Help! De robots komen er aan! Wat nu?

Er is over de invloed van digitalisering en robotisering inmiddels al veel geschreven. De invloed is al duidelijk merkbaar in bepaalde sectoren en beroepsgroepen. Binnen nu en tien jaar zullen bepaalde beroepen niet meer bestaan of op een andere manier worden uitgevoerd. Dit betekent dat werknemers zich moeten ontwikkelen en andere competenties en vaardigheden eigen moeten maken.

Over welke beroepen er op termijn gaan verdwijnen zijn verschillende top 10 lijstjes te vinden op internet. Allen gebaseerd op voorspellingen want het blijft uiteraard voor een deel koffiedik kijken. Vast staat wel dat administratieve en ondersteunende beroepen op den duur door digitalisering grotendeels zullen verdwijnen, zoals als ze nu worden uitgevoerd althans.

Op Jobpersonality is een top 10 van beroepen te vinden waarvan men denkt dat ze als gevolg van robotisering (voor een groot deel) zullen verdwijnen.

Top 10:

 1. Belastingadviseur
 2. Telemarketeer
 3. Chauffeur bestelwagen
 4. Makelaar
 5. Brugwachter
 6. Secretaresse
 7. Tuinman
 8. Magazijnmedewerker
 9. Accountant
 10. Slager

(bron: Jobpersonality)

Het goede nieuws is dat er ook banen bijkomen en daar ook een top 10 van :

 1. Cyber Security-expert
 2. Virtual Reality- en Internet of Things-ontwikkelaar
 3. Data Scientist
 4. Banen in Gezondheidszorg
 5. Digital marketing en design
 6. Logistiek management
 7. Human resources
 8. Losse klussen (de ‘gig economy’)
 9. Leraren
 10. Koks

(www.mt.nl/management)

Kortom volop kansen!

Andere visie

Een andere invalshoek is dat niet banen maar taken gaan verdwijnen. Met andere woorden banen zullen in de toekomst anders uitgevoerd worden. Dat betekent dat je andere vaardigheden moet ontwikkelen zodat je je baan over een aantal jaar nog kunt uitoefenen.

Manpowergroup heeft een onderzoek met de naam ‘The Skills Revolution’ uitgevoerd bij 18.000 werkgevers in 43 landen. Aan deze bedrijven is gevraagd hoe groot zij verwachten dat de impact zal zijn van:

– automatisering in de aankomende twee jaar op het aantal werknemers in dienst;
– welke functies zij verwachten die het meest geraakt worden;
– welke strategieën zij hanteren om ervoor te zorgen dat zij de benodigde vaardigheden hebben om met deze technologische ontwikkelingen mee te kunnen komen.

Er wordt gesteld dat 45% van de taken die nu worden uitgevoerd door mensen, kunnen worden uitgevoerd door geautomatiseerde processen. Maar dit betekent gelijk ook dat niet alles door robots kan worden overgenomen. Als mens kun je het verschil maken in vaardigheden. Een paar eigenschappen die de mens wel heeft en een robot niet zijn:

 • empathie;
 • creativiteit:
 • interpretatievermogen.

Veel van de bedrijven geven aan dat ze nog niet kunnen overzien hoe groot de impact zal zijn van de ontwikkelingen, zie de figuur hieronder.

afbeelding1manpower-e1516223826687.png

(bron: Manpowergroup)

Het gat tussen de mbo-banen zoals we die nu kennen en de banen zoals die in de (nabije?) toekomst eruit komen te zien wordt steeds groter. Wat moet je doen om ervoor te zorgen dat je straks niet op de bank thuis komt zitten zonder werk?

Om ervoor te zorgen dat je op langere termijn interessant blijft voor werkgevers geef ik hieronder enkele tips.

Tips

#1        Ontwikkelen/bijscholen (is een must). Het kan nooit kwaad om van meerdere markten thuis te zijn. Je ziet steeds vaker dat mensen twee parttimebanen hebben om de afwisseling erin te houden, maar ook om wat minder kwetsbaar te zijn.

#2            Ken je kwaliteiten. Weet je niet goed wat nu precies jouw kwaliteiten zijn, dan doe je er goed aan om dat te onderzoeken. Er zijn talloze cursussen en trainingen te vinden die je daarbij kunnen helpen.

#3            Verken de mogelijkheden. Zit je nu in een administratief beroep, dan is het handig om te kijken welke andere beroepen je aanspreken. Als je dit voor jezelf helder hebt, kun je ook veel gerichter aan bij- of omscholing werken.

#4.           Wees nieuwsgierig. Stel je onderzoekend op. Ontdek de vaardigheden bij jezelf die je al in huis hebt, door eens iets heel anders uit te proberen. Hou alle opties open, je kunt meer dan je denkt!

#5.            Ontwikkel nieuwe vaardigheden. Het verschil tussen mens en machine ligt in de vaardigheden die wij mensen wel hebben en robots niet. Vaardigheden als empatisch vermogen, creativiteit en het vermogen tot interpretatie zoals bij data-analyse worden steeds belangrijker.

Wat moet je niet doen?

 • Niks doen. Als je denkt dat het jouw deur wel voorbij zal gaan, dan moet je jezelf gaan afvragen of dit wel een realistische gedachte is. Digitalisering treft iedereen, vroeg of laat.
 • Jezelf niet ontwikkelen. In tegenstelling tot 30 jaar geleden waarbij mensen hun werk tot aan hun pensioen konden uitvoeren, leven we nu in een tijd waarbij de technologische ontwikkelingen zich snel achter elkaar opvolgen. De kans dat wij over 30 jaar nog dezelfde werkzaamheden kunnen uitvoeren als nu is bijzonder klein.
 • Je laten leiden door angst. Angst is een slechte raadgever, dus wegkruipen omdat je het allemaal best wel eng vindt, gaat je niet helpen.

De overheid heeft een Levenlanglerenkrediet in het leven geroepen. Dit krediet maakt het mogelijk maakt om een opleiding te gaan volgen voor om- of bijscholing. Doe er je voordeel mee!

 

—————————————————————————————————————————————

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s