Hoe start je een eigen onderneming?

Ik ga starten, maar waar te beginnen? Heeft u ook altijd al de droom gehad een eigen onderneming te beginnen? Hoe ga je als startende ondernemer te werk? Wat zijn de valkuilen en hoe pakken we het juist wél aan? In dit artikel krijgt u handige tips en informatie over het starten van een eigen onderneming.

Businessplan

Een businessplan opstellen kan lastig zijn. Houd het kort maar krachtig en ben heel concreet. In deze alinea leest u een beknopte omschrijving van het opstellen van een businessplan. Let op: hier staan enkel de grote lijnen van het plan, het kan natuurlijk altijd specifieker. Ten eerste is het is belangrijk om te omschrijven wat het doel van de onderneming is in een korte zin. Wie is de doelgroep? Wat wil je bereiken? Omschrijf het probleem waar jouw (mogelijke) klanten tegenaan lopen en laat vervolgens horen wat jouw oplossing daar voor is. Omschrijf ook waarom jouw bedrijf juist nu een geschenk uit de hemel is. Waarom is deze timing zo perfect? Waarom hebben potentiële klanten net nu iets aan jou? Dit gedeelte van het businessplan is echt een gouden momentje om de lezers van jouw bedrijf te overtuigen. Vergeet ook niet om uw product goed te omschrijven in het businessplan.

Kamer van Koophandel

Wanneer het businessplan geschreven is, is de eerste stap het inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Vaak wordt er door startende ondernemers gekozen om zich in te schrijven als eenmanszaak. Deze optie kent veel voordelen. Het inschrijven is eenvoudig en gratis. Er hoeven geen lastige overeenkomsten en verantwoordelijkheden verdeeld te worden: er is namelijk maar 1 verantwoordelijke. Als eigen baas leg je enkel de verantwoording aan jezelf af en je profiteert ook nog eens van belastingvoordeel.

Administratie

Houd de administratie op orde van uw zaak. Om daar een handje bij te helpen is het slim om een zakelijke rekening te openen. Zo voorkomt u de chaos tussen privé en zakelijk op een rekening. Wellicht kan u er voor kiezen een boekhouder in te schakelen, dat scheelt wat extra zorgen.

Media-exposure

Zorg dat uw bedrijf aanwezig is op het net. Dat betekent dus een zakelijke website en social-media kanalen aanmaken. Voor uw zakelijke website is het verstandig u te verdiepen in linkbuilding en/of een specialist in te schakelen. Vindbaarheid is the key to success! Wanneer u een set goede backlinks heeft, schiet de vindbaarheid van uw website omhoog. Dat is natuurlijk belangrijk voor een startende onderneming. De populariteit zal snel groeien wanneer u linkbuilding meeneemt in het online proces. Verder is het verstandig kanalen als onder andere Facebook en Instagram aan te maken. Via deze social-mediakanalen kan u de zakelijke website ook promoten.

Netwerken

Een gebrek aan werk is een gebrek aan geld en dat is natuurlijk niet de bedoeling van uw onderneming. Wanneer u een kei in het netwerken bent, zal dit al snel meer opdrachten opleveren. En dat niet alleen, ook zal u binnen uw netwerk informatie kunnen inwinnen over de sector waarin u werkzaam bent. Denk aan tips over oplossingsgericht te werk gaan, nieuwe kansen en uitdagingen binnen de markt en geopende deuren naar nieuwe mogelijkheden binnen uw carrière. Netwerken zal uw zichtbaarheid on- en offline vergroten, iets wat essentieel is om een groei door te maken. Door te netwerken binnen uw branche is er ook een mogelijkheid tot uitwisseling van ideeën. Misschien is er iets waar u tegenaan loopt en waar uw gesprekspartner u mee kan helpen. Dus: sla geen netwerkbijeenkomst over en ben actief op social media!

Wijsheden van een startende ondernemer

Na een aantal handige tips, staan onderstaand nog wat wijsheden van een ervaringsdeskundige. Het kinderkledingmerk The Harbour Kids, gestart in 2016, is in een korte tijd enorm gegroeid. Het stoere merk heeft haar roots in Rotterdam de havenstad en draait om de quote A story about “feeling free” wherever you are. De ontwerpster aan het woord:

‘’The Harbour Kids staat voor authenticiteit en is ontworpen recht uit mijn hart. Commercieel zijn is belangrijk, zeker als startende ondernemer. Op deze manier bereik je je doelgroep het beste. Je moet iets écht willen want de weg naar succes is niet altijd makkelijk. Het is van belang bevlogen te zijn met wat je doet en dat je staat voor wat je doet. Ga vastberaden te werk en laat je niet uit de weg slaan door mogelijke opstakels. Ben niet bang om te investeren, dit levert vaak namelijk iets positiefs op. Ik heb mijn businessplan tot in den treuren uitgewerkt maar kan ook zeker de volgende tip meegeven: blijf geen eeuwigheid  hangen in de voorbereiding, op z’n Rotterdams gezegd: ‘niet lullen maar poetsen’!’’

Tot slot nog eens de belangrijkste tips om een succescolle onderneming in het leven te roepen: authenticiteit, commerciële instelling, vastberadenheid en positiviteit. Succes met het starten van uw onderneming!

 

Advertenties

5 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Lauri schreef:

  Leuk artikel om te lezen! Ik denk er al jaren over om mijn eigen onderneming te starten maar zag veel beren op de weg. Met deze tips krijg ik helemaal zin om te beginnen

  Like

  1. lottevanbeek schreef:

   Hoi Lauri, leuk om te lezen dat je enthousiast bent geworden om je eigen onderneming te starten! Veel succes.

   Like

 2. Frans schreef:

  In het artikel wordt gezegd dat er veelal wordt gekozen om de zaak te registreren als eenmanszaak. Maar hoe zit dit dan met een faillisement? Ben ik dan privé ook aanspreekbaar voor eventuele schuldeisers?

  Like

 3. lottevanbeek schreef:

  Hi Anita, ik begrijp het probleem. Want waar te beginnen? Stap 1 is in ieder geval om naar netwerkbijeenkomsten te gaan, dat zal vast een stuk schelen! Veel succes!

  Like

 4. lottevanbeek schreef:

  Hi Elze, wat leuk! Waar ga je stage lopen? Veel succes!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s