AI maakt een einde aan de menselijke beschaving als we niet ingrijpen

Het is van levensbelang dat ieder mens op aarde bewust wordt van de razendsnelle groei van artificial intelligence (AI), wat het kan doen met de toekomst en hoe we er mee om moeten gaan. Vijf jaar geleden klonk het nog als science fiction, maar de grens met de concrete wereld vervaagd. Slimme robots die op basis van algoritmes belangrijke keuzes voor ons gaan maken en alledaagse taken kunnen overnemen komen eraan. Sterker nog, ze zijn er zelfs al. Maar willen we eigenlijk wel dat iets of iemand anders ons lot bepaald? Dat slimme robots de manier van leven gemakkelijker kunnen maken, zegt niets over de kwaliteit ervan. Denk eens na: wat als deze slimme robots zelfbewust worden en een eigen wil krijgen? Wat voor gevolgen heeft dat voor de mens? En, wie beheerst dan wie?

De exponentiële groei van computertechniek die wij onder andere terugvinden in onze nieuwste smartphones, heeft tegelijkertijd ook grote invloed op de ontwikkeling van intelligente robots. Door een toename van rekencapaciteit, integratie van sensoren en snellere besturingssystemen worden robots namelijk ook steeds “intelligenter”. Hierdoor worden ze niet alleen slimmer dan de mens, ook krijgen ze de uiterlijke kenmerken en mechaniek die sterk lijken op dat van de mens. Een robot die zelfstandig kan nadenken en tegelijkertijd fysieke handelingen kan uitvoeren biedt eindeloze mogelijkheden, met uitzichtloze zorgen. Hoogleraar filosofie Nick Bostrom betoogt “dat dit niet per se gunstig uitpakt voor de mensheid” in zijn boek Superintelligentie, dat uitgebreid ingaat op de mogelijke gevolgen en risico’s van dit soort morele machines. Of de mens in staat zal zijn dergelijke systemen zodanig bij te sturen dat de mensheid niet doelbewust of per ongeluk zal worden uitgeroeid, zal onder andere afhangen van de snelheid waarmee die intelligentie toeneemt.

Ook onderzoekers op het gebied van kunstmatige intelligentie zijn zelf niet zeker van een goede afloop. “Een machine uitvinden die slimmer is dan wijzelf zou wel eens de laatste uitvinding van de mensheid kunnen zijn”, waarschuwde Atefed Riazi, chief information technology officer van de VN begin 2016. Professor Stephen Hawkings en ondernemer Elon Musk hebben al eerder gewaarschuwd voor de dreiging van AI op de menselijke beschaving. Zo schrijft Bostrom in Superintelligentie ook dat er zelfs een kans van 8% is dat dit een existentiële bedreiging gaat vormen voor de mensheid. De kans dat het niet fataal afloopt wordt daarentegen veel groter geschat dan de kans op een catastrofe, maar de consequenties van het rampscenario zijn tegelijkertijd zodanig alarmerend dat het toch een risico is dat de mensheid zich niet kan veroorloven.

Als we teruggaan in de tijd zien we dat wij als Homo Sapiens niet de enige menssoort op aarde zijn geweest. Waar zijn bijvoorbeeld de Neanderthalers gebleven? Een menssoort dat sterk op ons lijkt, maar tegenwoordig niet meer leeft. Het grootste verschil tussenbeide is dat Neanderthalers opmerkelijk een stuk groter en fysiek veel sterker waren, maar vergeleken met haar tegenhanger totaal niet intellectueel. Bovendien heeft het intellect ervoor gezorgd dat de moderne mens in groepen kan samenwerken, terwijl de Neanderthalers dat nagenoeg niet konden. Kunnen we op basis van deze theorie zeggen dat het intellect uiteindelijk wint van het bewustzijn?

Briljante technologie veranderd in een nachtmerrie door de innovatiestrijd tussen bedrijven. Veel AI-startups en andere tech-bedrijven zien het potentiële succes van deze business en steken veel energie in de ontwikkeling hiervan. Ze leggen daarbij vooral de focus op maatschappelijke- en persoonlijke belangen, zoals het inzetten van AI voor sociaal-maatschappelijke problemen. Maar waar ze naast het oplossen van problemen, die overigens weer nieuwe problemen veroorzaken, misschien niet zo zeer naar kijken zijn de gevolgen. Aangezien robots in staat zijn menselijke taken uit te voeren zullen er banen verloren gaan. Een mooi voorbeeld hiervan is ‘de manier van leven’ aan boord van de Axiom in Pixar film Wall-E, waar een dystopische samenleving compleet is geautomatiseerd en mensen letterlijk en figuurlijk geen stap meer hoeven te zetten.

In de veronderstelling dat AI en robotica een dreigement zijn voor het voortbestaan van de mensheid is dit het moment waarop autoriteiten moeten ingrijpen. Er zijn voorzorgsmaatregelen nodig, ‘zodat we niet iets stoms doen’, aldus Elon Musk. Laten we beginnen bij het massaal verspreiden van deze boodschap naar de buitenwereld en aandacht opeisen voor dit probleem. Bovendien zouden er regels moeten komen voor het programmeren van menselijke robots. Ze moeten controleerbaar zijn en op basis van Big Data en algoritmes een ethisch karakter krijgen. Misschien is het te vroeg om sombere conclusies te trekken of vroegtijdige maatregelen te nemen, maar nu zijn wij nog de slimste. Wie weet nemen de “Robo Sapiens” het van ons over.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s