Persuasive design toegepast bij de Zara

on

Online winkelen is populairder dan ooit. Het aantal online bestellingen blijft stijgen (E-merce, 2018).

Zara een van de populairste winkels in Europa (Fashionunited, 2016). Maar wat doet de Zara om ons te stimuleren iets te kopen en wat kunnen zij nog meer doen om dit te laten gebeuren.

shutterstock_152631884

Wat doen ze goed

De Zara maakt al gebruik van persuasive design op hun website. Zo laten ze kortingen zien zodat men eerder geneigd is om een product te kopen omdat het goedkoper is (zie afbeelding 1). Ze laten alternatieven zien op hun producten voor het geval dat het product niet helemaal is wat de klant wilt (zie afbeelding 3). Daarnaast laten ze andere producten zien die goed passen bij het product waar de klant naar zoekt (zie afbeelding 4). De Zara heeft ook een kopje met ‘back in stock’. Dit kan ertoe leiden dat men denkt dat het populaire producten zijn die veel worden gekocht door anderen en het daardoor ook aanschaft (zie afbeelding 2).

De Zara maakt nog niet heel erg veel gebruik van persuasive designtechnieken.

Afbeelding 1

afbeelding 1

Afbeelding 2

afbeelding 2

Afbeelding 3

Afbeelding 3.png

Afbeelding 4

afbeelding 4

Wat kan beter

De Zara kan duidelijk meer gebruik gaan maken van persuasive designtechnieken. Er wordt aan de hand van de principes van Cialdini gekeken naar wat de Zara hier mee kan doen.

 

Wederkerigheid

Bij wederkerigheid gaat het erom dat als je iets geeft je ook iets terugkrijgt. Wat de Zara kan doen is aan beginnende klanten een 10% korting aanbieden. De Zara geeft dan iets aan nieuwe klanten en door het effect van wederkerigheid zullen nieuwe klanten geneigd zijn iets terug te doen door iets te kopen.

 

Commitment & consistentie

De Zara kan een loyaliteitsprogramma beginnen, zoals de Douglas doet. Je kan bijvoorbeeld punten sparen waar je korting mee kunt krijgen. Dit zorgt ervoor dat mensen worden gebonden aan het merk en eerder bij dit merk iets zullen kopen dan elders.

 

Sociale bewijskracht

De mening van anderen beïnvloedt het beslissingsproces. De Zara maakt al een beetje gebruik van sociale bewijskracht maar kan hier nog meer van profiteren. Zo kan de Zara likes of sterren bij de producten plaatsen zodat men kan zien wat anderen van het product vinden. Er zouden ook reviews bij de producten kunnen worden gezet. Zo kan men horen van anderen wat de kwaliteit van het product is of hoe de maat valt etc. Dit heeft allemaal invloed op het beslissingsproces van de klant en kan ervoor zorgen dat de klant toch wel een product koopt.

 

Autoriteit

Veel consumenten hebben vertrouwen in experts of bepaalde mensen die een status hebben. Dit geld ook voor webshops. Alle logo’s van thuiswinkel organisaties en andere veilig winkel keurmerken zijn er om vertrouwen uit te stralen. De Zara maakt hier helemaal geen gebruik van (zie afbeelding 5). Een gemiste kans om klanten te werven die nieuw zijn met online winkelen en er nog weinig vertrouwen in hebben.

Afbeelding 5

afbeelding 5 

Sympathie

We zeggen het liefst ‘ja’ tegen personen die we kennen en aardig vinden. De Zara kan hier gebruik van maken door bij de producten een tell-a-friend knop te plaatsen. Tips van vrienden zijn altijd goed. Als jij bijvoorbeeld een T-shirt hebt gezien die je vriendin aanhad, kan zij via deze knop het product doorsturen. Deze knop kan ook een koppeling zijn met sociale bewijskracht. Als iemand twijfelt over een product en het desbetreffende product via deze knop doorstuurt naar een vriend of vriendin, kan hij of zij zijn mening geven een doorslaggevend zijn in het beslissingsproces van de twijfelaar.

Conclusie

De Zara probeert ons te stimuleren om iets kopen en gebruikt daar persuasive design bij. De Zara kan hier echter nog wel wat meer mee doen om meer klanten te werven en te binden. Op bijna elk principe van Cialdini is er wel iets te verbeteren. Het is aan de Zara of ze hier ook echt iets mee gaan doen.

Bronnen

E-merce. (20/09/2018). Online bestedingen stijgen in het eerste half jaar met 11 procent naar 11.83 miljard.Opgehaald van https://www.emerce.nl/nieuws/online-bestedingen-stijgen-eerste-half-jaar-11-procent-naar1183-miljard

Fashionunited. (20/12/2016). Zara en H&M populairste modemerken in Europa.Opgehaald van https://fashionunited.nl/nieuws/mode/zara-en-h-m-populairste-modemerken-in-europa/2016122027767

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s