Start de opname: 5 soorten online video voor jouw bedrijf

Video, het is niet meer weg te denken uit je tijdlijn. En dat is ook niet erg, want we zijn er dol op; het maakt ons aan het lachen, we leren nieuwe dingen en bovenal kijkt het makkelijk weg. Daarom gebruiken ook steeds meer bedrijven online video om iets aan hun klanten of potentiële klanten te vertellen. 

Misschien heb je je al eens afgevraagd of jij voor jouw bedrijf een videocamera moet oppakken. En zo ja, wat voor een video maak je dan? Ik zet de 5 belangrijkste videosoorten voor bedrijven op een rij, zodat jij de allerbeste keuze kunt maken.

1. Nieuwsitems

Als nieuwsproducent kun je het nieuws op verschillende manieren brengen: bijvoorbeeld met artikelen, maar ook met video’s. Een specifiek soort video is hiervoor met name geschikt. Duidelijke beelden, korte titels en niet te lang. Het is de perfecte manier om snel een nieuwsitem onder de aandacht te brengen. Ook is het voor de kijker makkelijk te begrijpen en het kost weinig tijd. Voor meer diepgaande info kun je natuurlijk altijd een linkje naar je website plaatsen.

Bekijk dit voorbeeld van technologiewebsite Bright om een beter beeld te krijgen van hoe een dergelijke video eruit ziet:

2. Productreviews

Volgens tubularinsights.com bekijkt 64% van de mensen die elektronica online koopt een week daarvoor een video hierover op YouTube. En dit geldt ook voor andere productsoorten. Onze aankoopkeuzes worden dus sterk bepaalt door wat we vinden en bekijken op internet. En dit is nu net waar jouw bedrijf het verschil kan maken!

Een videoreview geeft klanten meer informatie; hoe is de kwaliteit, wat kan ik ermee, voldoet het aan mijn verwachtingen? En vooral: is het product geschikt voor mij? Door deze vragen voor je klanten te beantwoorden in een professionele en duidelijke video ben je je concurrenten voor. De kans is groot dat ze dan bij jouw webshop bestellen.

Nog een groot pluspunt: Ook mensen die meer willen weten over een product en jouw webshop nog niet kennen kunnen via je video bij jouw terecht komen.

Ook als je geen webshop hebt kun je unboxing- en reviewvideo’s maken. Wij van Social Brothers bijvoorbeeld, waar ik nu een jaar werk, maakten een review van de Oculus Rift. Zie het als een mogelijk contactpunt met het bedrijf.

Terug naar de webshops: Coolblue is een bedrijf dat het gebruik van videoreviews grootschalig toepast. En niet voor niets. Een voorbeeld:

3. Vlogs

We kennen vloggers vooral als energieke, extraverte en creatieve mensen die de vetste avonduren beleven. En sommigen verdienen er goed geld mee. Maar ook bedrijven kunnen vloggen.

Hoofdregel: een vlog moet persoonlijk zijn. Wil je dus een vlog maken namens een bedrijf, zorg dan voor een vlogger die niet bang is zijn of haar persoonlijkheid te laten zien. Bedrijven zijn momenteel sowieso persoonlijker dan ooit. Kom dus niet met een stroom van zelfpromotie aanzetten.

Goed, hoe maak je dan als bedrijf een vlog? Eigenlijk is het heel simpel: praat tegen een camera. Je kunt het hebben over deze onderwerpen:

 • Ervaringen van jou of anderen
 • Jouw vakgebied
 • Actuele onderwerpen met betrekking tot je bedrijf

Wat je ook kunt doen is de kijker meenemen met een businesstrip of bedrijfsuitje, een werkdag of een productieproces laten zien, noem maar op. Nogmaals, maak er nooit een salespraatje van. Wees open, eerlijk en persoonlijk.

Er zijn bijna geen bedrijfsvlogs op internet te vinden, een gouden kans dus.

4. Promo’s

De promo is de videovariant die in dit rijtje het dichtste bij reclame komt. In een promovideo promoot (de naam zegt het al) je een product of dienst.

De promo kan allerlei vormen aannemen. Vaak zijn ze zo gemaakt dat ze je een bepaalt (positief) gevoel geven dat bij het product, dienst of bedrijf past. Denk aan energie, avontuur, rust, geluk. De lengte varieert meestal van 1 tot 3 minuten.

Omdat er zoveel soorten promovideo’s zijn, wil ik je inspireren met deze twee voorbeelden:

Bellroy’s productlijn ‘All-Conditions’

 

Horlogemaker MVMT met de 40 Series

5. Events

Last but not least: events. Wie houdt er niet van? Helaas kunnen we niet overal bij zijn. Daarom goed nieuws, ook events kunnen samengevat worden in een video. Dit versterkt de verbinding met de kijker en het evenement. Waarschijnlijk een aanleiding om de volgende keer een tochkijkje te nemen of die festivalkaarten te bestellen. Daarnaast zijn events sociale fenomenen, waardoor het ‘taggen’ van vrienden bij het zien van zo’n video vaak voorkomt. Met een beetje geluk creëer je hiermee een lopend vuurtje.

Aan wat voor events moet ik dan denken? Eigenlijk alles wat je kunt verkopen, zoals concerten, festivals, proeverijen, filmpremières, cabaretshows, theatershows sportwedstrijden, circussen, musicals, enzovoort.

Dit voorbeeld is van de artiest ZEDD:

 

Ook jij weet nu alles over welke video’s je kunt inzetten op sociale media, en daarmee ben je de meeste professionals voor! Ga je één van deze video’s produceren voor jouw bedrijf? Zo je welke? Ik ben erg benieuwd.

Weet je niet waar je moet beginnen? Bekijk dan mijn infographic: Handleiding voor het maken van een online video voor jouw bedrijf.

Advertenties

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Anne-Fleur schreef:

  Een interessant artikel! Ik vind het fijn dat je voorbeeldfilmpjes hebt gebruikt. Maak jij zelf ook video’s?

  Like

  1. Tobias Moes schreef:

   Hoi Anne-Fleur, dankjewel! Ik ben zelf inderdaad steeds meer bezig met het maken van video’s en dat is ook erg leuk om te doen. Maar ik heb nog een lange weg te gaan wil ik het niveau van bovenstaande video’s bereiken 🙂

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s