Hoe word je een succesvolle digital nomad?

Ken jij een digital nomad? Ben je er zelf een? Of wil je er misschien zelfs wel een worden? Hier kijken nog maar weinig mensen van op. De levensstijl van deze mensen is namelijk populairder dan ooit. Steeds meer (jonge) professionals willen de vrijheid om zelf te bepalen waar, wanneer en voor wie ze werken. Daarnaast willen ze de mogelijkheid hebben om optimaal van hun leven te genieten en avonturen te beleven, onder andere door de hele wereld over te reizen. Om deze redenen schieten digital nomads als paddenstoelen uit de grond. Hierdoor wordt het wel steeds moeilijker voor hen om zich te onderscheiden. Bedrijven die samenwerken met deze mensen kiezen natuurlijk voor de allerbesten. De grote vraag is dan ook: hoe word je een succesvolle digital nomad?

“Digital nomads zijn ondernemers, freelancers of remote workers die voor hun werk geen vaste werkplek nodig hebben – vaak omdat ze hun werk online kunnen doen, vandaar ‘digital’ – en daardoor locatie ongebonden leven. Dat niet afhankelijk zijn van een locatie, zoals een kantoor, biedt de mogelijkheid om te reizen, terwijl ondertussen het werk gedaan en dus al reizend het geld verdiend wordt”Annemarie Konijn (2016)

Alex Malone (2017) legt uit dat digital nomads gebruik maken van het feit dat zowel data als mensen tegenwoordig relatief snel en goedkoop kunnen reizen en dat daarmee de grenzen vervagen. Ze kunnen daarom overal ter wereld werken voor internationale klanten. Er zijn veel talentvolle tekstschrijvers, vertalers, SEO-specialisten, developers, online strategen, fotografen, social mediamanagers, virtuele assistenten en (web)designers die tegenwoordig liever voor verschillende klanten wereldwijd werken dan voor één baas vanaf een vaste werkplek.
Daarnaast brengen succesvolle digital nomads ook nog het voordeel met zich mee dat ze online en op social media vaak een heel groot bereik hebben. Op hun blogs en social mediakanalen delen ze namelijk foto’s, video’s en berichten over hun leven. Doordat ze zo’n groot bereik hebben, worden ze social influencers. Ze hebben invloed op hun volgers. Ook bedrijven merken dat digital nomads online razend populair zijn en dat er een verdienmodel aan vastgeplakt zit: ze kunnen worden ingezet als (online) marketinghulpmiddel. Door samenwerkingen aan te gaan met digital nomads kunnen zij ervoor zorgen dat een bedrijf, merk, product of dienst op een positieve manier in aanraking komt met mensen. Samenwerken met digital nomads of ze in dienst hebben, heeft meerdere voordelen. Saskia Griep (2017) van reisorganisatie Better Places werkt regelmatig samen met digital nomads. “Onze locatie-onafhankelijke freelancers zijn enorm flexibel qua inzet en samenwerking. Het zijn enthousiaste creatievelingen die snel kunnen schakelen.”

Schermafbeelding 2017-11-04 om 15.05.41

“Werkend reizen, reizend werken”Tara (2017)

Om antwoord te geven op de vraag hoe je een succesvolle digital nomad wordt, zijn er een aantal dingen waar je aan moet denken. Hieronder geef ik je tips over hoe je het beste kunt beginnen met het creëren van zo’n levensstijl:
1. Spaar geld
Begin allereerst met sparen. Het is handig om een buffer op zak te hebben zodat je kunt opstarten. Als je voor een langere tijd weggaat, kun je dit ook doen door je (vaste) lasten thuis te verminderen.
2. Kies je werk
Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om te bedenken wat voor werk je gaat uitvoeren. Bedenk waar je goed in bent en wat je leuk vindt om te doen. De enige vereiste is dat je het online moet kunnen uitvoeren. Volgens Felicia Hargarten (2016), oprichtster van de Digtal Nomad DNX beweging, kun je digital nomads verdelen in drie groepen: freelancers (zij werken voor cliënten en ze wisselen tijd en geld uit), ondernemers (die veelal digitale, producten en diensten leveren, maar die op elke plek kunnen werken) en afstandwerkers (gewone werknemers, maar met banen waarmee zij overal vandaan kunnen werken).
3. Ga online
Het is heel belangrijk dat je een groot bereik opbouwt via je blog/website en social mediakanalen. Maak bijvoorbeeld een Instagram-account aan om je foto’s op te delen. Of begin een YouTube-kanaal waar je video’s op kunt plaatsen.
4. Kies je bestemming
Bij het kiezen van je bestemming moet je op een paar dingen letten. Most important: internet en stroom. Omdat je als digital nomad vrijwel al je werkzaamheden op je laptop en online doet zijn een goede internetverbinding en stroom onmisbaar. Kijk daarnaast ook of er goede plekken zijn waar je kunt werken. Zoals een accommodatie met bureau of koffietentjes/restaurantjes. Tot slot kun je ook bekijken of er digital nomad-ontmoetingsplaatsen in de buurt zijn.
5. Vind werk
Als bedrijven jou nog niet hebben gevonden, ga dan zelf op zoek naar vacatures. Deze zijn op talloze websites te vinden. Of begin een eigen (online) onderneming.

Dan is er natuurlijk nog de vraag hoe je je kunt profileren als succesvolle digital nomad. Hiervoor heb ik drie tips:
1. Expertise
Om je te onderscheiden van de rest moet je ervoor zorgen dat je een bepaalde expertise ontwikkelt of in huis hebt. Een expertise die anderen niet hebben en jou speciaal maakt. Hierdoor geven bedrijven eerder voorkeur aan jou. Uit je expertise ook op je blog/website en social mediakanalen.
2. Samenwerken
Ga met andere digital nomads samenwerken. Samen sta je sterker dan alleen. Bijeenkomsten zijn een goede mogelijkheid om met gelijkgestemden in contact te komen. Ook zijn er verschillende digital nomad-platformen.
3. Groot bereik
Nogmaals: het is uitermate belangrijk dat je een groot bereik opbouwt via je blog of website en social mediakanalen. Hoe meer volgers hoe beter. Bedrijven benaderen je dan sneller om samen te werken en dan gaat het balletje vanzelf rollen.

Meer weten over digital nomads? Of er een inzetten voor jouw bedrijf? Bekijk dan deze infographic van dezelfde auteur.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s