Is IGTV relevant voor jouw bedrijf?

on

Op 20 juni 2018 lanceerde Instagram IGTV (Instagram TV) en het is helemaal hot and happening. Niet alleen influencers maken er al veelvuldig gebruik van, bedrijven weten ook steeds meer hun weg hiernaartoe te vinden. Waarom is het zo populair? En is het ook relevant voor jouw bedrijf?

Vertical content is the key. Er is een enorme behoefte aan verticale videocontent en dat hebben ze bij Instagram maar al te goed door. De oplettende socialmediaplatformen hadden dit in 2014 al aan kunnen zien komen. Toen hield  94 procent van de smartphonegebruikers hun mobiel al rechtop. Je kunt het al raden, slechts 13 procent draaide zijn mobiel horizontaal om een video fullscreen te kunnen zien.

Daarnaast kijken we met zijn allen steeds minder lineaire televisie. Vooral het televisiegebruik onder jongeren is fors gedaald, maar liefst 40 procent kijkt minder TV. Het consumeren van online video’s is daarentegen sterk toegenomen. Zo zijn de Instagram-videoweergaven in alleen 2017 al met 80 procent gestegen.
We kunnen dus met vol vertrouwen concluderen dat de behoefte aan online videocontent exponentieel blijft groeien en dat verticale video’s aantrekkelijker en gebruiksvriendelijker zijn voor de smartphonegebruikers. Ze willen online fullscreen content kunnen kijken zonder dat zij hun mobiel daar negentig graden voor moeten draaien. Instagram speelt als eerste platform perfect in op deze twee behoeftes door de introductie van IGTV.

Maar wat is IGTV nou precies? IGTV is een video-app die zich focust op mobile first (verticaal). Het is een plek waar social influencers, vloggers en alle overige smartphonegebruikers videocontent kunnen creëren en verspreiden. Het enige verschil is dat reguliere gebruikers video’s van maximaal tien minuten kunnen posten, terwijl grote en geverifieerde accounts dit tot wel zestig minuten kunnen.
IGTV wil een ideale TV-beleving op mobiel overbrengen, waarbij de content creators de zenders zijn.

Maar wanneer is IGTV nou relevant voor jouw bedrijf?
Het totale gebruik van Instagram is in alle leeftijdscategorieën gegroeid, maar de exponentiele groei in het dagelijkse gebruik zit vooral in de leeftijdscategorie 15 tot en met 39 jaar. Is deze leeftijdscategorie jouw doelgroep? Dan is het voor jouw bedrijf zeker de moeite waard om IGTV in te zetten. Heeft jouw bedrijf al een Instagram-account? Dan heb je helemaal een streepje voor, omdat IGTV en Instagram met elkaar zijn gelinkt. Oftewel al jouw Instagram-volgers worden automatisch ook jouw IGTV-volgers en andersom.

De resultaten van Instagram Stories liegen er niet om. Videocontent is de perfecte manier om de aandacht van je publiek te trekken. Bij een op de vijf organische verhalen van bedrijven stuurt een gebruiker een DM (direct message). Daarnaast neemt 75 procent van de Instagram-gebruikers actie nadat ze een Instagram-advertentie hebben gezien. Denk hierbij aan doorklikken naar je webpagina of zelfs ter plekke jouw aangeboden product of dienst aanschaffen. Iets waar, uiteraard, elk bedrijf naar streeft.

Verticale video-advertenties hebben negen keer meer complete views ten opzichte van horizontale video-advertenties. Conclusie: de kijkers blijven langer betrokken bij video’s die verticaal zijn. Dat is niet zo gek, aangezien smartphonegebruikers gewend zijn om de smartphone vast te houden in de portret frame. In deze houding wordt de gebruiker centraal gesteld, iets wat de gebruiker aantrekt in het tijdperk van selfies.

Horizontale video’s die verticaal op een smartphone worden bekeken, worden automatisch verkleind. Hierdoor blijft er een groot deel van het scherm rondom de video leeg. Hoe zonde is het als jij tijd en geld stopt in het maken van content of advertenties, en het vervolgens niet eens in fullscreen wordt gezien? In het ergste geval wordt het zelfs nauwelijks bekeken, alleen maar omdat het horizontale video’s zijn.

Wil jij de aandacht en betrokkenheid van de kijker bij jouw video’s vergroten? Dan is verticale videocontent de oplossing. Door het gebruik van verticale content zal de kijker geen lege ruimte om de video heen ervaren en zodoende minder afgeleid zijn. Dit creëert een overduidelijke win-winsituatie. De kijker krijgt mooie en fullscreen video’s te zien en jouw video krijgt de aandacht en betrokkenheid dat het verdiend.

Momenteel is het nog niet mogelijk om via IGTV te adverteren. Wel heeft Instagram aangegeven dat we dit in de toekomst kunnen gaan verwachten. Als je tegen die tijd al een grote community hebt opgebouwd, zijn jouw advertenties effectiever omdat je meer mensen bereikt. Het is dus van belang om zo snel mogelijk op IGTV te beginnen met het opbouwen van een community die betrokken is bij jouw videocontent.

Nog een reden om IGTV in te zetten, is dat je via IGTV Analytics de statistieken kan inzien. Hiermee kan je heel nauwkeurig monitoren wanneer de kijkers van jouw video’s afhaken, hoeveel gebruikers jouw video’s hebben afgekeken en hoeveel er verder hebben geswiped. Bovendien kun je het aantal likes, comments en views inzien.

Heb je cold feet om met IGTV te beginnen? Niet nodig, het hoeft niet perfect te zijn! De jongere doelgroepen besteden steeds meer tijd aan amateur creators en steeds minder aan professionals. Langere verticale video’s geven jou de mogelijkheid om jezelf beter te presenteren aan je doelgroep en ontdekt te worden door nieuwe mensen. Ontwikkel sterkere relaties met potentiële klanten en pak de kans om je bedrijf van een andere kant te laten zien, zonder dat je wordt beperkt tot één type inhoud, lengte of indeling.

Op dit moment zijn miljoenen gebruikers het nieuwe platform aan het ontdekken, maar heeft slechts een klein deel hiervan daadwerkelijk een eigen kanaal aangemaakt om zelf content te plaatsen. Gebruikers zijn momenteel meer aan het observeren en consumeren dan zelf creëren. Hierdoor heb je als bedrijf nu veel meer kans om op te vallen. Bovendien laat het feit dat je zo snel gebruik maakt van IGTV sowieso al een innovatieve indruk achter.

Nog niet overtuigd?! Tegen 2021 is mobiele video goed voor 78 procent van het totale mobiele dataverkeer. Dus wil je zichtbaar blijven, zet dan videocontent in!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s