Mixed Reality, wat is dat nou weer?

Niet alle grote bedrijven waarvan je het wel verwacht, hebben zich volledig gestort op de ontwikkeling van virtual reality (VR) en augmented reality (AR). Bijvoorbeeld softwaregigant Microsoft is ervan overtuigd dat mixed reality (MR) de toekomst wordt, en MR is hun antwoord op de virtual reality hype. Sinds dit jaar op de markt namens het bedrijf van oprichter Bill Gates: de HoloLens.

De Hololens is wederom een bril, of headset, die op de markt verschijnt en opnieuw iets toevoegt aan de fysieke wereld. Uiteraard is dit de techniek die de wereld versteld gaat doen staan, en brengt dit een ervaring zoals we die nog nooit hebben ervaren. De superlatieven, afijn je kent ze wel. Deze licht ironie is niet helemaal terecht want de verschillende virtual reality apparaten, die tot nu toe op de markt zijn gebracht, hebben wel degelijk hun meerwaarde getoond, onder andere bij het gamen en de live-uitzendingen van sportwedstrijden. We worden alleen overspoeld met verhalen over VR, AR en nu dus ook MR, en het kan nooit allemaal even briljant zijn. Wat voegt mixed reailty toe aan het ‘reality landschap’? Goede vraag, en een reden om het fenomeen mixed reality meteen te duiden. Dus wat weten we tot dusver over mixed reality en wat gaat het ons brengen?

Wat is mixed reality?

Bij mixed reality worden er drie dimensionale hologrammen geprojecteerd in de bestaande wereld, daarom is de HoloLens semi-transparant. Het is wederom een techniek die de fysieke wereld combineert met de virtuele wereld. En eerlijk is eerlijk: het verschil ontdekken tussen augmented reality en mixed reality is vele malen lastiger dan met virtual reality. Voor velen is het zelfs een nuance-verschil of een verplaatsing van de komma, maar er is wel degelijk één belangrijk verschil. Bij augmented reality overlapt de natuurlijke zichtbare omgeving met de digitale content, terwijl objecten bij mixed reality geïntegreerd worden in de natuurlijke omgeving. Oftewel als er een virtuele Pokémon onder je bureau zit, zal je deze alleen zien als je onder het bureau kijkt.

magic-leap-whale-jump

Voordelen

Mixed reality heeft een aantal voordelen:

 • Met MR blijft de echte wereld zichtbaar

Fictie wordt vermengd met de bestaande wereld en de gebruiker wordt niet in een volledig nieuwe wereld ondergebracht. Bij VR word je volledig ondergedompeld in een wereld waar je niet meer bewust bent van de fysieke wereld. Bij MR is dit anders. Dit is ook meteen het grote verschil met virtual reality. Simpel gezegd kan je in een virtual reality niet je eigen voeten zien, maar bij mixed reality wel.

 • MR kunnen we al veel eerder functioneel gebruiken

De VR technologie heeft nog jaren nodig om zo geavanceerd te worden dat het door een breed publiek wordt geaccepteerd, terwijl mixed reality dichter bij functioneel gebruik is. Daarnaast kan het inpassen van hologrammen in de fysieke werkelijkheid op vele manieren een aanwinst zijn.

 • MR beperkt je sociaal contact niet

Je hebt nog sociaal contact met anderen binnen de mixed reality wereld. VR is erg individualistisch en met een headset op kan je geen contact maken met je buurman. Een hoop mensen willen toch ook graag sociaal contact in de fysieke wereld met een headset op.Echter gloort er voor VR hoop aan de horizon, want het sociale platform Facebook mengt zich met virtual reality.

Wat is er niet goed?

Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn want er kleven, zoals bij alles, ook bezwaren aan deze technologie. Zoals de mixed reality op dit moment wordt gepresenteerd is het, veel meer dan bij de VR headsets, een apparaat dat je op elk moment van de dag  kan gebruiken of nodig hebt. De virtual reality headsets zetten meer in op gamen of livetelevisie, iets waar je voor gaat zitten. Hier ontstaat een probleem en een bezwaar voor Mixed Reality want ergens heb je het gevoel dat alle headsets, die nu als paddenstoelen uit de grond schieten, nog in de eerste ontwerpfase zit. De hardware ziet eruit alsof het zojuist nog is gebruikt op de set van de film ‘Back to the future,’ tijdens een scene van Grandma Lorraine en Marty McFly jr. Toch een slordige dertig jaar geleden.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

De ‘Back to the future’ augmented reality bril VS de Microsoft Hololens uit 2016

Het doet denken aan de eerste mobiele telefoons die op de markt kwamen, ook ruim dertig jaar geleden. Deze telefoons werden pas tien jaar later, midden of zelfs eind jaren negentig, gemeengoed. Het ontwerp was geëvalueerd naar een volwaardige mobiele telefoon die in een handtas of broekzak paste, ongeveer de periode dat de Nokia 3210 werd gelanceerd. Net na de Motorola revolutie.Voor dagelijks gebruik was de eerste mobiele telefoon onmogelijk en werd het eigenlijk een draadloze huistelefoon. Dat probleem hebben de mixed reality headsets ook. Ze zijn er alleen voor thuis of op de werkvloer maar niet voor de consument die onderweg is en even prinsheerlijk de bril op zijn hoofd houdt. Je kan de headset neerleggen waar vroeger de PC stond naast de virtual reality headset, en een rooster maken met de rest van de familie wanneer jij hem mag gebruiken. Maar voor mobiel gebruik is het nog te vroeg

Licht aan het eind van de tunnel

Het is ondertussen een publiek geheim dat onder andere Google veel geld heeft gestoken in het bedrijf Magic Leap, die druk bezig is met het ontwerp van zijn mixed reality bril. Bekijk de video’s op hun website, onder andere de walvis in de gymzaal, het is indrukwekkend! Echter willen zij noch bevestigen, noch ontkennen hoe deze bril eruit gaat zien. Ze willen überhaupt van het idee af dat het hoe dan ook een bril wordt, zoals we die kennen van hun reality broertje en zusje. Nog geen enkele journalist heeft het prototype mogen zien, maar als we een aantal volgers van dit project mogen geloven is het mogelijk alleen een lens of een versterkt glas.

Kijk, en nu komen we ergens. Laat het eerste prototype maar komen.

Hoe denk jij over mixed reality?

 

Advertenties

13 reacties Voeg uw reactie toe

 1. stefaniedeboer schreef:

  Goed artikel! Ik ben zeer benieuwd naar wat Mixed Reality ons de komende jaren gaat brengen, er wordt al veelvuldig gesproken over de inzet van Mixed Reality in het onderwijs. Denk je dat studenten die een medische opleiding volgen in de toekomst allemaal met Mixed Reality zullen werken?

  Liked by 1 persoon

  1. rubenbruinink schreef:

   Dag Stefanie, dank voor je reactie. Ja ik denk dat dit ook de toekomst gaat zijn bij medische opleidingen. En überhaupt veel gebruikt kan worden in het ziekenhuis. Bijvoorbeeld tijdens operaties. Echter is er nu altijd nog een mobiele telefoon nodig, die vaak niet de kwaliteit levert die er nodig is. Daar zal iets op bedacht moeten worden.

   Like

 2. karinkuilboer schreef:

  Ik zie er erg naar uit naar de ontwikkelingen rondom Mixed Reality. Het lijkt Star Trek come true met het projecteren van beelden in je directe omgeving.
  Hoe minder groot de bril misschien des te beter maar je wilt natuurlijk ook de ultieme belevenis meemaken waardoor je toch wel weer aan het formaat zit. Wat mij opvalt is dat het allemaal CGI content is. Zou je in de toekomst ook real-life content kunnen projecteren?

  Liked by 1 persoon

  1. rubenbruinink schreef:

   Ha Karin, leuk dat je hebt gereageerd. Het heeft inderdaad veel weg van Star Trek of de Matrix :). Wat mij betreft is virtual reality een tool om een geweldige belevenis mee te maken, en kunnen we MR veel meer naast ons dagelijks bestaan gebruiken. Het ultieme zou natuurlijk real life content zijn, maar ik denk dat we voorlopig nog moeten doen met ‘Commen Gateway Interface’ content. Alhoewel misschien tovert Magic Leap een geweldig konijn uit hun hoge hoed.

