Less is more!

Keuzestress is een bekend probleem. Niet alleen als je zelf in een winkel staat, maar ook online. Uit onderzoek blijkt dat als er minder keuze is mensen sneller zijn geneigd om tot koop over te gaan. Het is belangrijk om vertrouwen te krijgen van een bezoeker op je website. Bij vertrouwen hoort ook dat je als klant 100% zeker weet dat je de allerbeste keuze maakt. Dat zijn we om niet altijd bewust, maar we willen het idee hebben dat we de beste en de meest logische keuze hebben gemaakt.

Daar zal je dus met je website rekening mee moeten houden. Websites bieden zoveel vergelijkbare producten aan, dat het voor de consument niet meer duidelijk is wat nou precies het verschil is tussen de producten. En wat voor hun de beste keuze is in de situatie waarin zij nu zitten. Er kan al keuzestress komen bij twee producten die qua prijs hetzelfde zijn en er ook bijna hetzelfde uitzien. Consumenten weten het niet en stellen de koop van het product uit. De keuze moet eigenlijk al gemaakt zijn door jou voordat ze jouw webshop gaan bezoeken. Er moet voor de consument maar één logische keuze zijn. Een goede en duidelijke uitleg en indeling van de producten is erg belangrijk.

De verschillen tussen de lampen moeten goed worden uitgelegd.
De uitspraak: Hoe meet de bezoeker kan doen op je website, hoe beter het is klopt niet helemaal. Als je meer opties aanbiedt, leidt dat tot keuzestress. Te veel indrukken en afleiding op je website kan de bezoeker ook afschrikken. Je moet je dus verplaatsen in de bezoeker en de keuze goed begeleiden.

Screen Shot 2019-01-02 at 11.31.47.png

Aan de hand van deze inzichten de ik de website van https://www.goedkopermetled.nl/. Het is een Nederlandse webshop die ledlampen aanbiedt.

De webshop is gespecialiseerd in de verkoop van ledlampen. Het is dus logisch dat er veel aanbod is in ledlampen, maar het is niet meer overzichtelijk. De webshop heeft veel verschillende lampen. Veel van de lampen lijken op elkaar en de namen zijn lang en verwarrend. Op de foto onder de tekst, zie je dat je bij de navigatiebalk kan kiezen voor ledlampen. Daaronder is een hele lijst met allemaal verschillende soorten ledlampen. Bij 4 van de lampen heb je nog meer keuzemogelijkheden (waar een pijltje bij staat). Dus binnen die ledlampen heb je nog meer soorten.

Uit onderzoek blijkt ook dat mensen maximaal 7 producten goed met elkaar kunnen vergelijken. De bezoeker moet bij meer dan 7 producten de optie hebben om te filteren.

Screen Shot 2018-12-13 at 17.16.57.png

Je zou erbij bijvoorbeeld bij zetten dat kunnen 95% van onze klanten gekozen heeft voor deze optie. Het krijgt een bepaalde sociale autoriteit. Consumenten gaan denken dat het beste product is uit de webshop en dan zijn ze eerder geneigd om tot koop over te gaan. Het is belangrijk om per pagina niet al te veel producten aan te bieden. Mensen zijn dan geneigd om de website te verlaten.  Misschien zou kunnen worden gekeken naar een herindeling van het navigatiemenu. Zorg dat het aanbod in de navigatiebalk minder wordt en dat je bijvoorbeeld meer gaat vertellen over de ledlampen op de pagina zelf. Een duidelijke structuur dus en verdeel de lampen op een andere manier. Bijvoorbeeld kunnen ze onder worden verdeeld in groepen zoals, voor welke kamer is het geschikt, welke kleur, op merk of meest verkochte ledlampen.

Voeg daaraan een productfilter toe zodat mensen die echt specifiek opzoek zijn naar bepaalde ledlampen die toch kunnen vinden, maar dat de meest populaire ledlampen als eerste worden getoond. Het lijkt me handig om Google Analytics te raadplegen en te kijken naar welke pagina’s het meest populair zijn. Op die manier krijg je inzicht in hoe je jouw website het beste kunt indelen. Maak het voor je doelgroep eenvoudig om een van de producten te kiezen. Zo heb je de meeste kans dat de klanten op jouw website blijven en bij jou kopen. Niet te veel informatie en heldere begeleiding: Less is more!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s