Conversie verhogen met persuasive design, tips voor de Telegraaf

Een van Nederlands slechtst beoordeelde websites maar toch landelijk bekend. Je verwacht het eigenlijk niet maar we hebben het over de Telegraaf.nl. De website heeft zelfs de twijfelachtige eer om de slechtst beoordeelde website van Nederland te zijn geweest. Er is dus zeker ruimte voor verbetering. Dit blijkt allemaal uit een onderzoek van Metrixlab.

De website scoorde volgens de respondenten van dit onderzoek vooral slecht op de indeling van de website en de onoverzichtelijke pagina’s. Daarnaast gaf men vaak aan dat er veel gescrold moet worden op de homepage. Vooral dit laatste viel mij zelf ook op, dit is niet alleen in het nadeel van de gebruiker maar ook voor de website. Gerelateerde artikelen staan bijna helemaal onderaan de pagina, terwijl je mensen toch juist zo lang mogelijk geïnteresseerd wil houden. Verleid de lezer door gerelateerde artikelen wat hoger op de pagina te plaatsen en geef het een opvallende header of een kleurtje. Er is momenteel weinig onderscheid tussen lettertypes te zien.

Ook zijn de pages waar daadwerkelijke conversie wordt gedraad erg onopvallend. De abonneerknop is dan wel geel, ja dat klopt, maar toch valt hij niet erg op. Hier kan iets mee gedaan worden. Denk bijvoorbeeld aan een pop-up met een persoonlijke aanbieding die mensen doen denken dat ze een goede deal te pakken hebben voor een goedkoop abonnementje op de Telegraaf. Over deals gesproken. De ‘deals’ knop zelf is amper te zien op de website en staat ergens rechtsboven in de hoek gestopt. Daar gaat niemand zo op klikken. Plaats deze buttons op een plek waar de gebruiker kijkt en laat ze ook daar opvallen met kleur en lettertype.

Tot slot zou de Telegraaf de lezers langer op de website kunnen houden door te laten zien, waar of niet waar, wat een artikel heeft gedaan. Zet erbij hoeveel duizend mensen een artikel hebben gelezen en bezoekers van de website willen automatisch weten waarom dat dan zo interessant is (Frankwatching, 2014). Er staat nu alleen ergens onderaan de pagina een klein kopje met ‘populair’, maar dit is te statisch. Geef concreet aan hoe populair, dat trekt mensen.

Al met al is de website zo’n chaos dat dingen die op moeten vallen verdwijnen in het hele geheel. Mijn grootste advies: pas het hele design van de website aan naar een meer minimalistisch design en indeling. Zo houd je speelruimte over voor belangrijke zaken die op moeten vallen. Kortom, werk aan de winkel!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s