Het inzetten van persuasive design voor jouw (nieuwe) webshop

Voor bedrijven die een (nieuwe) website hebben gemaakt, is het verkrijgen van conversies een belangrijk doel. Daarbij is het verkopen vaak de hoofddoelstelling. Toch blijkt dit niet altijd zo gemakkelijk te zijn. Daarom zal ik op een laagdrempelige manier aan de hand van een case met de vernieuwde Etos webshop jou laten zien hoe je persuasive design in kan zetten om conversies te verhogen.

De homepagina

schermafbeelding 2019-01-20 om 11.33.41

We beginnen bij de homepagina van de Etos webshop. Hierbij zijn al verschillende toepassingen van persuasive design te zien:

  • Gratis thuisbezorgd vanaf €30,-
  • Unieke actie 1+1 gratis

Toch mis ik hier een belangrijke functie. Etos richt zich vaak volledig op de klant. Door de Etos spaarkaart spaar je punten én krijg je speciale aanbiedingen die alleen voor jou zijn. Op de huidige website van Etos is er een inlogfunctie voor mensen met een spaarkaart, dat is hier nog niet mogelijk. Als ik Etos was, zou ik een inlogfunctie maken en vervolgens op de homepagina beginnen met ‘Jouw persoonlijke aanbieding(en)’.

schermafbeelding 2019-01-20 om 11.34.33

Deze kleine verandering zorgt ervoor dat de klant zich persoonlijk aangesproken voelt. Een persoonlijke aanbieding voelt al speciaal aan, omdat jij als klant het gevoel krijgt uniek te zijn bij het merk. Daarnaast voelt de klant zich nog meer getriggerd door de woorden ‘voor onze trouwe klant’. Het is nu bijna onmogelijk om de aanbieding voorbij te laten gaan, omdat deze aanbieding speciaal voor deze klant geselecteerd is. De klant voelt zich speciaal, waardoor hij iets terug wil doen voor Etos. Dat is de wederkerigheid. De klant zal zich bijna schuldig voelen wanneer hij nu niet ingaat op de speciaal voor hem of haar geselecteerde producten en zal eerder geneigd zijn de producten te bekijken en ook daadwerkelijk aan te schaffen.

De productpagina

schermafbeelding 2019-01-20 om 11.35.17

Vervolgens gaan we naar de productpagina. Hierbij heb ik  gekozen voor de categorie ‘Highlighter’ onder make-up. Etos probeert hier al in te spelen met persuasive design. Zo kan je filteren op ‘populariteit’, ‘naam van a tot z’ of ‘prijs’. Nu is ‘populariteit’ in het bijzonder erg krachtig. Populariteit heeft namelijk te maken met wat andere hebben gekocht en wat andere dus waarderen. Dit speelt een belangrijke rol bij klanten. Mensen hebben namelijk behoefte aan sociale bewijskracht. Etos kan hier veel slimmer op inspelen. Er valt nu namelijk niet te zien waar deze populariteit op gebaseerd is. Er zijn verschillende mogelijkheden hoe Etos die wel kan laten zien, om de klant te overtuigen dit product ook aan te schaffen. Kijk maar met mij mee.

schermafbeelding 2019-01-20 om 11.35.54

Methode 1: Dit is een van de meest gebruikte methodes van webshops. Het tentoonstellen van de beoordelingssterren. Dit systeem werkt heel goed bij klanten. Zij kunnen zien welke producten hoog aangeschreven worden door andere bezoekers. Reviews zijn een krachtig overtuigingsmiddel. Dit wekt vertrouwen op bij klanten en dat betekent dat mensen sneller geneigd zijn een product aan te schaffen.

Daarnaast blijkt het volgens Marketinghs ook belangrijk zijn voor jouw vindbaarheid. Google meet deze gegevens en neemt dit mee in het beoordelen van jouw webshop. Wanneer je een product of een pagina zoekt via Google, bevat deze een rich snoppen van jouw reviews. Je komt dan sneller bovenaan te staan.

Methode 2: Ook hierbij wordt het beoordelingssysteem weergeven. Op basis van alle gegeven beoordelingen, is gebleken dat dit het best gewaardeerde product uit 2018 was. Door dit er expliciet bij te zetten en aandacht op te eisen door een opvallende sticker, worden klanten getriggerd. Het is het beste gewaardeerd en moet dus wel goed zijn.

Methode 3: De laatste methode die toegepast kan worden, is het ‘best verkochte product’. Dit is een andere overtuigingsmanier met betrekking tot sociale bevestiging. Blijkbaar is dit product erg in trek bij de mensen, omdat deze dus zoveel verkocht is. Dat is ook weer een teken van populariteit die de klanten kan overhalen om een product te kopen.

Zoals je kan zien zijn er dus verschillende methodes die gebruikt kunnen worden om jouw conversie te verhogen. Deze methodes kunnen ook in combinatie met elkaar worden gebruikt.

De product landingspagina

schermafbeelding 2019-01-20 om 11.37.04

De laatste belangrijke pagina die ik zal bespreken is de product landingspagina. Ook hierbij heeft Etos kansen laten liggen.

schermafbeelding 2019-01-20 om 11.37.11

Opnieuw het toevoegen van de reviews. Hierbij is het belangrijk dat klanten de geschreven reviews ook echt kunnen lezen. Zo kunnen zij bekijken waarom het product wel of niet hoog scoort. Door de gegeven argumenten wordt de klant sneller overtuigd om een product aan te schaffen.

Het tweede aspect wat ik hierbij heb toegevoegd is ‘Andere bekeken ook’. Volgens Forresult draagt het zeker bij hoe vaak een product of dienst is afgenomen. Dit vergroot het vertrouwen van klanten en zorgt ervoor dat ook zij dit product willen kopen. Zij krijgen het gevoel dat het product wel goed moet zijn als andere het ook bekeken. Daarnaast is het voor een webshop is het belangrijk om cross- of up-selling toe te passen. Volgens Busines Trusted shops is dit zeker een goede verkooptactiek in een webshop en kan dit winstegevnd zijn. Door cross-selling verkoop je of meer producten van dezelfde soort/producten die bij dit product passen. Bij up-selling verkoop je een duurder product waardoor er meer geld binnengehaald wordt.

Conclusie

Het inzetten van persuasive design in jouw (nieuwe) webshop zorgt voor meer of betere conversies. Het zijn vaak simpele toepassingen die voor een groot verschil zorgen. Op verschillende plekken door de funnel kan persuasive design toegepast worden om klanten ervan te overtuigen producten aan te schaffen. En dat is waar de webshop om draait.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s