Case study: WIJCK.

Wie kent ze niet? De strakke zwart-witte prints van de verschillende wijken, steden en bekende gebouwen. Of het nou op een postkaartje of een grote poster staat, de prints van WIJCK. herken je overal. Het is een ideaal cadeau voor iemand die al jaren droomt om naar New York of Dubai te gaan en toevallig nog een wit plekje op de muur heeft. Ik heb er zelf ook een thuis van de gezelligste buurt in Utrecht: Lombok. De stijl van WIJCK. is strak en minimalistisch en hoewel dat erg mooi is om naar te kijken, ontbreken er op de site nog wel wat persuasive design elementen. Daarom ga ik kijken welke persuasive design principes toepasbaar zijn voor de webshop van WIJCK.

In deze case study ga ik een paar persuasive design principes van Cialdini na om te kijken waar WIJCK. nog wat kan verbeteren en waar ze het al goed doen.

Wederkerigheid

Eerst geven, dan nemen. Dit principe houdt in dat als je iets krijgt van iemand, je daarna sneller geneigd bent om iets terug te geven. Er ontstaat een soort sociale verplichting dat je hetgeen wat je hebt gekregen op een bepaald moment moet terugbetalen met een andere actie. WIJCK. Maakt hier wel gebruik van in de vorm van 5% korting wanneer je je inschrijft voor de nieuwsbrief. Dit is heel slim en zorgt ervoor dat mensen eerder bereid zijn om hun e-mailadres te geven. Het kan in principe nog duidelijker door het meer centraal of bovenaan de pagina te plaatsen. Niet iedereen zal gelijk naar beneden scrollen.

wijck1

Sociale bewijskracht

Het is voor veel mensen erg belangrijk om een bepaalde bevestiging te vinden voordat ze een product kopen. Daarom is het belangrijk om te zorgen voor een vorm van sociale bewijskracht op je webshop. Als mensen nog niet helemaal zeker zijn over een eventueel nieuwe aankoop zijn er een aantal trucjes die je kan toepassen waardoor mensen wellicht eerder een aankoop zullen doen.

In het geval van de webshop van WIJCK. is er geen vorm van sociale bewijskracht te vinden. Om een voorbeeld te geven van een eventuele toepassing heb ik bij de tweede foto een pijltje naar de winkelmand met de tekst ’50 mensen gingen u voor’ geplaatst. Hierdoor denk je dat als zoveel anderen het ook hebben gekocht, dan zal het vast wel goed zijn.

Voor:

socialbewijs

Na:

wijck sociale bewijskracht

Autoriteit

Mensen hebben de neiging om respect te hebben voor autoriteit. En met autoriteit bedoel ik dat een expert binnen een bepaald gebied waarin ze interesse hebben. Autoriteit zorgt voor vertrouwen bij de consumenten. Consumenten zijn namelijk eerder bereid om iets te kopen als een expert het aanraad of goedkeurt. Hierdoor is de consument er sneller van overtuigd dat de webshop deugt en hij/zij daadwerkelijk goede producten aanschaft.

Een manier om autoriteit te laten zien op je webshop is in de vorm van een keurmerk. In het geval van WIJCK. heb ik het keurmerk rechts bovenaan de pagina geplaatst zodat mensen gelijk kunnen zien dat de webshop goedgekeurd is.

Voor:

autoriteit

Na:

autoriteit1

Schaarste

Volgens Cialdini verleidt je klanten makkelijker door te benadrukken wat ze kunnen verliezen dan door te vertellen wat ze kunnen behouden. Mensen verlangen vaak naar dingen die zeldzaam en onbereikbaar zijn. Door te benadrukken hoeveel je nog van een product hebt, en dan vooral wanneer er nog weinig over is, haal je de klant over om het product sneller te kopen.

WIJCK. maakt nog geen gebruik van dit principe op hun webshop. In het voorbeeld heb ik een melding van de voorraad toegevoegd, en dan ook in een opvallende kleur zodat het nog urgenter overkomt. Hoe kleiner de voorraad, hoe harder het gaat.

Voor:

schaarste1

Na:

wijcklaatste

Conclusie

De webshop van WIJCK. is zeker op de goede weg, maar kan nog genoeg aanpassingen doen. Met het gebruik van de principes van Cialdini zal de webshop nog succesvoller en aantrekkelijker worden. De principes uit deze case study zijn makkelijk en snel toepasbaar en zullen dus op de korte termijn al positieve gevolgen kunnen hebben en leiden tot betere conversie.

Een ander punt waar WIJCK. op moet letten is dat de website actueel blijft. Zo staat er bijvoorbeeld op een productpagina: ‘Voor Sinterklaas of kerst nodig? klik hier’. Terwijl het inmiddels al januari is. Het is dus belangrijk om de webshop up-to-date te houden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s