Overtuigen met persuasive design: Videonieuwsbericht

De allereerste commerciële mobiele telefoon kwam in 1983 om de hoek kijken. En geloof het of niet: de telefoon was 30,5 cm groot en had een prijskaartje van ongeveer 6.500, aldus United Consumers. Niet iets dat je even in je broekzak stopt. De smartphone van nu wijkt niet meer van onze zijde. De Hilversumse onderneming Videonieuwsbericht speelt hier met hun concept handig op in. Maar met alleen een goed concept ben je er nog niet. Het is belangrijk dat je consumenten online weet te overtuigen. Hier komt persuasive design om de hoek kijken. De Amerikaanse professor in marketing en psychologie Robert Cialdini is hier eens goed voor gaan zitten, en bedacht zes beïnvloedingsprincipes waar persuasive design aan moet voldoen om betere conversie te krijgen op je website te krijgen. Eens kijken of de website van Videonieuwsbericht aan deze principes voldoet, en wat er eventueel beter kan.

Dagelijks struinen we allerlei websites af. We hoppen van de ene website naar de andere, op zoek naar informatie. Tijd en geduld hebben we niet, we zijn zonder waarschuwing dan ook zo weer vertrokken. Uit onderzoek is gebleken dat we visuele content 6.000 keer sneller opnemen dan geschreven content (Kruse, 2015). Dit heeft Videonieuwsbericht goed begrepen. De onderneming is begonnen met het maken van nieuws in opdracht. Maar speelt nu ook handig in op het feit dat we onze telefoon altijd bij ons hebben. Videonieuwsbericht traint communicatiemedewerkers en woordvoerders van bedrijven om zelf nieuws te vinden én vast te leggen. Dit is handig, want er is niet altijd een professionele cameraploeg aanwezig (Videonieuwsbericht, z.d.).

Op de website van Videonieuwsbericht benoemen ze het bereik dat er behaald kan worden met videocontent:

  • Social media: video wordt vaker gedeeld dan een illustratie met tekst.
  • Impact: een boodschap met video wordt beter onthouden en begrepen.
  • Zoekmachines: websites met video scoren hoger in de zoekresultaten van Google.
  • Persberichten: videocontent zorgt voor veel meer attentiewaarde bij redacties (Videonieuwsbericht, z.d.).

Het concept van Videonieuwsbericht zorgt er dus voor dat andere bedrijven hun eigen persuasive design verbeteren op het gebied van videocontent. Maar hoe goed past Videonieuwsbericht persuasive design zelf toe?

Overtuigend ontwerp
De letterlijke vertaling van persuasive design. Bij de ouderwetse manier van reclame maken werden producten en diensten aan ons opgedrongen. Maar omdat er online steeds meer aanbod is en consumenten door de bomen het bos niet meer zien, is het belangrijk dat een website de consument weet te overtuigen. Een website moet op zo een manier ontwikkeld worden dat de consument onbewust wordt gestuurd in hun koop- en beslisgedrag (Boex, 2012). Aan de hand van Robert Cialdini’s beïnvloedingsprincipes gaan we na wat Videonieuwsbericht al goed doet en waar er nog ruimte is voor verbetering.

Consumenten overtuigen doormiddel van autoriteit
Als mens zijn we gevoelig voor autoriteit. We zijn op zoek naar houvast en zekerheid. Deze kenmerken vinden we terug in instanties of mensen die we kennen, zoals een bekend keurmerk of een bekend persoon. Denk aan het uniform van een brandweerman of doktor. Dit uniform staat voor veiligheid en betrouwbaarheid.

Op dit punt scoort Videonieuwsbericht al behoorlijk goed. Ze laten de logo’s van klanten zien en de daaruit voortgekomen producties. De producties zijn onderverdeeld in de twee diensten die zij aanbieden: ‘nieuws in opdracht’ en ‘zelf nieuws maken’. De namen van sommige klanten zijn niet de minste, en kunnen daarom (potentiële) klanten positief beïnvloeden.

Om dit principe nog sterker te maken, raad ik Videonieuwsbericht aan ervoor te kiezen promotievideo’s van klanten te maken na een workshop filmen met de smartphone. Een video waarin de cursisten anderen aanraden ook een workshop bij Videonieuwsbericht te volgen.

