Case study – Karlijn van Spankeren

Persuasive design wordt al door veel webshops gebruikt om de verkoop te stimuleren. Je zou bijna denken dat het voor iedere beginnende webwinkel vanzelfsprekend is om persuasive design toe te passen op de site, maar niets is minder waar. Zélfs voor bekende bedrijven valt er vaak nog het één en ander te leren op dit gebied, zo ook voor RUMAG.

RUMAG is een weblog die erg populair is op social media. Ze zijn begonnen met het delen van herkenbare tekstjes, maar nu is het uitgegroeid tot een soort sarcastisch platform met alles erop en eraan. Ze maken nu video’s en hebben uiteraard ook een webshop waar ze shirts en hoodies verkopen met hun teksten erop. Wat mijn gelijk opviel aan deze webshop is dat er heel weinig gebruik wordt gemaakt van persuasive design, een gemiste kans. In deze blogpost volg ik de customer journey van RUMAG en geef ik advies over het toepassen van persuasive design.

Landingspagina
Wat meteen opvalt is dat deze landingspagina simpel is. Je ziet er een aantal categorieën waar je op kunt klikken en een grote afbeelding die steeds veranderd. Met simpelheid is opzich niets mis, maar er zijn nog wel wat kansen onbenut op deze site. Er mist bijvoorbeeld een keurmerk of waarborg op deze site, dit is een vorm van autoriteit die ontbreekt op de site. Autoriteit is een van de zes principes die psycholoog Robert Cialdini schreef in de jaren ’80. Wij mensen vertrouwen iets met autoriteit sneller, waardoor we ook sneller iets zullen kopen. RUMAG zou autoriteit kunnen toevoegen aan hun site door zich aan te sluiten bij Thuiswinkel. Hierdoor ontvang je het Thuiswinkelwaarborg, iets wat veel vertrouwen van de consument opwekt.

Schermafbeelding 2019-01-18 om 12.02.24.png

Daarnaast valt mij op dat er geen ‘Bestsellers’ categorie is. Een Bestseller-categorie doet het op veel webshops altijd goed omdat het inspeelt op twee van Cialdini’s principes, namelijk sociale bewijskracht en schaarste. Sociale bewijskracht houdt in dat veel consumenten met de meute meegaan. Als veel mensen iets al hebben gekocht zullen er meer volgen, want ‘dan zal het wel heel goed zijn’. En wanneer veel mensen iets kopen (en iets dus een Bestseller is) zal het ook snel uitverkocht zijn. Mensen kopen het nu sneller, puur omdat ze bang zijn om mis te grijpen.

Productpagina
Zodra we van de landingspagina naar de productpagina van een willekeurige hoodie gaan, vallen er weer wat dingen op. Naar mijn mening is de pagina wat simpel en niet aantrekkelijk, maar dat is persoonlijk. Wat deze pagina mist is een ‘anderen kochten ook’-balkje. Op deze pagina staan onderaan wel wat producten gemarkeerd met ‘Gerelateerde producten’, maar deze tekst triggert de consument niet. Een tekst als ‘Anderen kochten ook’ speelt weer in op de sociale bewijskracht van Cialdini. Ik raad RUMAG aan om de tekst te veranderen.

Schermafbeelding 2019-01-18 om 12.02.33.png
Schermafbeelding 2019-01-18 om 12.02.38.png

Wat mij ook opvalt is dat er op deze website geen enkele vorm van Wederkerigheid te bekennen is. Dit principe houdt in dat wanneer de consument een kadootje krijgt, hij de drang voelt om iets terug te doen. Vaak is dit korting bij inschrijven van de nieuwsbrief. Nu is RUMAG een online platform met gegarandeerd een nieuwsbrief. In de hele customer journey is dit mij niet aangeboden, een gemiste kans voor RUMAG. Door het aanbieden van een korting zullen consumenten sneller kopen.

Afrekenen
Zodra ik de hoodie in mijn mandje heb gelegd, ben ik klaar om deze af te rekenen. Zodra ik op ‘Afrekenen’ klik stuit ik op een lange lijst aan gegevens die ik moet invullen. Dit is een punt waar veel consumenten zullen afhaken. Ze hebben nu nog niets ingevuld en sluiten de pagina zonder schuldgevoel af. Cialdini’s principe Consistentie speelt hierop in. Consistentie houdt in dat mensen graag doen wat ze beloofd hebben; wie A zegt, moet ook B zeggen.

schermafbeelding 2019-01-18 om 12.02.56

Een slimme truc is om het gegevensformulier in stukjes te hakken en in stappen aan de klant aan te bieden. Ze vullen dus eerst hun naam en email in, en pas in de volgende stappen hun adres. Bij iedere stap die ze nemen wordt de kans dat ze afhaken veel kleiner. Ik adviseer RUMAG om dit te doen.

Al met al, dus best wat dingen die RUMAG kan verbeteren om de conversie te verhogen. Het toevoegen van een waarborg, bestsellers, een balkje met ‘anderen kochten ook’ en een de gegevens in stapjes. Wanneer RUMAG dit aanpast zullen zij zonder al te veel moeite meer gaan verkopen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s