Uit eten met Social Media: Goed of slecht voor de beleving?

Een fijne ambiance, leuk gezelschap, heerlijk eten en goede service: uit eten gaan is voor mij altijd een mini-feestje. Een avondje ongestoord genieten – of dat nu met vrienden, familie of een zakenrelatie is. Maar hoe ongestoord is zo’n avond tegenwoordig nog? Sinds de mensheid een chronisch ‘moet-mijn-telefoon-checken’-syndroom heeft ontwikkeld, we 24/7 online zijn en alles via social media willen delen, kan het haast niet anders dan dat een restaurantbeleving nu iets anders inhoudt dan tien jaar geleden.

Waar we voorheen vroegen naar een aperitief, vragen we nu om Wi-Fi. En hoewel de chef zojuist een prachtig bereidde kreeft voor onze neus neerzet, kunnen we het toch niet laten om hier eerst de nodige 89 plaatjes van te schieten. Al snel pronkt de foto op Snapchat en Instagram met de tekst “Yummy!”, terwijl die kreeft ondertussen al lang de benen heeft genomen. Hoe denken de restaurants hier over? Is dit ronduit respectloos, of juist een sterke vorm van promotie?

bxolc_pcyaa5_wt

(Bron: Jasper, Canada)

Cijfers

In 2014 deed Culy al onderzoek naar dit fenomeen. Onder de Culy-lezers blijkt dat 84% foto’s van het eten maakt bij het uit eten gaan. Hiervan deelt 64% de gemaakte foto’s op social mediakanalen. Toch zijn veel restauranteigenaren hier fel op tegen. Zo zijn er chefs in New York en Berlijn die een copyright op hun gerechten willen zetten, om zo te voorkomen dat hun creaties ongevraagd op social media verschijnen. Begrijpelijk, of overdreven?

Volgens de chef

Ik besloot deze vraagstelling dichter bij huis op te zoeken. In hartje Amsterdam, aan de Prinsengracht, is delicatessenrestaurant Envy gevestigd. Met al elf jaar op de teller, behoort dit restaurant tot één van de klassiekers van onze hoofdstad. Chefkok Floris van Straalen (26) ziet voor- en nadelen als het gaat om deze ontwikkelingen. “Ik zie vaak gezelschappen zitten waarvan het merendeel druk bezig is op de mobiele telefoon. Dit komt niet alleen ongeïnteresseerd over naar de andere tafelgenoten, maar ook naar het personeel van het restaurant.”

“Hoe tof is het als mensen een gerecht er zo mooi uit vinden zien, dat ze hier een foto van willen maken om op social media te zetten. Zo krijg je toch een soort waardering voor je werk.”

In tegenstelling tot sommige chefs, vindt Floris het juist een compliment als er foto’s van zijn gerechten op social media verschijnen. “Hoe tof is het als mensen een gerecht er zo mooi uit vinden zien, dat ze hier een foto van willen maken om op social media te zetten. Zo krijg je toch een soort waardering voor je werk.” Toch is ook hij zich er steeds vaker van bewust dat hij zijn telefoon beter aan de kant kan leggen tijdens zulke gelegenheden. “Ik begin steeds meer een voorstander te worden van de vliegtuigmodus tijdens het dineren. Op die manier kan ik de beleving pas echt ervaren met de mensen met wie ik aan tafel zit. Dat zijn tenslotte de mensen met wie ik heb afgesproken om uit eten te gaan.”

Volgens de gastvrouw

Ook Damai Taribuka (21) heeft een sterke mening als het gaat om telefoon- en social mediagebruik in restaurants. Naast haar studie werkt ze al een aantal jaar als gastvrouw bij Restaurant ºC in Amsterdam. “Voor ons als restaurant is het natuurlijk ook positief als gasten tijdens hun diner foto’s maken van de gerechten en deze op hun eigen social mediakanalen plaatsen. Die geplaatste foto’s en filmpjes zouden we kunnen zien als kleine persoonlijke reviews. Deze online vorm van word-of-mouth geeft mensen een eerlijk en realistisch beeld van wat wij te bieden hebben.”

“Het is juist leuk om als bediening of kok interactie te hebben met je gasten. Dat maakt het hele concept van uit eten gaan juist zo bijzonder.”

Toch zit er volgens Damai ook een kleine keerzijde aan verbonden. “Ik vind wel dat je als gast zelf een balans moet vinden tussen je aanwezigheid op social media en je aanwezigheid op het moment zelf. Het moet niet zo zijn dat je meer op je telefoonscherm kijkt dan om je heen. Dat verpest de hele ervaring op zo’n avond. Het is juist leuk om als bediening of kok interactie te hebben met je gasten. Dat maakt het hele concept van uit eten gaan juist zo bijzonder.”

Hoe je het ook went of keert, de meningen over deze kwestie lijken enorm te variëren. En hoewel ik pleit voor een ontspannen sfeer tijdens het dineren, moet ik bekennen dat ook ik zo nu en dan een kiekje maak van mijn ‘food fest’ op tafel. Hoe denken jullie hierover?  

 

 

 

 

5 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Viannebolderdijk schreef:

  Wat een enorm leuk artikel! Erg prettig om te lezen en ook interessant om eens te horen wat de bediening en de chef’s van deze ontwikkeling vinden. Ik moet zeggen dat ik zelf nog wel van de ouderwetse gezelligheid hou en daarom mijn mobiel dan ook vaak in mijn tas laat. Maar ik geef toe: af en toe is een gericht wel een fotootje waard.

  Geliked door 1 persoon

  1. jillaurenpaat schreef:

   Natuurlijk hebben we allemaal wel eens onze zwakke momentjes 😉 zolang die maar niet de overhand krijgen… Bedankt voor je reactie!

   Like

 2. lisaahubertss09 schreef:

  Hi Jill,

  we kennen elkaar (nog) niet, maar ik ben wel heel enthousiast geraakt over je artikel. Het lijkt zo normaal, maar ik moet ook bekennen: uiteten gaan is toch vele malen gezelliger zónder wi-fi en telefoon!

  Ik ben benieuwd naar de rest van je artikelen!

  Groetjes,
  Lisa

  Like

  1. jillaurenpaat schreef:

   Bedankt voor je reactie, Lisa!
   Fijn om te horen dat je zo enthousiast bent.
   Kijk zeker ook naar mijn twee andere artikelen over dit onderwerp.
   Groetjes!

   Like

 3. laurabouman schreef:

  Ha Jill! wat een leuk artikel en vooral heel actueel. Ik moet zelf bekennen dat ik ook soms wel waarde hecht aan een kiekje van mijn bord. Hoe zorg jij er zelf voor dat het niet te erg wordt?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s