Tips to optimize your UX Design

Elke website heeft natuurlijk een kern op zichzelf. Dit concept, maar vooral de boodschap wordt zo goed mogelijk naar de buitenwereld geformuleerd door het design van de site. Een belangrijk onderdeel van de ‘score’ van de website is de User Experience. In andere woorden: hoe ervaart de consumer de website? Dit alles wordt geoptimaliseerd door de UX Designer. Deze designer kan onderdeel zijn van een e-commercebedrijf of een UX Design bedrijf zelf. 

Mede dankzij de stageperiode bij “Jaagers”, heb ik nauw kunnen meekijken in het proces naar optimalisatie van een web shop. Na enkele maanden ben ik gegroeid van een volledige leek met betrekking tot UX tot de persoon die de puntjes op de I mocht zetten. Ervaring doet leren dat enkele ondernemingen geen rekening houden met de richtlijnen van UX. Bij dezen dan ook een presentatie van enkele tips ten optimalisatie van jouw UX Design.

Maak je site responsive

Een van de belangrijkste stappen in het proces is het maken van een responsive website. Dit betekent dat de website op elk formaat in optimale status wordt vertoond. Of je nou de site bezoekt via je laptop, tablet of smartphone, het zal altijd van belang zijn dat de desbetreffende content wordt getoond op het juiste formaat. Het levert enorm veel ergernis op wanneer de consumer zelf zijn instellingen moet bijwerken, om zo eventueel gebruik te kunnen maken van jouw website. Dit stemt tot ontevredenheid of zelfs van uitsluitsel van bezoek. Dit is natuurlijk het laatste wat een onderneming wilt hebben.

Niet iedereen heeft dunne vingers…

Het klinkt misschien enigszins grappig, maar toch is het een groot probleem binnen de UX wereld. Designers willen vaak zo strak mogelijke buttons en fade out menu produceren. Dit levert vaak het mooiste design op. Dat betekent echter niet dat dit ook het beste is. Veel gebruikers hebben moeite met het aanklikken van de buttons dankzij de omvang van hun vingers. Het is dus van belang dat het responsive design niet TE responsive is. Plaats dus niet te veel tekst op plekken waar het niet nodig is, maak ruimte voor belangrijke buttons en zorg voor een groot fade out menu.

Less is more

Meer dan de helft van de internetsites worden opgezocht via de smartphone. Naast een responsive design is het van belang dat je beschikt over een simpele navigatie. De consumer moet zonder enige problemen door de website heen klikken. Belangrijk is dan ook dat er geen overbodige informatie wordt verschaft, waardoor de kwaliteit van de site achteruit gaat. Op onoverzichtelijke content zit namelijk niemand te wachten. Wees dan ook consistent met de manier waarop je content verschaft. Een goed gestructureerde site zorgt voor overzichtelijkheid, waardoor de bezoeker makkelijker de informatie kan vinden die op dat moment gewenst is.

White spaces everywhere!

Je kent het wel, veel open plekken en weinig tekst. Minimalism. Of mensen zijn er fan van of mensen vinden het verschrikkelijk. Veel mensen weten niet dat het de functionaliteit van de desbetreffende website stimuleert. Een landingspagina met veel tekst en content schrikt namelijk een bezoeker direct af. Daardoor wordt of de surf ervaring minder of vertrekken zij direct van de site. Het gebruik van white spaces creëert rust voor de consumer. Tevens worden de accenten gelegd op de belangrijke dingen op de website. Ook door deze functionaliteit wordt de informatievergaring gestimuleerd voor de bezoeker.

Ontwerp voor de ander, niet voor jezelf

Het is designereigen om een prachtig ontwerp te maken voor een website. Dit betekent echter niet bij voorbaat dat dit ook daadwerkelijk het beste voor de site zelf is. De designer zal dan ook altijd vanuit de consument zijn/haar standpunt moeten denken. Designers moeten hun trots opzij zetten en zich onderwerpen aan de opdrachtgever. Iets wat zij niet graag doen. Als het uiteindelijke design is goed gekeurd door de opdrachtgevers, is het verstandig om nog een laatste onderzoek te doen onder de doelgroep. Laat enkele de prototypesite bezoeken met een opdracht. Door middel van deze simpele, doch effectieve test, kom je er snel achter of het design daadwerkelijk als beoogd werkt. Vind de consument alles? Zijn er geen broken links? Of misschien wel het belangrijkste: is het een prettige site om te bezoeken zonder te veel poespas?

Met een juist UX Design bereik je meer dan je ooit had gedacht. Wil jij nou meer weten over UX of ben je benieuwd naar wat een ‘echte’ designer te vertellen heeft. Neem dan vrijblijvend contact op met mij of benader Jaagers en vraag naar Cagri.

Advertenties

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Leuk stuk Thomas, doe je zelf ook iets met User Experience design?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s