Is persuasive design een vorm van klassieke conditionering?

Om deze vraag te beantwoorden ben ik teruggegaan naar de kern van klassieke conditionering en persuasive design.

Persuasive design houdt zich bezig met het beïnvloeden van het beslissingsproces van de mens door middel van verschillende technieken.
Denk aan: bepaalde kleuren die worden gebruikt door bedrijven om zo mensen zo onbewust te beïnvloeden dat ze een bepaalde actie wel of niet uitvoeren.

Beïnvloeding hoeft overigens niet alleen een negatieve connotatie te bevatten.
Klassieke conditionering is ook een manier van (onbewuste) beïnvloeding, denk aan het fenomeen: De hond van Pavlov. Een manier klassieke conditionering waar mensen het meest mee bekend zijn.

Als je het conditioneringsproces van Pavlov terugkoppelt naar naar persuasive design zou je dit kunnen vergelijken met likes, follows, views op Instagram. Doordat Instagram jou continu “beloond” met het tonen van likes, follows, views etc. pas jij jouw gedrag hierop aan. Door de “beloningen” die Instagram jou geeft blijf je scrollen en posten omdat je weet wat je er voor “terugkrijgt” in dit geval dus likes, follows, views etc.
Net als de hond van Pavlov, door alleen al het geluid te horen van de tikkende metronoom wist hij dat hij voedsel kreeg.

Dit is een klein onderdeel van persuasive design en klassieke conditionering. Aan de hand van de wetten van klassieke conditionering en de principes van Cialdini ga ik de vergelijking maken. Ben jij benieuwd of dit principe het zelfde is? Hou dan mijn blog in de gaten.

Demy van der Jagt
MS303E

whitepaper demy

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s