Rosa Heit

Het internet en sociale media zijn enorm groot. Bijna iedereen heeft wel een Facebook, Twitter of Instagram account. Mensen vinden het leuk om van alles over zichzelf te delen. Maar dit heeft ook een keerzijde. Mensen weten niet precies wie hun informatie kan bekijken en wat ze nou echt allemaal op het internet zetten. En het erge is: mensen kunnen ook niet altijd weten wie hun profiel en internetgegevens in handen krijgt. Er zijn heel veel advertentiebedrijven op het internet die veel geld over hebben voor jouw internetgedrag. Telkens als een gebruiker de cookies accepteert op een website, gaat er een enorme strijd van start om informatie van de gebruiker. Deze informatie kunnen bedrijven gebruiken voor gepersonaliseerde advertenties. Maar niet alleen bedrijven zitten achter onze informatie aan, ook mensen met kwade bedoelingen zoals hackers en cybercriminelen zitten veel op het internet. Ze willen bijvoorbeeld meekijken als je aan het internetbankieren bent, of jouw webcam hacken zodat ze altijd kunnen zien wat je doet.

Ik heb vorig jaar meerdere colleges gehad over dit onderwerp. Ik vond het zo interessant dat ik er een boek over heb gekocht. Dit boek is ook langsgekomen in de colleges. Het boek heet: ‘Je hebt wél iets te verbergen’ van Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis. Ik verbaas me over hoeveel we eigenlijk delen en hoeveel mensen niet weten wat er met die informatie gebeurt. Ik zou het heel interessant vinden om verder te onderzoeken hoe ver dit probleem gaat, en welke maatregelen er worden genomen om te voorkomen dat het bepaalde grenzen overschrijdt.

Door het lezen van het boek ben ik zelf heel erg op gaan passen met wat ik op het internet plaats. Ik ben meer gaan nadenken over hoe niet-transparant het internet eigenlijk is. Ik ben van mening dat we allemaal wel degelijk iets te verbergen hebben en dat we onze internetprivacy beter zouden moeten beschermen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s