Hoe je gepersonaliseerde video’s inzet zonder creepy te worden

on

 

Elk bedrijf creëert content om verschillende doelen te realiseren. De social media kanalen worden gevoed met stukjes tekst in de hoop een effectieve klantrelatie op te bouwen met de lezer. Maar om nog enigszins contact te krijgen met de consument zal je écht video’s moeten inzetten. Iedere dag wordt er namelijk voor een miljard uur naar YouTube video’s gekeken. Door de korte aandachtsspanne van de consument verschuift de manier waarop hij informatie consumeert steeds meer van tekst naar video. Er zijn nog maar weinig mensen die rustig de tijd nemen om een lange tekst te lezen. Door content interactief en visueel te maken kun je veel beter de boodschap overbrengen aan je doelgroep. Dit beïnvloedingsproces, waarbij je de doelgroep informeert met video content, staat onder de marketeers beter bekend als video marketing.

Marketinggeweld
Er zijn veel verschillende soorten video’s die je kunt maken. Je kunt een formele of informele video maken, wat terug komt in de tone-of-voice en het design van de video. Het is daarom belangrijk dat je voor jouw bedrijf kijkt naar wat goed past bij jouw doelgroep. Misschien is een animatievideo aantrekkelijker voor bepaald publiek dan dat je een expert voor de camera zet. Maar doordat elk bedrijf aanwezig is op social media en de klant probeert te bereiken met interessante strategiën, is het moeilijk om gezien te worden door de consument. Zit je dan, met je leuke video die door niemand bekeken wordt. Om de aandacht van de doelgroep te trekken tussen al het marketinggeweld moeten video’s gepersonaliseerd worden!

Big data bij gepersonaliseerde content
Mensen hebben enorm veel behoefte aan gepersonaliseerde content. Doordat veel social media platformen dit al toepassen, zijn we op een punt gekomen waarop de consument dit ook verwacht. De consument raakt geïrriteerd wanneer hij iets te zien of te horen krijgt wat niet bij hem past.

Om gepersonaliseerde video’s te begrijpen, kijken we eerst naar gepersonaliseerde content in het algemeen. Als 100 verschillende mensen naar Amazon.com gaan, krijgen ze allemaal een andere versie van de startpagina te zien. De reden is geen geheim: gepersonaliseerde content creërt geld. De bezoekers van jouw website hebben namelijk allemaal verschillende doelen: sommige consumenten willen iets kopen, anderen zoeken informatie. En zelfs deze termen zijn nog breed, want elk bezoeker is uniek en heeft een andere achtergrond. Door de ontwikkelde technologie heb je als organisatie enorm veel data ter berschikking. Zo kun je gemakkelijk iemands locatie achterhalen, precies zien welke zoekwoorden de bezoeker gebruikt en welke pagina’s hij al bezocht heeft (CXL, 2012).

Gepersonaliseerde video’s
Al deze klantgegevens kun je ook gebruiken om gepersonaliseerde video’s te maken. De consument wordt dan bijvoorbeeld met zijn naam aangesproken of zijn persoonlijke foto’s worden gebruikt in de video. Maar als je kijkt wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is, is dat nog kinderspel. Een medium als Facebook weet niet alleen waar je woont en werkt, maar ook welke politieke voorkeur je hebt, welk bier je het lekkerst vindt en wat je favoriete vakantieland is (Marketingfacts, 2015).
Door middel van al die klantendata uit de customer relationship management-database kun je gepersonaliseerde video’s maken. Door nieuw ontwikkelde tools worden deze gegevens automatisch verwerkt in de video. Het is hierdoor makkelijk om snel duizenden gepersonaliseerde video’s te ontwikkelen.

Privacy
Tussen gepersonaliseerde video’s en iemands persoonlijke ruimte betreden zit een heel dunne lijn. Het verkeerd gebruiken van klantendata zorgt voor gefaalde persoonlijke content en kan flink iemands privacy schenden.

Dus hoeveel personalisatie is te veel? Er zijn een paar tips waar je als organisatie rekening mee moet houden bij het personaliseren van video’s.

