Luxplus Case Study: Goed Geprobeerd.

In deze case study is er gekeken naar de website Luxplus.nl. Deze online store kan nog aardig wat verbeteren op het gebied van persuasive design. Het doel van deze webshop is verkopen en met een paar extra toegevoegde beïnvloedingstechnieken zouden ze hun winst mogelijk kunnen verhogen.

Luxplus.nl

Luxplus.nl is een online drogisterij. Klanten kunnen hier allerlei producten kopen voor een erg laag prijsje, mits ze aanmeld zijn als lid. Leden krijgen namelijk hogere kortingen, gratis verzenden en bonus cash. Een lidmaatschap is de eerste maand gratis en daarna kost het €8,95 en is ook nog eens op elk moment opzegbaar. De webshop heeft veel dezelfde producten in verkoop die je ook bij een typische Nederlandse drogisterij kan vinden, maar ook een groot aantal producten die uit het buitenland komen. De doelgroep van Luxplus.nl zijn Nederlanders en zowel vrouwen als mannen, maar er is duidelijk te merken dat het design meer gericht is op vrouwen en er ook veel meer producten te vinden zijn voor vrouwen. Wij gokken dat de doelgroep tussen de 18 en de 45 jaar oud is en ze in staat moeten zijn om iets online te bestellen. Er zijn ook spullen voor kinderen te koop, maar dit wordt natuurlijk ook vaak gekocht door de ouders.

luxxx

Persuasive design (Cialdini)

Om de website te kunnen verbeteren hebben we de beïnvloedingstechnieken van cialdini gebruikt als uitgangspunt. Luxplus.nl wilt natuurlijk zijn bezoekers overtuigen een product te kopen, maar er zijn nog een aantal punten die missen op de website die bij zouden kunnen dragen aan het beslissingsproces van de potentiële klanten. Er zijn 7 beïnvloedingsprincipes van Cialdini: Sociale bewijskracht, Autoriteit, Schaarste, Consistentie en commitment, Sympathie, Wederkerigheid en Eenheid. In deze case study worden de technieken besproken die het meest aan de website missen en dus niet alle principes komen terug in deze blogpost.

Wat kan er verbeterd worden

Sociale bewijskracht – reviews

Op de website zie je op de homepage een aantal ‘klantreviews’ (als je iets verder naar onder scrolt), echter kan je niet zien hoe/waar deze geplaatst zijn en is het ook niet klikbaar. Een goede poging, maar niet heel geloofwaardig. Het kunnen beter ervaringen vanaf de website TrustPilot zijn, daar zijn geverifieerde ervaringen van echte klanten te vinden, die vaak ook op websites gedeeld kunnen worden. Een ander merkwaardig puntje, is dat wanneer je een product aanklikt, er een sterwaardering en het aantal gegeven reviews te zien is. Maar ook als daarop geklikt wordt, gebeurt er niets. Er kan dus door klanten geen reviews gelezen worden en ook niet geschreven worden. Dat is merkwaardig, want waar komen de reviews van de homepagina dan vandaan?

lux 1real

Schaarste – Aangeven wanneer producten bijna zijn uitverkocht

Om de urgency voor de koper te verhogen, kunnen er bij producten aangegeven worden dat het artikel bijna is uitverkocht. Bijvoorbeeld: de melding ‘nog 3 in stock’ laat de websitebezoeker denken dat ze de aankoop snel moeten doen, voordat het product weg is. Wanneer er haast achter de verkoop zit, zal de koper een afweging maken: ‘nu kopen’ of ‘verder zoeken en misschien een kans mislopen’. De meeste kiezen dan voor het ‘nu kopen’.

lux 2

Schaarste – tijdelijke aanbiedingen

De aanbiedingen op Luxplus lijken voor altijd te duren, mits je lid bent, dit laat de klant denken dat ze het op een later tijdstip ook nog wel kunnen kopen. Het zou de urgency verhogen wanneer ze ook tijdelijke hogere kortingen gaven, zodat het de klant aanmoedigt snel een aankoop te doen, voordat de korting is afgelopen. Dit kan gedaan worden met een countdown bij een product neer te zetten, met de tekst: nog zoveel uur voordat de prijs weer omhoog gaat.

lux 3

Autoriteit – informatie over de producten

Wat ook opvalt aan de website, is wanneer je een product aanklikt, er weinig tot geen informatie beschikbaar is over de producten. Er is geen ingrediëntenlijst te vinden of een uitleg over het gebruik van het product. Dit doet lijken alsof Luxplus helemaal niks weet over de artikelen die de website verkoopt, want zonde is omdat ze toch een best divers assortiment hebben, ook met producten die niemand kent. Wanneer klanten dan informatie willen over de producten, zullen zij die info toch ergens anders vandaan moeten halen en hoogstwaarschijnlijk de website verlaten.

lux 1

Door zich op deze punten te verbeteren kan Luxplus bij de groep van beste online webshops kunnen behoren. Al 5.547 webshops gingen hun voor!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s