Een online leugen

Ze hebben duizenden volgers op hun Instagramaccount, hebben veel verstand van fotografie, video en beeld. Ze zijn zelfverzekerd, zien er altijd mooi uit en zijn goed gekleed. Maken de mooiste en meest spectaculaire reizen en hebben alles behalve een saai leven. Social influencers zijn de regeringsleiders op het internet. Zij maken of kraken een bedrijf. Maar zijn ze wel zo eerlijk, is alles wel wat het lijkt?

Ben je er zelf niet een, dan is de kans groot dat je ze wel volgt: de influencers van Nederland of misschien wel buiten Nederland. Er zijn steeds meer mensen die zichzelf een influencer kunnen noemen. En waarom ook niet, het enige wat je nodig hebt zijn een paar duizend volgers – mensen die achter jou staan en je volgen bij alles wat jij op social media plaatst. Maar wat is nu precies een influencer of wie zijn het? Influencers zijn opinie leiders, rolmodellen, mensen die goed zijn in wat ze doen en daarbij hun eigen publiek gekregen hebben. Als jij je publiek kan overtuigen van iets, mag je jezelf een influencer noemen.

Iedereen met een social media account kan een influencer worden. Zelfs als je niks te vertellen hebt! En bedrijven werken maar al te graag met influencers om hun product te promoten. Zo verdienen zij er al gauw goed geld mee. Ander werk zoeken is voor een aantal influencers ook niet nodig. Het is aan merken en/of bedrijven zelf om een influencer te koppelen aan hun campagne. Soms kiezen ze iemand met meer volgers en gaan ze de andere keer juist voor iemand met minder volgers, maar met meer kennis over het product of merk. Feit blijft dat iedereen een influencer kan zijn.

Toch is niet alles zo eerlijk en leuk als het lijkt. Er zijn genoeg nep-profielen te vinden op social media. Mensen die helemaal niet zoveel volgers hebben als hun Instagramaccount aangeeft. Je kunt namelijk volgers kopen; voor een paar tientjes koop je al een paar duizend volgers. De kans dat je bovenaan de zoeklijsten komt te staan is dan hoger, omdat je meer volgers op je social media account hebt en dus populair bent. Ook gaan steeds meer mensen je online volgen, omdat jij al veel volgers hebt op bijvoorbeeld Instagram. Mensen volgen nu eenmaal iemand sneller als diegene al veel volgers heeft, dan iemand met maar een paar volgers. Maar het blijft niet alleen bij het kopen van volgers, ook kan je likes kopen voor je foto’s of berichten. Je bent natuurlijk niet zo interessant als maar een paar mensen jou bericht of foto leuk vinden.

Maar niet alleen de volgers of likes zijn niet altijd wat ze lijken, ook de foto’s zijn vaak gemanipuleerd. Het lijkt wel alsof een social influencer elke dag wat beleeft. Maar ook dit is niet waar. Er zijn influencers die toegeven dat zij foto’s plaatsen van een paar dagen geleden, terwijl zij gewoon in bed liggen. Zo lijkt het alsof zij een te gek en fantastisch leven leiden en elke dag wat beleven, terwijl ook zij dagen hebben dat ze de hele dag niks doen. Maar niet alleen de dag van het plaatsen van de foto is niet altijd echt, ook de foto’s zijn soms niet eens echt. Influencers besteden veel tijd aan het maken en bewerken van veel foto’s. Dan lijkt het alsof ze in een bepaalde stad zijn, terwijl ze gewoon om de hoek van hun woning foto’s maken. Of je huid net iets bruiner maken dan dat het in werkelijkheid is. Maar ook de pose die je aanhoudt is een belangrijk detail. Zo wil je niet dat je buikrollen op de foto komen, dus zal je je buik moeten inhouden voor de perfecte foto. Dit kan soms wel uren duren voordat je echt tevreden bent met het resultaat.

Niet alleen houden influencers zichzelf voor de gek, maar ook hun volgers. Zij denken namelijk echt dat influencers zo wakker worden, hun dag er zo uitziet en zij echt een mooie platte buik hebben. Niet dus! Veel meisjes, maar ook jongens, worden daardoor beïnvloed en krijgen een negatief zelfbeeld. Zij willen ook zo zijn en vragen zichzelf af of er iets mis is me hoe zij er uitzien. Terwijl social influencers er niet zijn om hun volgers een negatief zelfbeeld te geven, veroorzaken zij dit wel als zij foto’s blijven bewerken en doen alsof hun leven perfect is. Zij zouden samen met bedrijven ervoor kunnen zorgen dat mensen minder onzeker zijn, door ook hun onzekerheden en echte leven vast te leggen. Dat ook zij wakker worden met slaap in hun ogen, haar dat alle kanten op staat en een keer een dag niks te doen hebben. Kortom dat ook zij gewone mensen zijn, ondanks dat zij duizenden volgers hebben.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s