Wat heeft AR ons te bieden in de toekomst?

on

Mark Zukerberg sprak op het jaarlijkse congres van Facebook in 2017 over Augmented Reality. Op het evenement zei hij dat het de toekomst had. Op dit moment zijn veel mensen benieuwd wat de toekomst te bieden heeft voor AR. Gaat AR het leven makkelijker maken voor mensen en gaan bedrijven daarvan profiteren?

AR tot op heden
AR is zich in de samenleving verder aan het uitbreiden. Er zijn al succesverhalen met AR als technologie. Zo is de game Pokémon Go een groot succes gebleken.
AR kan veel veranderingen brengen in het dagelijks leven van mensen, bijvoorbeeld in je eigen auto. Er zijn steeds meer auto’s waarbij de snelheid en routes worden geprojecteerd op de voorruit. Ook IKEA en Wehkamp zijn druk bezig met de nieuwe technologie in de woninginrichting en dat ze in de komende jaren alleen nog maar uitbreiden.

AR Projecten
Augmented Reality is de laatste jaren een populair onderwerp geworden. Er zijn veel verschillende ideeën en concepten gepresenteerd, maar er is nooit echt iets goeds op de markt gekomen voor de mensen. Google is bezig met verschillende platforms zoals Daydream en Tango (Nu.nl, 2018). Tango bleek geen succes te zijn en werd vervangen door ARCore. Het nieuwe platform was een reactie op de aankondiging van Apple om meer te gaan werken met AR. Apple introduceerde AR Kit in 2017. Het is software waar gameontwikkelaars mee kunnen werken zodat ze AR-functies kunnen creëren voor games. Zo zie je dat er voortdurend stappen worden gezet er wordt veel geïnvesteerd in de toekomst van AR.

Bereikbaarheid
Mensen maken steeds vaker gebruik van hun telefoon. Het verschil tussen het gebruik van een computer op je werk of een telefoon wordt steeds. Er zijn op dit moment zoveel verschillende mogelijkheden te vinden op je telefoon dat je bijna geen computer meer nodig hebt. Het is simpel, makkelijk mee te nemen en je kunt het snel gebruiken.
Vandaag de dag streven marketeers, klanten en makers naar mobielvriendelijk, persoonlijke content en beleving. AR gaat dezelfde kant op en zal de kijk en interactie naar onze eigen wereld veranderen. In de toekomst wordt AR gebruikt door alle bezitters van een smartphone: volwassenen en ook kinderen.

Verschillende branches
Er wordt verwacht dat Augmented Reality erg belangrijk wordt in de zorg. Er zal bij 2025 5 miljard omzet worden gegenereerd door het gebruik van AR. Het wordt op dit moment al gebruikt in sommigen ziekenhuizen. Er is bijvoorbeeld al een apparaat ontwikkeld met AR waarmee de dokter je arm kan scannen en zo een ader kan vinden voor het bloedprikken.
Ook zal de reisindustrie veel gebruik gaan maken van de technologie. 84% Van de mensen over de wereld zouden interesse hebben in het gebruiken van AR op vakantie, zo zou je in de toekomst live de route kunnen zien door je mobiel heen. Je bepaalt je route op bijvoorbeeld Google Maps. Door je mobiel zie je de realiteit en worden ook de blauwe lijn en instructies geprojecteerd die je moet volgen om op je bestemming te komen. In de reis industrie wordt verwacht dat de omzet AR  4,1 miljard is rond 2025 (Hackernoon, 2017).

Hololens
Een ander product dat zich de komende jaren nog gaat door ontwikkelen is de Mircrosoft Hololens. Microsoft probeert de concurrent voor te blijven en is druk bezig met het ontwikkelen van Augmented Reality. Tot nu toe is de Hololens nog erg duur en moet je daar een grote bril voor opzetten. Als je de bril opzet zorgt de hardware ervoor dat je ogen computer-gegenereerde voorwerpen zien. Je kan de voorwerpen van alle kanten bekijken. Het lijkt alsof je het gewoon kan aanraken. De Hololens scant zelf de omgeving om de voorwerpen stabiel te kunnen projecteren. Het is mogelijk om dingen in je eigen woonkamer te projecteren.

De toekomst
Je kan bijvoorbeeld een dier in je huis laten projecteren en om je heen zie je gewoon je eigen woonkamer. Het is een goed voorbeeld wat nog verder kan worden ontwikkeld. Het is tot nu toe nog een prototype en het kost 3000 euro. Het werkt nog niet zoals het zou moeten, maar het is een goed begin. Er zijn meerdere bedrijven die bezig met het ontwikkelen van dat soort brillen. Zo heeft Metavision de Meta 2 ontwikkeld. Deze is goedkoper dan de Hololens, maar de kabel moet wel in de computer dus je kunt niet ver lopen met de bril (Computertotaal, 2018).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s