Optimaliseren van Jysk.nl door persuasive design

Het is tegenwoordig bijna ondenkbaar om als bedrijf geen website te hebben. Een website is extreem belangrijk voor een bedrijf, omdat dit het eerste contact kan zijn met potentiële klanten of de doelgroep. Om de klant te laten zien waar het bedrijf voor staat, is het belangrijk dat de website de juiste uitstraling heeft en daarnaast goed in gebruik is. Om een website te optimaliseren is het handig om persuasive design toe te passen. Een website optimaliseren door middel van persuasive design kan zorgen voor een hogere conversie. Persuasive design kun je toepassen door gebruik te maken van de 6 overtuigingsprincipes van Robert Cialdini.

Tegenwoordig gebruiken de meeste websites deze overtuigingsprincipes. Echter zijn er ook nog veel websites die hier niet optimaal gebruik van maken. Dit zorgt ervoor dat bezoekers hun doel niet kunnen bereiken. Een voorbeeld van zo’n website is Jysk.nl. Jysk.nl is een webshop dat op haar website producten verkoopt voor de inrichting van je huis en tuin. Op Jysk.nl bieden ze hun assortiment aan en bieden ze de mogelijkheid voor consumenten om deze te bestellen. Naast de webshop biedt deze site ook een blog, waar je kan lezen over het inrichten van jouw huis en tuin. Jysk.nl bied dus meer dan alleen het verkopen van producten, echter is dit wel hun voornaamste doel. Om er achter te komen hoe Jysk.nl hun conversie kan optimaliseren door middel van persuasive design, zal ik opzoek gaan naar een nieuwe bank en kijken of ik mijn doel kan behalen.

Customer journey
Tijdens mijn zoektocht naar een nieuwe bank, ben ik mij eerst gaan navigeren over de website van Jysk.nl. Wat mij gelijk opviel is dat er geen keurmerken te vinden zijn op de website. Dit is jammer, omdat de webshop een bepaalde mate van autoriteit uitstraalt bij het toevoegen van een keurmerk. Wanneer ik vervolgens via de navigatiebalk op de pagina ‘banken’ kom, zie ik dat zij in proberen te spelen op het principe van sociale bewijskracht door het gebruiken van een beoordelingsfunctie per product. Deze beoordelingsfunctie is uitgewerkt in de vorm van kleine sterretjes. Echter zie ik door de vormgeving die hiervoor gebruikt is weinig verschil tussen de beoordelingen per product. Ze proberen op de zelfde pagina ook in te spelen op het principe schaarste. Dit door aan te geven wanneer er een aanbieding is voor een bank met de oude prijs doorgestreept en de nieuwe prijs zichtbaar. Dit is voor mij als klant prettig om te zien, alleen is er nog wel ruimte voor verbetering. Om het gebruik van persuasive design te optimaliseren en de conversie te verhogen, zal ik een advies geven over de volgende principes: autoriteit, sociale bewijskracht en schaarste.

Autoriteit
Vanaf jongs af aan wordt ons geleerd om te luisteren naar autoriteit. Iemand met autoriteit kan bijvoorbeeld iemand met gezag, een overheidspersoon of iemand met gezag op een specifiek terrein zijn. Mensen zijn gevoelig voor autoriteit en deskundigheid, met andere woorden: klanten vinden het fijn om te luisteren naar een specialist. Daarom is het belangrijk om een bepaalde mate van autoriteit uit te stralen naar je doelgroep.

1. Verdiende titels en behaalde resultaten
Om te laten zien dat je expert bent in jouw vakgebied, kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van verdiende titels en behaalde resultaten. Op deze manier doe je er voordeel mee dat je meer kennis op dit terrein hebt dan een eventuele concurrent. Als we kijken naar de homepagina van Jysk.nl zijn er op het eerste gezicht weinig verdiende titels of behaalde resultaten te zien. Wanneer we naar beneden scrollen en bijna het einde van de pagina bereiken, zien we het volgende:
laag 4
Dit is voor Jysk.nl een manier om autoriteit uit te stralen. Echter zullen niet veel mensen dit zien, omdat het helemaal onder aan de pagina staat. Om de behaalde resultaten op te laten vallen, mogen deze prominent aanwezig zijn bovenaan de homepage. Jysk.nl kan er bijvoorbeeld voor kiezen om een quote onder hun logo te zetten. Dit zou er zo uit kunnen zien:
39 jaar geweldige aanbiedingen

2. Design en content
De website moet autoriteit uitstralen qua design en content om geloofwaardig over te komen op klanten. Een manier om dit te versterken is door bijvoorbeeld bekende logo’s van betaalmethoden en keurmerken te gebruiken. Als we kijken naar Jysk.nl, zien we onderaan de pagina het gebruik van de volgende logo’s:

laag 6

Dit is goed, de logo’s van deze betaalmethoden zijn voor iedereen bekend. Echter zijn er ook verschillende meubelkeurmerken die de autoriteit versterken, waar Jysk.nl nog geen gebruik van maakt. Zo heb je het CBW-erkend keurmerk. Het CBW-erkend keurmerk hanteert drie zekerheden: veilig aanbetalen, onpartijdige klachtenafhandeling en extra garantie. Daarnaast heb je ook nog het SHR-keurmerk. Het SHR-keurmerk is gericht op meubels en interieur. SHR is een geaccrediteerd meubeltester met een compleet laboratorium. Tot slot is er nog het Thuiswinkel Waarborg. Thuiswinkel Waarborg is hét kwaliteitskeurmerk voor online winkelen, wat door de consumentenbond ondersteund wordt. Om de geloofwaardigheid van de winkelketen Jysk te waarborgen, is het belangrijk dat zij deze keurmerken toevoegen aan het ontwerp van hun website. Deze keurmerken zien er als volgt uit:

3. Autoriteit van een ander
Tot slot zou Jysk.nl het autoriteit van een ander benutten. Zoals BN’ers of bekende specialisten in het vakgebied. Dit zijn invloedrijke personen waar mensen iets van overnemen. Door bijvoorbeeld citaties van deze personen voor te laten komen op de website, kan dit potentiële klanten overtuigen om een aankoop te doen.

