In onze samenleving neemt AR al een belangrijke plaats in

Wat voor impact heeft Augmented Reality gehad op de samenleving en hebben mensen er al kennis meegemaakt? Welke trends spelen er nu en wat is het verschil met VR?

Geschiedenis van Augmented Reality
Veel mensen denken dat Augmented Reality (AR) nieuw is, maar dat is niet zo. Het bestaat al sinds 1968 en het is ontwikkeld door Ivan Sutherland. Hij was een computerwetenschapper en bedacht een headset. Het werd in de jaren daarna steeds verder door ontwikkeld en uiteindelijk in 1974 ontwikkelde Myron Kreuger een “artificial reality” lab. Hij gaf het de naam Videoplace. Het combineerde verschillende projectors met elkaar en het creëerde een interactive environment. Veel later in 1990 werd de naam veranderd naar Augmented Reality door een Boeing onderzoeker. In 1998 werd AR door een Amerikaanse nieuwszender voor het eerst op de Amerikaanse televisie getoond. Voor een American Football wedstrijd in de NFL kon men voor het eerst de lijnen zien vanaf waar ze zouden gaan spelen. In de jaren daarna werd het steeds verder doorontwikkeld. Het was lang stil als het ging om het persoonlijk gebruik van AR totdat Google zich ging richten op de technologie. In 2013 kwamen ze met een hele nieuwe ontwikkeling genaamd Google Glass. In het begin werd er heel erg geheimzinnig over gedaan, maar uiteindelijk sloeg het niet aan bij het publiek.

Eerste indruk AR
Begin 2016 werd er een nieuw spel aangekondigd voor op je smartphone. Vanaf 6 juli zou je Pokémon GO kunnen downloaden via de App Store en Play Store. Iedereen was razend enthousiast. In de eerste twee weken werd het spel meer dan 30 miljoen keer gedownload in de App en Play store (allaboutphones, 2016). Er werd er ook meer dan 35 miljoen dollar gegenereerd. Het spel was gratis te downloaden, maar veel mensen kochten in-game extra dingen. Het werd meteen het meest winstgevende spel in de mobiele gamewereld. Door Pokémon GO zag je een Pokémon door je telefoon heen met daar achter de echte wereld. Het was voor velen de eerste kennismaking met AR. Veel mensen hadden dat in het begin nog niet zo in de gaten. Pokémon GO is een simpele vorm van AR, maar het heeft er wel voor gezorgd dat meer bedrijven met AR wilde gaan werken.

Voortaan hoef je zelf niet meer naar IKEA of Wehkamp
De technologie brengt veel voordelen met zich mee. Want zeg nou zelf, wie wil er nou niet zijn nieuwe bank al in de woonkamer zien staan voordat je hem hebt gekocht. Wehkamp en IKEA zijn daar druk mee bezig. Wehkamp heeft dit geïntroduceerd in de zomer van 2018. De reden daarvoor was dat tegenwoordig 50 procent van de aankopen via de app worden gedaan. IKEA is ook een van de woonretailers die daarmee is begonnen. Wehkamp beperkt zich tot bepaalde modellen. Het grote verschil met IKEA is dat op dit moment alles kan worden gedaan in dezelfde app. Je kunt rondkijken, neerzetten waar je wilt en uiteindelijk ook meteen het bankstel bestellen en afrekenen. De optie is tot nu toe alleen beschikbaar voor IPhone en voor dit model. Later dit jaar wordt het uitgebreid met naar andere telefoon en modellen. Deze innovatie is het eerste echte voorbeeld van hoe mensen AR kunnen gebruiken in het dagelijks leven en hoe het ook daadwerkelijk kan het helpen bij het maken van keuzes.

IMG_6421Screenshot vanuit de app van Wehkamp waarin je de bank in je eigen woonkamer kan plaatsen. Dit is een voorbeeld van AR.

Verschil tussen AR en VR
Voor veel mensen is het verschil tussen AR en VR nog steeds niet heel duidelijk. Bij AR kun je alleen gebruiken via je smartphone of tablet en je hoeft bij de meeste AR-technologie geen bril op te zetten. Bij VR heb je altijd een grote bril nodig. In de VR-wereld kan alles dat wil zeggen je kunt een eigen wereld creëren. Als je de bril opzet zie je een fantasiewereld die je zelf kan bedenken. Bij AR kan je “echte” dingen overzetten naar je device. Je scant een QR-code of een unieke streepjescode en zo krijg je alle data binnen zodat je je woonkamer op je telefoon kan zien met het nieuwe bankstel.Het is makkelijk om AR te gebruiken, zo hebben veel jongeren onbewust al gebruik gemaakt van AR.

De laatste jaren zijn steeds meer bedrijven gaan werken met AR. Dat zal de komende jaren nog verder toenemen. In 2017 kondigde Apple aan dat er software voor AR beschikbaar komt voor gameontwikkelaar in de App Store. Steeds meer mensen gaan gebruik maken van AR voor verschillende dingen. Vooral in de gamewereld gaat het een grote rol spelen, maar ook in het dagelijks leven. Zo gaan Wehkamp en IKEA hun app uitbreiden met AR en volgen meer bedrijven dat idee.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s