaar bent. Wanneer je kwetsbaar bent kunnen zij daar gebruik van maken om je iets te laten kopen wat je in een minder kwetsbare toestand niet zou kopen. Plak dus snel je camera maar af!

Na het lezen van mijn blog hoop ik dat ik je een klein beetje wakker heb geschud over het idee dat iedereen met je mee kan kijken. Ga dus snel naar je instellingen op je smartphone en laptop en kijk waar apps bij jou onnodig toegang tot krijgen.

Advertenties

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Marco schreef:

  Met je blog heb je me zeker wakker geschud! Het is goed dat je dit onderwerp onder de aandacht brengt.

  Liked by 1 persoon

  1. merelfine schreef:

   Bedankt Marco! Het is zeker een belangrijk onderwerp, aangezien de meeste mensen er niet bij stil staan. Wat ik zelf in het begin ook niet stond.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s