Sociale bewijskracht
Volgens Cialdini gaat het principe van sociale bewijskracht als volgt: “In een bepaalde situatie zien we gedrag als juist in de mate waarin andere dat gedrag vertonen.” Met andere woorden bepalen wij wat juist is, door te kijken wat andere mensen als juist beschouwen. Dit hebben we vooral bij mensen waar we ons in kunnen identificeren. Dit selecteren we vaak op basis van leeftijd, achtergrond en interesses. Wanneer een klant onzeker is over het kopen van een product, kan de mening van anderen helpen om de klant te overtuigen. Hierdoor is sociale bewijskracht een krachtig wapen om meer conversies te genereren.

1. Reviews en beoordelingen
Een manier om sociale bewijskracht terug te laten komen op je website, is door de mogelijkheid toe te voegen om een review of beoordeling te plaatsen. Jysk.nl doet dit nu ook. Wanneer we bijvoorbeeld kijken naar de pagina ‘banken’, zien we dat er onder elk product een beoordeling staat op basis van een sterrenranking. Echter is het door het design van deze sterren moeilijk te zien wat het verschil in beoordeling is tussen de producten. Zo als te zien op de afbeelding hieronder.

laag 8

Om dit duidelijker te maken voor klanten, kan Jysk.nl er voor kiezen om een andere vormgeving voor de sterren te gebruiken. Om het nog duidelijker te maken, zou Jysk.nl het aantal beoordelingen achter de sterren kunnen plaatsen. Wanneer een product namelijk vaak en hoog beoordeeld is, motiveert dit potentiële klanten om het product te kopen. Wanneer we doorklikken op een product, zien we dat er onder het product beoordelingen staan. Dit doet Jysk goed.

2. Meeste verkochte producten
Een andere manier om sociale bewijskracht terug te laten komen op een website, is door een label op een product te plaatsen met ‘meest verkochte product’. Het zelfde kan gedaan worden voor een product dat het best beoordeeld is. Dit wordt op Jysk.nl nog niet gedaan. Het toevoegen van deze labels zorgt ervoor dat het beslissingsproces van een klant positief beïnvloedt wordt.

Voor:banken

Na:banken1

Schaarste
Het overtuigingsprincipe schaarste gaat er van uit, dat producten als waardevoller worden gezien naarmate ze moeilijker te verkrijgen zijn. Klanten voelen namelijk een bepaalde mate van urgentie wanneer ze zien dat er nog maar een kleine voorraad van het product over is of een korting elk moment kan verlopen. Dit kan een trigger zijn voor mensen om een product aan te schaffen. Om schaarste te creëren kunnen er twee technieken gebruikt worden: beperkte voorraad en een tijdslimiet.

1. Beperkte voorraad
Als we opnieuw kijken naar de productpagina ‘banken’ van Jysk.nl, zien we geen elementen die er op wijzen dat een product bijna uitverkocht is of laag op voorraad. Om te zorgen dat mensen een bepaalde mate van urgentie voelen, kan Jysk.nl een productenaantal onder het product weergeven. Wanneer er dan nog maar enkele producten te verkrijgen zijn en dit met een felle kleur aangegeven is, kan dit een klant overtuigen tot aankoop.

2. Tijdslimiet
Ondanks dat Jysk.nl meerdere aanbiedingen heeft, zijn er weinig tijdslimieten aan verbonden. Echter hebben ze wel een 20-60% korting tijdens de “HAPPY DAYS!”. Dit zijn aanbiedingen op artikelen die slechts van 14 t/m 20 januari geldig zijn. Dit doet Jysk goed. De korting is zichtbaar en staat bij elke pagina bovenaan. Echter zouden ze nog meer in kunnen spelen op schaarste; door een tijdslimiet te geven op aanbiedingen op een productenpagina. Jysk.nl heeft namelijk meerdere aanbiedingen op producten, maar elk zonder tijdslimiet.

laag 13

Voor: banken

Na:banken2

Conclusie
Ondanks dat Jysk.nl al gebruik maakt van de overtuigingsprincipes van Cialdini, blijft er ruimte over voor verbetering. Om Jysk.nl nog succesvoller, aantrekkelijker en geloofwaardiger te maken is het belangrijk dat zij de principes autoriteit, sociale bewijskracht en schaarste verder uit gaan werken op hun website. Het advies voor de principes die ik in deze case study heb toegelicht, zijn makkelijk toe te passen in een kort tijdsbestek. Dit zorgt ervoor dat Jysk.nl op de korte termijn positieve gevolgen zal ondervinden op het gebied van haar conversiedoelen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s