Ontwikkelingen in de zorg: e-health inzetten als hulpmiddel?

Met het ontwikkelen van nieuwe technologieën, waarbij innovatie een grote rol speelt, hebben we onder andere het resultaat van draagbare technologie. Onder draagbare technologie wordt het geheel van sensoren en apparaten verstaan die door een gebruiker op het lichaam kunnen worden gedragen en waarvoor ook de term ‘wearables’ gebruikt wordt. Het doel van deze wearables is om op een betrouwbare manier data van de drager te verzamelen. Dit komt van pas in de samenleving van tegenwoordig: waar iedereen veel bezig is met gezondheid. Zo is gezond eten en veel sporten een trend die zich al enige tijd afspeelt. Het is een leefstijl geworden, waarbij werken aan het lichaam, geest en ziel met het doel om een grotere vitaliteit te bereiken (Mega trend detal, sd). Regelmatig sporten of bewegen hoort bij een gezonde leefstijl. Door deze ontwikkelingen te combineren met wearables, kunnen we meer bereiken dan ooit tevoren.

 

Zelf meten

Door het grote scala aan fitness- en health apps die er tegenwoordig zijn, kan de smartphone dienen als ‘personal coach’. Fitness apps zijn ontzettend trendy in onze samenleving. Voor allerlei gezondheidsaspecten wordt er wel een app verzonnen, of het nu gaat om maaltijdplanningshulp of programma’s waarmee je thuis kunt sporten. Ook is het mogelijk dat individuen draagbare technologie gebruiken om hun leven te kwantificeren, met als doel om op basis van de data hun dagelijks leven te monitoren en uiteindelijk ook te verbeteren.

 

E-health

Consumenten zijn vooral bekend met de fitness- en health apps, maar minder bekend is de term e-health. E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg (Thema e-health, sd). Voorbeelden van e-health zijn apps die helpen de conditie te beteren, een online afspraak bij de huisarts of digitale hulpmiddelen waardoor mensen langer thuis kunnen wonen. Zorggebruikers weten vaak nog niet wat er allemaal mogelijk is op het gebied van e-health, terwijl het voor zorgverleners vaak niet duidelijk is hoe ze e-health-toepassingen kunnen inzetten. In het onderstaande filmpje wordt kort uitgelegd wat digitale zorg inhoudt.

 

Stimuleren gebruik van e-health

Het blijkt nog een hele uitdaging hoe we e-health beter zouden kunnen inzetten in de samenleving. De Rijksoverheid stimuleert de zorgsector om meer digitale zorg aan te bieden (Overheid stimuleert e-health, sd). Hiervoor is het van belang dat de zorg constant up-to-date blijft in tijden van de digitale revolutie. Zo moeten ze ervoor zorgen dat de zorgverleners het kennisniveau hooghouden. Volgens Rijksoverheid zijn een aantal punten waaraan gewerkt kan worden om het gebruik van e-health te stimuleren:

  • Onderzoek naar nieuwe ideeën in de zorg
  • Ideeën voor e-health verder brengen
  • Kennis delen over e-health
  • Veilig medische gegevens verzamelen en uitwisselen
  • E-health bekender maken

Do’s bij e-health

  • Bescherm privacy – als zorginstelling beheer je veel data, het is van groot belang dat deze data van patiënten goed beschermd wordt. Zo is er vertrouwen van de consument en zal de e-health positief benaderd worden.
  • Integreer in gadgets – e-health moet aantrekkelijk gemaakt worden voor consumenten. Dit kan door het te integreren in apps en wearables. Tegenwoordig hebben veel mensen stappentellers en smartwatches. Die kunnen je eet- en slaappatroon in de gaten houden. Als professionele aanbieder kan je meer gebruikmaken van data die door dit soort apparaten worden gegenereerd.

 

Big data inzetten als verbetering van de zorgtechnologie

Zoals eerder vermeld kunnen we door apparaten zoals wearables (draagbare gezondheid of fitness monitoringsapparaten) ontzettend veel informatie verzamelen, delen, of vergelijken over gedrag, leefstijl en gezondheid. Ook de mobiele telefoon kan ingezet worden als stappenteller, slaapmonitor en medicatiebewaker (Migchielsen, 2017).

Volgens Maurits Kaptein, professor Data Science & Health bij Tilburg University draait big data binnen de gezondheidszorg vooral om manieren waarmee je behandelingen kunt personaliseren (Deze zorgtechnologie gaat voor een revolutie zorgen, 2017). Ook gaat het volgens Maurits Kaptein bij big data om modellen waarmee je kunt voorspellen welke behandeling iemand in de toekomst nodig heeft, of hoe je kunt voorkomen dat mensen ziek worden.

Een goede toepassing van big data zou bijvoorbeeld zijn als iemand wordt binnengebracht in het ziekenhuis met hartfalen, waar er vervolgens door middel van big data meteen zijn gewicht en eetpatroon wordt achterhaald. Dit is effectief voor de behandeling.

Meer weten?

Mocht je geïnteresseerd zijn geraakt in het onderwerp e-health, van 20 t/m 26 januari 2018 wordt er voor de tweede keer de e-healthweek georganiseerd. Dit is een campagne voor het vergroten van kennis en vaardigheden op het gebied van digitale ondersteuning in de zorg.

Ook kan mijn pagina in de gaten gehouden worden voor artikelen over zowel ontwikkelingen in de gezondheidstechnologie als draagbare technologie.

Bronnen

Deze zorgtechnologie gaat voor een revolutie zorgen. (2017, oktober 5). Opgehaald van VNO-NCW: https://www.vno-ncw.nl/forum/deze-zorgtechnologie-gaat-voor-een-revolutie-zorgen

Mega trend detal. (sd). Opgehaald van Trendone: https://www.trendone.com/en/trend-universe/mega-trends/mega-trend-detail/healthstyle.html

Migchielsen, S. (2017). Think BIG: DATA voor Gezondheid . Commit2Data4HEALTH.

Onderzoek elektrische hulpmiddelen. (2017, maart 7). Opgehaald van http://www.sport.nl: https://sport.nl/artikelen/2017/03/onderzoek-elektronische-hulpmiddelen-vooral-apps-populair-bij-sporters

Overheid stimuleert e-health. (sd). Opgehaald van rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/e-health/overheid-stimuleert-e-health

Thema e-health. (sd). Opgehaald van Zorgvisie.nl: https://www.zorgvisie.nl/thema/e-health/

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s