Online video wint van tekst en zó gaat jouw bedrijf daarmee scoren

Meer dan 200 woorden achter elkaar lezen? Een dikke no way voor de gemiddelde millennial. Video wint het van tekst als het gaat om de aandacht trekken van het publiek. De focus bij content creëren is verschoven van tekst naar beeld. En dan nu de grote vraag: hoe kun je hier als bedrijf het best op inspelen?

Er zijn steeds meer visuele sociale media. Kanalen als Instagram, Snapchat en Pinterest zijn enorm up and running op dit moment. En wat is de kern van deze platformen? Juist, beeld. Verhalen worden gevisualiseerd, je komt minimaal 5 gekke kattenfilmpjes tegen op je timeline en nieuwsberichten komen in video’s van 1 minuut voorbij.

Uit eigen ervaring merk ik dat ik sneller op een link klik wanneer er een aantrekkelijke foto bij staat. Als ik de link dan heb geopend, bekijk ik vaak slechts de titel en scroll ik direct door om te kijken of er meer beeldmateriaal te vinden is. Als dit niet zo is dan ben ik negen van de tien keer direct vertrokken. Als er een video bij staat dan bekijk ik die, maar deze moet niet langer dan een minuut of twee duren. Tenzij het écht interessant is.

Wat kun je als bedrijf doen?

De vraag is nu hoe je als bedrijf op deze belangrijke ontwikkeling in kunt spelen. Het antwoord is simpel: visualiseer jouw content. Nu hangt de soort beschikbare content natuurlijk af van wat voor soort bedrijf je bent en het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar ieder bedrijf kan haar boodschap visueel overbrengen. Ik geef je een paar handige elementen om het je wat makkelijker te maken: 

 • Kwaliteit

Video wordt inmiddels als ‘normaal’ gezien en het is dus belangrijk dat video’s van goede kwaliteit zijn. Gebruik uiteraard de juiste opnameapparatuur en een goede montageset, maar het is ook van belang dat de rest van het creatieve proces op orde is. Denk hierbij aan hoe je gebruik kan maken van de meest actuele technieken, gecombineerd met marketing. Hoe kun je de interactie aan gaan met de kijker en hoe zorg je ervoor dat de juiste video op het juiste moment bij de juiste persoon aankomt?

 • Bekend gezicht

Wanneer je bijvoorbeeld elke week een video upload met betrekking tot nieuwe producten of een vlog, gebruik dan één en dezelfde persoon (of personen) voor deze video’s. Laat deze persoon representatief zijn voor jouw bedrijf en laat de (potentiële) klant met hem of haar kennis maken. Wees wel origineel: wees niet het zoveelste bedrijf dat de ‘saaie’ manager in beeld brengt. Het gevaar bij een manager is dat deze persoon in de meeste gevallen geneigd is om het verhaal te vertellen vanuit kennis in plaats van gevoel. Het doel is dan om zo correct mogelijk te zijn in plaats van passie te tonen, waardoor de video al snel kan gaan vervelen. Men kan zich daarnaast ook makkelijker inleven in een doorsnee medewerker van het bedrijf. Kies iemand die zich op zijn of haar gemak voelt voor de camera en zich oprecht kan uiten en de passie voor het werk kan overbrengen.

 •  Ondertiteling

Zorg voor ondertiteling bij video’s. Dit hoeft niet (per se) te maken te hebben met de verstaanbaarheid van de sprekende personen, maar met de toegankelijkheid van de video. Door middel van ondertiteling maak je het voor de kijker makkelijker om de video te bekijken wanneer hij of zij bijvoorbeeld in een drukke koffiebar of de stiltecoupé zit. Men is namelijk onderweg vaak actief op zijn of haar smartphone. Geef men echter wel de mogelijkheid om de ondertiteling aan of uit te zetten om zo meer gebruiksvriendelijkheid te creëren.

 • Humor geen must

Kattenfilmpjes: één van de toppers van het internet. Succesvol door humor, maar geen high quality business. Wanneer we ons even enkel en alleen op Facebook focussen, wordt de uitdaging voor bedrijven steeds groter om hoger engagement te genereren. Van de millennials gebruikt nog 87% Facebook, maar men gaat steeds minder berichten liken en delen van bedrijven of merken. Persoonlijk like ik ook alleen graag berichten van bedrijven of merken als ik het echt interessant of grappig vind. Wanneer het gaat om berichten delen, deel ik enkel berichten met beeldmateriaal; foto’s en video’s dus. De video’s die ik deel zijn video’s waar de passie van af spat, die een goede boodschap vertellen en van hoge kwaliteit zijn. Humor is dus niet per se de key om jouw boodschap over te laten komen en de engagement te verhogen.

Let’s do it

Het is 2017 en video is belangrijker dan ooit. Neem als bedrijf stappen die nodig zijn om jouw content en boodschap te visualiseren en raak de mensen met mooie video’s die in één klap duidelijk maken wat voor bedrijf jij bent.

3 reacties Voeg uw reactie toe

 1. rosannebets94 schreef:

  Handige tips!

  Geliked door 1 persoon

  1. davlaa schreef:

   Vond ik ook. Welke tip vond jij het beste?

   Geliked door 1 persoon

 2. Pernilla schreef:

  Interessant en hele handige tips!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s