   Like

   1. karinkuilboer schreef:

    Ik bedoelde natuuurlijk Computer Generated Imagery!

    Real life content zou natuurlijk wel het probleem dat Geranne hieronder aandraagt kunnen opleveren. Je moet er ook niet aan denken dat er een augmented game komt waarmee mensen met “wapens” aliens overhoop moeten schieten en over straat gaan lopen. Anders dan met de Pokemon-go waar onschuldige tieners de duinen verwoesten. 🙂 Toch zie ik ook wel mooie mogelijkheden met real life, bijvoorbeeld demente ouderen die mensen, plekken en bekende voorwerpen terug kunnen bekijken.

    Ik weet dat er op mijn werk wordt gekeken hoe er met 360 graden fotografie snelle beslissingen kunnen worden genomen op het moment dat er een gevaarlijke situatie is ontstaan (giftige gassen) De beelden die zijn opgeslagen kunnen op een tablet of telefoon bestudeerd worden voordat ze naar binnen gaan. Hoe denk over hierover? Is dit een mooie aanvulling op VR en MR?

    Like

   2. rubenbruinink schreef:

    Ha Karin, dan begrepen we elkaar verkeerd, dank voor de verheldering. Ik denk absoluut dat het een bruikbare aanvulling is op VR en MR. Wat bedoel je met naar binnen gaan nadat de beelden zijn bestudeerd?

    Like

   3. karinkuilboer schreef:

    Als er giftige gassen zijn kan je niet in het gebouw met alle gemak de situatie opnemen. Als jij de plaats van de leidingen en afsluiters kan zien voordat je het gebouw in ga, bespaar je kostbare tijd in een gevaarlijke situatie.

    Liked by 1 persoon

  2. karinkuilboer schreef:

   Zoiets bedoelde ik!

   Like

 3. gerritbril68 schreef:

  He Ruben, ik denk dat mixed reality heel veel kan betekenen voor het oefenen van moeilijke situaties. Zeker in de medische wereld, maar bijvoorbeeld ook in het inrichten en testen van produktieprocessen bij bedrijven of in fabrieken. Of bij het plannen van een nieuw in te richten gebied door een gemeente bijvoorbeeld. Met MR kan dit realistischer gemaakt worden dan met VR denk ik en kunnen onnodige dure fouten voorkomen worden. Veelbelovend wat mij betreft.

  Liked by 1 persoon

  1. rubenbruinink schreef:

   Ha Gerrit, dank voor je reactie en aanvulling. In mijn ogen biedt MR ook meer mogelijkheden dan VR, zeker buiten de entertainment om. En inderdaad is het voor de medische wereld een veilige (en realistische) manier van testen. Ik dacht ook nog aan een loodgieter die op afstand het lek kan aanwijzen,door er een cirkel omheen te zetten. Ben jezelf al aanraking gekomen met MR, of VR?

   Like

   1. gerritbril68 schreef:

    Ha Ruben, met VR wel, maar MR nog niet. Hoewel de VR waar ik mee te maken heb gehad, zich nog in de game-achtige wereld bevindt, beginnen de toepassingen wel snel beter te worden.

    Like

 4. gerannekiezebrink schreef:

  Als ik aan VR en MR denk dan komen de sciencefiction films inderdaad meteen in mij op. Daarmee ook meteen de angst dat als deze tools zo worden geïntegreerd dat we het verschil tussen VR en reality niet meer kunnen onderscheiden. Is dit volgens jou een reëel toekomstbeeld of een paranoïde filmbeeld?

  Like

  1. rubenbruinink schreef:

   Dag Geranne, dank voor je reactie en goede vraag. Het onderscheid maken tussen de virtuele wereld en de werkelijkheid gaat absoluut een thema worden. Want als het onderscheid maken niet meer lukt, en je doet iets in de virtuele wereld, ben je dan aansprakelijk in de echte wereld? Lastig om hier een duidelijke lijn in te vinden, en daar moeten we ons bewust van zijn. Ik heb hier niet direct een antwoord op en ben zelf ook benieuwd hoe dit zich ontwikkelt, maar duidelijke regels opstellen lijkt me een goed begin. Is het voor jou een reden om niet mee te doen met de VR wereld?

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s