Autoriteit.jpg

Sympathie creëren bij de consument
Sympathie is op veel manieren te creëren. Het kan zijn dat je iets gemeenschappelijks deelt met een organisatie, zoals duurzaamheid of exclusiviteit. Social media kunnen ook sympathie opwekken. Videonieuwsbericht maakt bijvoorbeeld gebruik van een Facebookpagina. Hier valt nog een hoop winst te behalen. Het laatste bericht dat gepost is dateert van 6 november 2017. Niet echt up-to-date dus. Het bedrijf moet overwegen om  wekelijks of maandelijks een video over zichzelf te maken; wie waren de opdrachtgevers, waar zijn ze geweest, gezelligheid tijden de lunch en waar zijn al die hard werkende medewerkers de hele dag mee bezig.

Om de (potentiele) klant nog meer voor hun bedrijf te winnen, raad ik ze aan om ook een  voorstelvideo van de medewerkers te maken, voor op hun website: wie is het bedrijf achter al die goede video’s en leerzame workshops? Dat geeft Videonieuwsbericht nog meer een gezicht. “Ik ben…”, “mijn werkzaamheden zijn…” etc.

Sympathie.jpg

Consumenten zijn op zoek naar sociale bevestiging
Meningen en ervaringen van anderen kunnen doorslaggevend zijn voor consumenten. Dit is de reden dat vloggers en bloggers het goed doen op dit moment. De producten die bekende vloggers in hun video’s laten zien, slaan vaak goed aan op hun publiek. De kijkers willen er net zo uitzien als hun YouTube-idool.

Videonieuwsbericht moet hier handig op inspelen met de promotievideo, zoals bij het principe ‘autoriteit’. Meningen van grote klanten zoals KLM en WNF spreken nieuwe klanten aan. Daarnaast raad ik ze aan op hun website weergeven door hoeveel personen ze gevolgd worden op Facebook.

sociaal.jpg

Schaarste geeft consumenten net dat extra zetje
Bij reisorganisaties komen er vaak popvenster met: ‘nog maar 1 kamer vrij’ of ‘10 andere personen bekijken deze kamer nu ook’. Dit zorgt ervoor dat je als consument sneller overgaat tot een beslissing. Je moet het hebben, voordat een ander ermee vandoor gaat.

Videonieuwsbericht moet zeker overwegen dit toe te passen op hun website. Door acties aan te bieden, zoals: ‘In de maand juli bieden we een extra korting op onze cursus filmen met de smartphone. Er zijn nog maar 3 plaatsen beschikbaar, dus schrijf je nu in’. Dit geeft de klant niet alleen wat extra druk, maar geeft ook de indruk dat Videonieuwsbericht populair is, zie: sociale bevestiging.

Schaarste.jpg

Wederkerigheid is een win-winsituatie
Het is belangrijk dat bestaande klanten mond-tot-mondreclame gaan maken, maar vooral dat ze klant blijven. Klanten krijgen daar graag iets voor terug (Kranenburg, 2013). Als bestaande klanten, nieuwe klanten bezorgt aan Videonieuwsbericht, mag hier wat tegenover staan, zoals een korting voor een volgende cursus of een gratis montage.

Door een samenvatting te maken van de cursusdag op video, beschikt Videonieuwsbericht over een nieuwe video voor op hun website en socialmediakanalen. Ook hebben de deelnemers van die cursusdag een video om aan hun collega’s te laten zien, en wie weet delen zij deze video weer via hun social media.

Weder.jpg

Commitment en consistentie zorgen voor deelbaarheid
Het is belangrijk dat je klanten vertrouwen in jou en je bedrijf hebben. En vertrouwen moet worden opgebouwd, dit kost tijd. Maar zodra dat vertrouwen er is, zullen je klanten sneller herhaalaankopen doen en je sneller aanbevelen bij anderen (Guapa, 2015).

Dit is precies wat een nu nog kleine organisatie als Videonieuwsbericht goed kan gebruiken: mond-tot-mondreclame. Het is belangrijk dat ze meer met hun social media gaan doen. Voor hun vaste klanten kunnen ze een opfriscursus aanbieden en voor start-ups een extra korting.

 

Lees ook mijn andere artikelen:
Volg jij #politici al via #socialmedia? @denhaag
Democratie vs. algoritme: “Dat heb op Facebook gestaan.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s