Affiliate Marketing; it’s all around

Een term die je tegenwoordig om de oren vliegt, Affiliate Marketing. Een vorm van Performance Based Marketing die al een tijd bestaat, maar waar we niet meer onderuit komen. Eén van de grootste en bekendste affiliates van Nederland is toch echt wel Bol.com. Van luiers tot laptops, nieuw of gebruikt (de laptop, niet de luier), vrijwel alles is te koop bij deze gigantische webshop. Maar Bol.com zou dit niet redden zonder de nodige partnerschappen af te sluiten.

Partnerschappen
Daar komt het stukje affiliate bij kijken. Zoals eerder gezegd, Affiliate Marketing is een vorm van Performance Based Marketing, het werkt op basis van beloningen. Dit houdt in dat er pas betaald wordt, nadat er een transactie heeft plaatsgevonden. Een website of webshop zorgt voor het plaatsen van jouw artikel en bij verkoop van jouw artikel verdient de website- of shop er een percentage aan. Dit werkt niet alleen voor artikelen, maar bijvoorbeeld ook met leads. Websites en webshops kunnen partnerschappen afsluiten met andere websites- en shops voor het plaatsen van een advertentie. Wordt er via die website op de advertentie geklikt, dan ontstaat er een lead voor de adverteerder en krijgt de website-eigenaar een afgesproken bedrag.  In het geval van Bol.com werken ze beide kanten op. Met het speciale partnerprogramma kan je zelf de producten van Bol.com op je website verkopen. Dit is superhandig (lees: geen eigen magazijn, geen bezorgkosten voor jou, minder werk voor jou). Maar ook Bol.com verkoopt spullen die niet van hun zijn. Denk maar eens aan hun tweedehandse spullen. Zodra jij je boeken wilt verkopen, dan is daar Bol.com. Jij krijgt een groot deel, maar Bol.com verdient er ook aan.

FashionChick
Maar niet alleen Bol.com werkt met affiliate marketing. Denk maar aan alle vergelijkingssites, reviewsites, kortingssites en blogs. Overal in het digitale landschap worden partnerschappen afgesloten en de bezoeker heeft niet in de gaten dat het hier om partnerschappen gaat. Een ander voorbeeld, die vooral bij de vrouwen bekend is, is de website FashionChick. FashionChick verkoopt geen kleding van hun eigen merk, maar is enkel een doorgeefluik van andere websites en kledingmerken. Dit is dus een grote affiliate website. Maar waar herken je een goede affiliate website nou aan? En hoe kan je dit als bezoeker het beste zien?

Op veel affiliate websites staat vaak een hele hoop informatie. Het is dan ook de kracht van de website om deze informatie overzichtelijk weer te geven zonder dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarbij komt dat deze websites bijna altijd een doorgeefluik zijn naar andere merken, websites of webshops. Voor elke consument die ze hebben doorverwezen naar hun partners, ontvangen ze een kleine commissie. Zodra jij als consument van de affiliate website naar een andere website bent gestuurd, heeft de affiliate website alweer aan jou verdiend.

Vele affiliate websites zijn begonnen zoals FashionChick; eerst een blog schrijven en ter inspiratie een paar voorbeelden vanuit verschillende winkels tonen. Tegenwoordig is FashionChick een van de grootste affiliate websites, maar daar is dan ook duidelijk aan te zien dat het om een affiliate website gaat.

Influencers
Eentje waarvan je niet zo snel verwacht dat het onder affiliate marketing valt, is de markt van influencers. Vloggers verdienen vaak duizenden euro’s door enkel het laten zien van een product in hun video. Merken als Zara en H&M hebben al een grote naamsbekendheid, maar zodra influencers zoals Anna Nooshin of Monica Geuze iets daar hebben gekocht, zal een groot aantal van hun miljoenen kijkers naar de winkel gaan om hetzelfde te kopen.

Schoenen zoeken
Maar zeg nou zelf, als jij nieuwe schoenen zoekt, zoals sneakers, dan zoek je op Google naar sneakers of naar een specifiek merk. Je gaat niet meer als eerste naar de officiële Nike website als je Nike sneakers wilt hebben. Je zoekt op Google naar Nike sneakers en krijgt vervolgens tienduizenden zoekresultaten vol met affiliate websites die Nike sneakers verkopen. Je hebt uiteindelijk de perfecte sneaker gevonden op een affiliate website zoals Zalando en zodra je de website opent, popt daar een scherm op om je in te schrijven voor de nieuwsbrief. Je schrijft je in, want ja, die 5% korting is toch mooi meegenomen en zo ben je meteen een lead geworden voor die website. Met die nieuwsbrief hoopt de affiliate website natuurlijk dat je vaker bij hun komt shoppen en zo kunnen ze nog meer commissie op jouw aankopen verdienen. Op deze manier ben je weer een slachtoffer geworden van affiliate marketing, zonder dat je dat waarschijnlijk doorhebt.

Of we het nou doorhebben of niet, of we het nou willen of niet, affiliate marketing is all around en we kunnen er niet meer omheen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s