Nepvolgers, zo herken je ze!

Een account met 100.000 volgers, maar posts met 300 likes. Niet erg realistisch toch? Dat lijkt misschien overduidelijk, maar toch zie ik nog erg veel bedrijven de fout ingaan. Je investeert dan je geld in niks. Het lijkt alsof al deze accounts veel volgers hebben en zo een groot bereik, maar niks is minder waar. Nepvolgers zorgen voor een vertekend beeld voor bedrijven, vooral als je als bedrijf nog helemaal geen ervaring hebt met samenwerken met een influencer. Maar hoe zorg je dat jij met je bedrijf niet de fout in gaat? In dit artikel help ik je verder.

Voor als je nog helemaal niet bekend was met influencers, een korte uitleg. Influencers zijn onder andere actief op Instagram, de enorm populaire online app. Influencers hebben veel volgers en die zorgen ervoor dat ze een groot bereik hebben online. Dit is erg interessant voor bedrijven. Instagram Influencers kan je een beetje zien als de nieuwe soort reclameblokken van TV. Wat elke influencer uitstraalt is erg persoonlijk, daarom kan je als bedrijf goed een influencer kiezen die aansluit bij jouw doelgroep en merk.

Investeren in influencers is in 2019 zeker weten een goed idee, maar het is erg belangrijk om de goede influencer te kiezen die bij je merk past en ook nog helemaal betrouwbaar is. Tegenwoordig hoor je iedereen over nepvolgers, het lijkt al bijna normaal te zijn. Het is natuurlijk ook wel begrijpelijk. Met Instagram kan je enorm snel al veel geld verdienen, dus is het erg makkelijk om volgers te kopen en hopen dat bedrijven het niet doorhebben.

Maar hoe werkt dat dan met volgers kopen? Heel simpel: je typt bij Google ‘nepvolgers’ in en bij de eerste website kan je ze al krijgen. De prijzen lopen erg uiteen, 100 voor €50 of 1000 voor €6?  Het ligt er maar net aan bij welke site je het wil kopen als influencer. Je kan ook kiezen tussen internationale of Nederlandse volgers. In ieder geval is het duidelijk dat er niet veel geld nodig is om volgers te kopen en dus succesvol over te komen naar bedrijven.

Wil jij als bedrijf investeren in Instagram influencers? Hier een paar tips waar je op kan letten als bedrijf:

 

  1. Controleer allereerst de volgers zelf. Vaak zie je bovenaan eerst wat bekende grote accounts en daaronder komen steeds kleinere accounts. Als deze accounts niet veel volgers hebben en bijvoorbeeld 1.000 mensen volgen kan dit al verdacht zijn. Meestal zijn de nepvolgers ook niet echt actief en kan je dat ook zien aan hun profiel.

 

  1. Controleer hun engagement. Zoals ik in het begin van dit artikel al zei, sommige accounts zijn totaal uit proportie. Bijvoorbeeld 100.000 volgers met foto’s met 300 likes? Dit is niet realistisch. Pas wel op: likes kunnen tegenwoordig ook gekocht worden, dus check vooral even de profielen die de foto hebben geliked.

 

  1. Controleer de groei van het account. Zie je ineens het account springen van 10.000 naar 20.000 volgers? Dan weet je meestal ook al genoeg. Natuurlijk kan je als bedrijf niet elk account elke dag in de gaten houden, daarom zijn er verschillende online tools waarmee je alle statistieken kan bekijken van influencers.

 

  1. Controleer de comments. Staan er in de comments veel emoticons gepost door onbetrouwbare accounts? Dan kan het zijn dat deze ook gekocht zijn. De comments zullen vaak bestaan uit emoticons of rare Engelse teksten die vaak niet eens te maken hebben met de foto zelf.

 

  1. Als er filmpjes op het accounts gepost zijn, check dan de weergave en kijk of dit goed in verhouding is. Vaak zie je bij filmpjes dat er erg weinig weergaves zijn in verhouding met het aantal volgers. Dit komt omdat nepvolgers accounts zijn die niet actief zijn en dus geen posts of video’s liken.

 

Gelukkig zijn het niet alleen bedrijven die last hebben van de nepvolgers. Influencers die al lang in het vak zitten, zien zichzelf ingehaald worden door neppe influencers. Ook Instagram zelf wil wat gaan doen tegen de nepvolgers. Nepnieuws wordt volgens hun een steeds groter probleem en kost te veel tijd om dit handmatig te controleren, daarom heeft de app een nieuw programma ontwikkeld die automatisch in de smiezen heeft wanneer een account onbetrouwbaar overkomt.

Maar voor dit programma tot in de puntjes ontwikkeld is, probeer dan vooral te kijken naar de vijf dingen die ik hierboven benoemd heb. Deze zullen je als bedrijf al veel helpen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s