6 manieren om niet gehackt te worden

 1. Gebruik sterke wachtwoorden voor al je accounts

 

Dit heb je natuurlijk al duizend keer gehoord, maar ik moet het toch nog een keer zeggen. Een goed wachtwoord zorgt er voor dat je nooit zal ervaren hoe het is om gehackt te worden. En een goed wachtwoord verzinnen is niet zo makkelijk als je denkt.  Als eerste, gebruik niet hetzelfde wachtwoord voor alles!

De redenering hierachter is logisch: Als een van je accounts wordt gehackt, zijn ze meteen allemaal onveilig. Door verschillende wachtwoorden te gebruiken minimaliseer je het potentiele risico bij een privacy inbreuk.

Een van de beste manieren om je accounts te bewaken is two-factor authentication. Door dit te activeren moet je niet alleen je wachtwoord invoeren, maar ook een tweede code die naar je telefoon wordt verstuurd. Veel diensten en online platforms hebben deze optie en het is een fantastische manier om te verzekeren dat niemand je gegevens in handen krijgt.

 1. Blijf weg bij spyware

Als eerste moet je natuurlijk weten wat spyware is.

Spyware: “Spyware is de naam voor computerprogramma’s (of delen daarvan) die informatie vergaren over een computergebruiker en deze doorsturen naar een externe partij”

Spyware kan dus pop ups openen, je browser naar een gevaarlijke website sturen en je internetgedrag in de gaten houden. Het grootste risico van Spyware is dat het ook je bankgegevens kan registreren. Maar wanneer weet je of je spyware op je computer heb? Hier zijn wat dingen waar je op moet letten.

 • Je computer is erg traag wanneer je nieuwe programmas of applicaties opent.
 • Je ziet regelmatig een pop up venster openen, die daarna weer verdwijnt
 • Je hebt toolbars in je browser die je niet zelf hebt gedownload
 • De homepage van je browser is veranderd.

Er zijn verschillende manieren om van spyware af te komen. Een aantal zijn programma’s zoals “Malware Bytes,” “Spybot Search and Destroy,” Lavasoft’s Ad-Aware” etc. Deze programma’s zijn gratis en zoeken en verwijderen spyware op je computer. Maar het beste wat je kan doen is natuurlijk ervoor zorgen dat het niet eens op je computer komt. Om dit te voorkomen zijn hier een aantal tips:

 • Klik niet op verdachte links of pop ups
 • Download geen verdachte software
 • Als je denkt dat een e-mail spam is, verwijder deze zonder het te openen

 

 1. Openbare en gratis WiFi Netwerken zijn niet te vertrouwen

Wees altijd voorzichtig wanneer je gebruik maakt van openbare en gratis draadloze netwerken.

Een populaire methode van online criminele om je privé gegevens te stelen is een “wireless network sniffer.” Dit zijn apparaten en programma’s die al je data onderscheppen voordat je het via een draadloos netwerk verstuurd.

Om hier tegen te gaan kan je gebruik maken van “Private browsing.” Dit zorgt ervoor dat wat je doet nooit op je computer opgeslagen wordt.

 1. Check je links voordat je klikt

Een andere methode van hackers is “phishing.” Je krijgt dan een e-mail dat lijkt alsof het van bijvoorbeeld je bank is, met een linkje er in. Wanneer je op deze klikt, opent een website dat volledig in de handen is van deze hackers.

Om te controleren of een link te vertrouwen is kan je er over hoveren met je muis, en kan je de URL lezen. Als je naar de ABN website zou moeten, maar er staat iets als “hifo7272” dan is het waarschijnlijk niet te vertrouwen.

Ook kan je gebruik maken van een gratis programma genaamd Redirect Detective. Deze laat zien waar links heen gaan en laten je weten of de website te vertrouwen is of niet.

 1. Vergeet nooit uit te loggen.

Wanneer je klaar bent met je account, sluit dan niet gewoon je venster. Je moet daadwerkelijk op uitloggen klikken. Dit zorgt ervoor dat wanneer iemand ooit naar Facebook gaat op je computer, deze persoon niet meteen toegang heeft tot jouw Facebook pagina.  Ook is het slim om regelmatig je cookies te verwijderen, zodat je browser niet meteen je wachtwoord invoert voor al je accounts.

 1. Post niet te veel privé informatie op je social media.

Soms is een Facebook pagina alles wat een hacker nodig heeft. Hoe meer persoonlijke details je deelt over jezelf, hoe makkelijker het is voor cybercriminelen (of gewone criminele) om deze te gebruiken. Zo zijn er bijvoorbeeld criminelen die wachten totdat je op vakantie gaat, om vervolgens in te breken bij je thuis.

 

Het is niet moeilijk om je privacy te bewaken online, maar het is een beetje werk. Denk vooral goed na bij je internet gebruik, en wees altijd op je hoeden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s