Hoe wearables kunnen bijdragen aan onze sportprestaties en gezondheid

Digitalisering verandert de manier waarop wij wonen, werken en leren. Maar ook hoe we sporten. De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in de sportwereld, in de vorm van onder meer wearables en applicaties. Is deze ontwikkeling slecht? Nee. We moeten er alleen wel voor zorgen dat we de kansen benutten en onszelf niet buitenspel zetten, om maar in sporttermen te spreken.

Natuurlijk is er niets mis mee om je hardloopschoenen aan te trekken en zonder sporthorloge de deur uit te gaan voor een trimrondje. Of om zonder tracker en digitale analyses rondjes te gaan schaatsen op de ijsbaan of te gaan wielrennen door de polder. We heten namelijk niet allemaal Abdi Nageeye, Jorien ter Mors of Tom Dumoulin. Naar je gevoel luisteren tijdens het sporten is heel goed, maar als je vooruitgang wilt boeken is luisteren naar data nog beter.

Als je als (amateur)sporter een stap vooruit wilt doen, je persoonlijk record wilt verbeteren of jezelf simpelweg een gezondere levensstijl eigen wilt maken, zijn technologische innovaties en wearables jouw ideale maatjes. Topsportfysioloog Jos Geijsel, die onder meer werkzaam is geweest bij Ajax, het Nederlands voetbalelftal en de Nederlandse hockeyteams, is het daarmee eens. Geijsel is een voorstander van activity trackers: “Het kan echt een toegevoegde waarde hebben: harde feiten over je training zijn natuurlijk zuiverder dan je eigen gevoel.”

Het kan echt een toegevoegde waarde hebben: harde feiten over je training zijn natuurlijk zuiverder dan je eigen gevoel.
– Topsportfysioloog Jos Geijsel over activity trackers

Streven naar een gezonder leven
Aan het willen en kunnen gebruiken van technologische hulpmiddelen bij het sporten liggen twee maatschappelijke trends ten grondslag: gezond willen leven en digitalisering. Maatschappijbreed is er al enkele jaren een behoefte aan een gezonde levensstijl. Er wordt gezonder gegeten en sporten wordt steeds meer gezien als een maatschappelijk nut, dat ook wordt gestimuleerd vanuit de overheid en het bedrijfsleven. Zo gaan steeds meer bedrijven over tot het uitdelen van activity trackers of andere wearables aan werknemers. Hier sluit een andere trend op aan: de digitalisering van de samenleving.

De digitalisering van de samenleving houdt in dat wij met zijn allen steeds meer gebruik maken van digitale informatie en apparaten. Tablets verschijnen waar schoolboeken verdwijnen, het papierloos werken komt op en in de meeste huishoudens zijn de aanwezige digitale apparaten niet meer op één hand te tellen. Maar ook in de sportwereld vinden we digitalisering overal terug. Er wordt volop gebruik gemaakt van wearables, zoals activity trackers, gps-sensoren en hartslagmeters. En ook kennis, trainingsschema’s en apps die personal trainers vervangen zijn online te vinden.

Duwtje in de goede richting
In het jaarlijkse onderzoek naar wereldwijde trends in de sportwereld, het ‘2017 ACSM Worldwide Survey of Fitness Trends’, van het American College of Sports Medicine staat het gebruik van wearables, zoals activity trackers en sporthorloges, in 2017 zelfs voor het tweede opeenvolgende jaar op de eerste plaats. Het grote voordeel van de meeste wearables is dan ook de laagdrempeligheid in gebruik en de koppeling met een app, zodat de data inzichtelijk en bruikbaar wordt voor iedereen. Huisarts Bart Timmers, voorstander van de inzet van technologie in de zorg en onder meer lid van het huisartsenteam in de televisiespelshow Dokters vs. Internet, gelooft dat apparaten zoals activity trackers en sporthorloges ook daadwerkelijk een bijdrage leveren aan het bewust worden van je leefstijl en daarmee dus ook de mogelijkheid bieden om je leefstijl te verbeteren.

Je wordt gestimuleerd om een voor jou positieve keuze te maken
– Het principe van nudging

In de meeste wearables staan standaarddoelen ingesteld. Mijn TomTom Runner 2 geeft mij elke dag de opdracht om minstens 10.000 stappen te zetten. Als ik ’s middags merk dat ik dit aantal niet ga halen, ga ik vaak een stukje lopen. En als ik ’s avonds nog enkele tientallen stappen nodig heb om weer een duizendtal te halen, ren ik een aantal keer de trap op en af. Letterlijke stappen naar een gezonder leven, dus.

Fabrikanten van sporthorloges en andere wearables maken hierbij gebruik van nudging. Nudging is een motivatietechniek waarbij mensen op een positieve manier worden gestimuleerd om keuzes te maken die in hun eigen voordeel en vaak ook in het voordeel van een tweede of derde partij zijn.  De fabrikanten stellen een positieve norm in als standaarddoelstelling en laten het je weten als je al langere tijd niet in beweging bent geweest of al een poosje niet gesport hebt. Maar de wearable complimenteert je ook als je wel aan de norm voldaan hebt of een goede activiteit achter de rug hebt, want de fabrikanten van sportgadgets stimuleren beweging. Net zoals de sportwetenschappers die achter het eerdergenoemde onderzoek van het American College of Sports Medicine zitten. Zij noemen in hetzelfde onderzoek beweging een medicijn. Zij gaan uit van de veronderstelling dat fysieke activiteit een element is in het voorkomen en de behandeling van aandoeningen. Zij vinden dat beweging en sporten behandeld moeten worden als onderdeel van de algehele gezondheidszorg.

Activity trackers en sporthorloges kunnen dus een bijdrage leveren aan het bewust worden van je leefstijl en daarmee ook de mogelijkheid bieden om je leefstijl te verbeteren. Bij het dragen van wearables komt alles namelijk samen. De wearable maakt gebruik van nudging om de gebruiker meer te laten bewegen. Beweging is volgens het Amerikaanse onderzoek een manier om aandoeningen te voorkomen en te behandelen. En dit past in de maatschappijbrede trend waarin wij met zijn allen onderweg zijn naar een steeds gezondere levensstijl.

Ben je benieuwd naar manieren waarop digitale technologieën jou kunnen helpen met het verbeteren van je hardloopprestaties? Lees dan dit artikel en boek vooruitgang.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s