 • Begrijp waar je big data vandaan haalt
  Inzicht in het verzamelen van data is heel belangrijk voor het starten van gepersonaliseerde video’s. Deze vorm van contentmarketing slaagt alleen als je de gebruiker aanspreekt met de juiste persoonlijke informatie.

 • Begrijpt de klant waar de informatie vandaan komt?
  Op social media zijn mensen bereid meer van hun leven te delen. Deze informatie is over het algemeen bedoeld voor hun dichtstbijzijnde vrienden. De consument vergeet vaak dat deze informatie ook beschikbaar is voor organisaties. Je wilt natuurlijk niet als een creep Daarom is het bij gepersonaliseerde video’s belangrijk dat de consument ook begrijpt waar een bedrijf de informatie vandaan heeft gehaald. Zo zal de kijker gepersonaliseerde content op websites waar je een profiel hebt, zoals Facebook of Instagram, als aantrekkelijker ervaren dan wanneer de consument zich anoniem voelt op een website. (Falcon, 2016). Er zijn bedrijven die hun klanten de klikbare optie ‘waarom is dit voor jou aanbevolen?’ tonen bij het vertonen van advertenties. Dit is ook toepasbaar bij gepersonaliseerde video’s.
 • Hoe correct en veilig zijn je data?
  Als de gegevens in een gepersonaliseerde video niet correct zijn, zal de video falen en juist averechts werken. Denk bijvoorbeeld aan een verkeerd gespelde naam of een foto waarvan wordt beweerd dat het de consument is. Het is belangrijk dat de customer relationship management-database actueel en correct is voordat je gepersonaliseerde video’s inzet. Het is ook noodzakelijk om je CRM-gegevens veilig te bewaren, want een grote database trekt cybercriminelen aan (MyCostomer, 2014).
 • Gebruik alleen personalisatie als het relevant is
  Personalisatie kan creepy worden voor de consument als er irrelevante data gebruikt wordt. Als een warenhuis gepersonaliseerde video’s inzet zijn data als de laatste aankoop en het favoriete merk van de consument interessant. Informatie over het gezelschap van de consument kan als stalkerig overkomen, omdat er geen directe logische verbinding is waarom een warenhuis weet met wie jij in de winkel was. Merken hebben een schat aan informatie over de consument waardoor je moet vermijden dat je de consument afschrikt (MyCostomer, 2014).

Conclusie
Om de aandacht van de consument te trekken tussen al het marketinggeweld moeten video’s gepersonaliseerd zijn. Door middel van big data kun je persoonlijke informatie over de consument verwerken in een video. Tussen gepersonaliseerde video’s en privacy schending zit een heel dunne lijn, waardoor je als organisatie een paar aandachtspunten moet meenemen in het personalisatieproces.

Bronnen:
Conversion XL, & Niggulis, O. (2012). How to Use Personalized Content and Behavioral Targeting For Improved Conversions. Geraadpleegd van
https://conversionxl.com/blog/personalized-content-and-behavioral-targeting/amp/

Falcon.io, & McQuillan, J. (2016, 18 april). When Personalized Marketing Gets Too Personal.. Geraadpleegd van
https://www.falcon.io/insights-hub/topics/content-marketing/personalized-marketing-too-personal/

Marketingfacts.nl, & Verspaget, N. (2015, 9 juni). 5 cruciale afwegingen voordat je begint met personalised video. Geraadpleegd van
https://www.marketingfacts.nl/berichten/5-cruciale-afwegingen-voordat-je-begint-met-personalised-video

MyCostomer, & Davey, N. (2014, 11 september). Personalisation: How to keep your company from becoming creepy. Geraadpleegd van https://www.mycustomer.com/marketing/strategy/personalisation-how-to-keep-your-company-from-becoming-creepy

MyCostomer, & Davey, N. (2014, 18 september). Personalised marketing: The wrongs, the rights and the recommendations. Geraadpleegd van https://www.mycustomer.com/marketing/strategy/personalised-marketing-the-wrongs-the-rights-and-the-recommendations

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s