Maak kennis met de nieuwste sterren in het voetbal: De eSports-vedettes

In een wereld waarin technische ontwikkelingen elkaar zo snel opvolgen en de interesse van de jongste millennials via traditionele media en kanalen nog maar nauwelijks getrokken wordt, is er nu een nieuwe trend gaande. Voetbalclubs voegen nieuwe spelers toe aan hun selectie, maar die zal je niet op het veld actief zien. Sterker nog, op enige sportieve activiteit zal je ze waarschijnlijk niet kunnen betrappen. We hebben het over de eSporter.

Misschien gaat er niet direct een lampje bij je branden bij de term eSports. Het is eigenlijk een verzamelnaam voor het competitief spelen van videogames.
Al zolang als er videogames zijn, zijn er ranglijsten. In het begin waren die er slechts in de game (tegen de computer dus), met de komst van het internet kwamen de online functies en kregen steeds meer games de functionaliteit om online tegen anderen te spelen, en daar werd natuurlijk weer competitie gecreëerd. Uiteindelijk willen we toch allemaal de beste zijn als we een spelletje spelen. En waar vroeger de ‘offline voetbalwereld’ naar het scherm werd gehaald, werkt het nu vice versa. Online gamers die ‘offline’ worden binnengehaald door echte voetbalclubs die onder hun vlag spelen. Het wordt inmiddels zelfs door velen geclassificeerd als sport, al stuit dat ook nog wel op veel weerstand.

Cv6uK8_WAAAWnFs.jpg

Al sinds 2004 bestaat er de ‘FIFA Interactive World Cup’, een officieel door wereldvoetbalbond FIFA en gameontwikkelaar EA Sports, waarin spelers van de game FIFA van over de hele wereld het jaarlijks tegen elkaar opnemen in de strijd om de wereldbeker.
Dit steeds groter wordende evenement (met dank aan de groei van het aantal spelers van FIFA en internetfunctionaliteiten in het algemeen) deed in de loop der jaren inmiddels al negen verschillende organiserende landen aan.
Dat maakt het eigenlijk verrassend dat het nog zolang heeft geduurd voordat deze trend is ontstaan. Pas in 2015, dus elf jaar na het eerste officiële voetbalgerelateerde eSports-toernooi, was er een club die deze revolutionaire stap maakte. Het Duitse VfL Wolfsburg, op vele vlakken geroemd om haar innovatie en early adapting van nieuwe ontwikkelingen, trok twee eSports-spelers aan om de club te vertegenwoordigen in eSports-competities. Daarna bleef het lang stil.

West Ham United’s eSports-speler ‘Dragonn’ – in het dagelijks leven gewoon luisterend naar de doodgewone naam Sean Allen – kreeg naast een officiële perspresentatie zelfs een rugnummer uit de selectie toegewezen.

In mei 2016 was er ineens een Engelse club die volgde, en zij pakten het gelijk groots aan. West Ham United’s eSports-speler ‘Dragonn’ – in het dagelijks leven gewoon luisterend naar de doodgewone naam Sean Allen – kreeg naast een officiële perspresentatie zelfs een rugnummer uit de selectie toegewezen. Hierna volgden vele grote clubs hun voorbeeld. In Nederland kwamen Ajax en PSV al over de brug en AZ volgde niet veel later.
En nu schieten dus overal ter wereld de ‘eSports-transfers’ uit de grond. Jongens die online hebben aangetoond goed te kunnen gamen én op het internet een behoorlijke fanbase hebben (met bijvoorbeeld hun vlogs) die door clubs worden binnengehaald om exclusief voor de club uit te komen. Voor veel jongens met niet zoveel voetbaltalent een droom die via een omweg toch nog uitkomt: De selectie halen bij hun favoriete club.

Niet iedereen ziet in wat de voetbalclubs ermee moeten. Toch is het een begrijpelijke zet. De wereld van de eSports is nog steeds enorm aan het groeien. Een voorbeeld: Tegenwoordig kun je bij verschillende wedkantoren zelfs live wedden op tussen gamers gespeelde wedstrijden. Big business dus. Hoewel eSports dus booming is, is het in tegenstelling tot de heren op het veld nog geen miljoenenbranche. Voor clubs zijn de kosten relatief laag. Het is natuurlijk wel een verschil, of je een heel stadion moet faciliteren of slechts – gek gezegd- een computerscherm en een internetverbinding. En de gamer is ook nog niet zo ver dat hij miljoenen krijgt voor zijn diensten, sterker nog, het merendeel vindt het allang fantastisch dat ze zo bij een club betrokken en serieus genomen worden.
Maar de belangrijkste beweegreden is toch wel het ‘aanwezig zijn’ op zo’n groeiende markt. Veel jonge voetbalfans zijn naast het kijken naar voetbal ook actief in de eSports, en ook zeker in het volgen van online toernooien en relatief bekende gamers. Bovenop de ontwikkelingen is belangrijk, en niet achter raken op de concurrentie.

chxov4_w0aatb11-jpg_large

Gezien de groei in de eSports is het wachten welke voetbalzaken het nog meer over gaat nemen in de toekomst. Nu er zoveel clubs over de dam zijn wordt het interessant en is er natuurlijk veel meer mogelijk. Wie weet hebben we over enkele jaren in verschillende Europese landen wel een nationale competitie, waarin je je kunt plaatsen voor een hoofdtoernooi. Wij zijn alvast heel benieuwd wie de eerste FIFA Champions League in de wacht gaat slepen…

Advertenties

4 reacties Voeg uw reactie toe

 1. nesrinechaara schreef:

  Ik had hiervoor nog nooit van deze term gehoord. Leerzaam artikel!

  Like

 2. laurabouman schreef:

  Vernieuwend artikel! Van eSports wist ik nog vrij weinig, maar blijkbaar zijn er dus heel veel mogelijkheden.Maar vind jij zelf van eSports, is het wel de echte beleving?

  Liked by 1 persoon

  1. Jean-Paul Rison schreef:

   Ik weet niet helemaal of ik de doelgroep ben. Persoonlijk heb ik er niet direct affiniteit mee, maar als professional denk ik wel dat er een steeds grotere doelgroep is voor deze ‘sport’. Het heeft alles in zich om in de toekomst heel groot te worden.

   Like

   1. laurabouman schreef:

    Big business! Ik ben benieuwd!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s