Wees de concurrenten voor met een video-cv (interview)

Je kent het vast wel. Super veel tijd gestoken in een cv waar al jouw opleidingen en ervaringen mooi op een rijtje staan, om vervolgens niks terug te horen van het bedrijf waar je hebt gesolliciteerd. Je bent zeker niet de enige, maar hoe kan  je nou alsnog de aandacht van die potentiële werkgever naar jouw cv toe trekken. Het bedrijf Promote Yourself  heeft hiervoor de oplossing. Met een professionele video-cv laten zij jou van jouw beste kant zien, waarmee je wel moet opvallen bij het bedrijf waar jij solliciteert. De video-cv is nog vrij nieuw en is bij velen nog onbekend, daarom leek het mij een goed idee om de mensen achter Promote Yourself een aantal vragen te stellen.

py

Op jullie website staat dat jullie met het oog op bepaalde trends hebben gekozen om je als bedrijf op videoportretten te richten. Zouden jullie deze trends kunnen toelichten?

Wij zien dat video tegenwoordig steeds populairder wordt. Het succes van de vele vlogs die er dagelijks gemaakt worden is al genoeg bewijs dat de mens tegenwoordig weg is van video content. Dagelijks worden er op YouTube alleen al miljoenen video’s bekeken en naast Google is het platform zelfs de grootste online zoekmachine.

De populariteit van online video’s wordt ook op zakelijk niveau opgepikt.  Je hoeft maar een bedrijfswebsite te bezoeken of je komt al een video tegen waarin het bedrijf zich van zijn beste kant laat zien. Dus waarom zou je niet hetzelfde doen met jouw cv?

Werknemers kijken gemiddeld 8,8 seconden naar een cv.

Voor wie en in welke branche is een video-cv weggelegd?

Een video-cv is perfect voor mensen die solliciteren bij een bedrijf die waarde hecht aan de persoonlijkheid van de werknemers en mensen zoekt die representatief kunnen zijn. Denk hier bijvoorbeeld aan een functie in de creatieve sector. Een functie waarbij het voor de werkgever niet echt uitmaakt wie jij als persoon bent maar waar de nadruk vooral ligt op wat jij kan  – bijv. in de techniek –  vraagt niet echt naar een cv in de vorm van een video.

14522947_308529252838047_431529102362269526_n
Bron: Facebook-pagina Promote Yourself

Een andere vorm van de cv die wij de laatste tijd steeds meer tegenkomen is een visueel vormgegeven cv in de vorm van een infographic of tijdschrift, waarom denken jullie dan toch dat video dé manier is om je te onderscheiden?

Een cv in de vorm van een infographic of tijdschrift is zeker leuk en een goede manier om op te vallen bij een potentiële werkgever. Wij vinden een video hier echter toch net een stapje boven. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat werkgevers gemiddeld 8,8 seconden naar een cv kijken. De kans dat zij daarmee een goed beeld van jou krijgen is dus klein. Daarom denken wij dat een video hier een goede aanvulling op is. Beeld spreekt namelijk meer dan een geschreven cv. Het is een geweldig hulpmiddel om kort en krachtig te  laten zien wie jij bent. Dit doen wij in onze video’s bijvoorbeeld door de geportretteerde zijn hobby’s te laten uitbeelden, over zijn/haar ambities te laten  vertellen of door zichzelf in vijf woorden te laten omschrijven. Dit is een leuke manier om de werkgever alvast kennis met jouw te laten maken.

Een video-cv is de perfecte manier om je van de andere kandidaten te onderscheiden.

Welke fouten worden vaak gemaakt bij het maken van video-cv’s?

In een aantal cv’s die wij bekeken hebben viel het ons op dat veel mensen de fout maakten om hun cv letterlijk voor de camera op te sommen, waardoor de video zelf niet echt iets nieuws toevoegt, je geeft immers precies dezelfde informatie die al op je cv staat. Verder komt dit ook best onnatuurlijk en saai over, wat voor de werkgever niet erg fijn is om naar te kijken.  Een ander ding dat ons opviel was dat mensen vaak irrelevante informatie vertellen. Wij kwamen bijvoorbeeld een  filmpje tegen waarin de sollicitant ineens over zijn kat begonnen te vertellen. Voor de werkgever is dit totaal niet interessant.

Wat zijn volgens jullie de belangrijkste punten die een video-cv goed maken?

De kwaliteit van de video is volgens ons heel erg belangrijk. Zorg er dus voor dat je het juiste licht gebruikt en dat je goed verstaanbaar bent. Wij maken zelf gebruik van microfoontjes, zodat achtergrondgeluiden geblokkeerd kunnen worden. Hiernaast is het ook belangrijk dat je selectief bent met waar je over verteld. Vertel alleen de dingen die relevant en interessant zijn voor de werkgever. Tot slot is het belangrijk dat je natuurlijk over komt en gewoon jezelf bent voor de camera.

Nog één opmerking voor mensen die nog niet helemaal overtuigd zijn van de kracht van de video-cv?

Met een video-cv laat jij jouw potentiële werkgever duidelijk zien dat jij de baan echt wilt hebben, omdat je er aantoonbaar meer tijd in steekt dan de rest. Het is ook gewoon de perfecte manier om je van de andere kandidaten te onderscheiden. Nog een voordeel van de video-cv is dat de drempel voor een eventuele sollicitatiegesprek verlaagd wordt. De werkgever heeft namelijk al een soort eerste kennismaking met jou gemaakt. Kortom: je hebt niks te verliezen!

Wil jij meer weten over Promote Yourself en wat zij allemaal voor jou kunnen doen? Neem dan zeker een kijkje op hun website en Facebook-pagina.

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Mariëlle schreef:

  Wow, wat een goed interview! Ik twijfel al langer of ik ook een video-cv ga laten maken en dit interview heeft me wel een stapje verder geholpen. Ik kijk zelf ook liever naar een creatieve video dan dat ik een saai, geschreven cv moet lezen. Erg leuk artikel, dankjewel!

  Geliked door 1 persoon

  1. mkessemic schreef:

   Ik ben blij om te lezen dat het artikel jouw een beetje heeft kunnen overtuigen! Mocht je nog hulp zoeken bij het maken van een video-cv zou ik je zeker aanraden om contact op te nemen met Promote Yourself!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s