Zoek en gij zult vinden: SEO verwachtingen van de consument

De hedendaagse mediaconsument wilt snel online vinden waar zij naar op zoek is. Men is niet meer afhankelijk van openingstijden van winkels om bepaalde aankopen te doen en is 24/7 online. Door middel van het intikken van een aantal zoekwoorden in een zoekmachine verwachten zij direct de juiste zoekresultaten te krijgen.

De mediaconsument van vandaag de dag is onder te verdelen in twee verschillende soorten. Het verschil zit hem in de informatiebehoefte. Zo zijn er mediagebruikers met een directe informatiebehoefte (intent) en zij die zich door content laten verleiden en niet per direct naar iets specifieks op zoek zijn (latent). In dit artikel zoomen we dieper in op de mediagebruikers met een directe informatiebehoefte.

Tegenwoordig verwacht men via de zoekmachine per direct de juiste zoekresultaten te krijgen. Door middel van een aantal zoekwoorden wordt er verwacht dat de zoekmachine direct weet welke content je wilt vinden. Deze gebruikers gaan niet naar een nieuwssite of webshop maar direct naar een zoekmachine.

Het zoekgedrag van de consument verandert. Er zijn oneindig veel mogelijke zoekopdrachten. Zo kunnen consumenten net zo makkelijk op zoek gaan naar de uitslag van een bepaalde wedstrijd, als naar een dienst of product.  Zaak voor bedrijven en websites om hier op in te spelen. Maar hoe doe je dat?

Belangrijk is dat je over content beschikt op het juiste moment, op de juiste plek voor het juiste individu. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Want wat is de juiste content, en hoe zorg je dat deze zichtbaar is voor de juiste personen?

Zichtbaarheid
Voor de zichtbaarheid is het van belang de juiste zoekwoorden, metadata en synoniemen te gebruiken. Ook is het belangrijk hoe de tekst is opgebouwd, de juiste positie van (tussen)koppen en het gebruik van keywords. Dit zijn allemaal SEO elementen. SEO is een bekend begrip binnen de online marketing en staat voor Search Engine Optimalization. Het is belangrijk om de zichtbaarheid in het achterhoofd te houden tijdens het schrijven, echter is het belangrijk de content te schrijven voor je bezoekers en niet voor Google. Er bestaan tegenwoordig veel soorten SEO-tools die je inzicht geven in relevante zoekopdrachten voor jouw teksten/website. Schrijf allereerst vanuit de interesse van je (potentiële) bezoeker, optimaliseer daarna pas je webteksten!

Mediagebruiker
Maar hoe doe je dat? Schrijven vanuit de interesse van je bezoeker? Om dat te doen moet je eerst inzicht krijgen in wie dat zijn en waar hun interesses liggen. Vervolgens moet je de schakel maken naar je eigen content. Bekijk wie je klant is en verplaatst jezelf in hun aankoopproces. Dit kan op verschillende manier, bijvoorbeeld door middel van het uitstippelen van een customer journey. Oftwel, de online weg die een klant aflegt voordat er een aankoop wordt gedaan. Dit geeft je inzicht in het proces dat de klant doormaakt. In onderstaande afbeelding zijn de verschillende fases weergeven.

customer jouney

De juiste content
Wanneer je inzichtelijk hebt wie je doelgroep is, en wat algemene kennis hebt opgedaan betreft het optimaliseren van webteksten kun je aan de slag gaan met het creëren van content. Maar wat is de juiste content voor je doelgroep? Hoe zorg je dat je content zowel relevant als goed vindbaar is? Belangrijk is om te achterhalen wat je sweet spot is. De Content Sweet Spot houdt in dat je zowel rekening houdt met de boodschap die je als merk/bedrijf wilt uitdragen, als met de behoefte van het publiek. Soms is het snijvlak tussen de boodschap die je als merk wilt uitdragen en de behoefte van je bezoeker klein. Op dat moment zijn er twee mogelijkheden:

  1. Focus op het smalle snijvlak, maar wel met grote diepte, zodat je ‘thought Leadership’ ontwikkelt. Deze contentstrategie zie je veel bij b2b merken.
  2. Verbreed je focus door verschillende punten rondom het snijvlak te pakken die binnen de interesse van doelgroep vallen. Een goed voorbeeld is red bull, dat binnen zijn boodschap over wat zijn energiedrank voor je doet het bredere perspectief kiest van verhalen over extreme sporten en hun sporters.

sweet spot

De marketeer anno 2019 moet rekening houden met de wensen en behoeften van de online mediagebruiker. De gebruiker verwacht direct relevante content te vinden op basis van een aantal zoekwoorden. Hier moet je als marketeer op inspelen. Je webteksten moeten goed zichtbaar zijn in zoekmachines maar inhoudelijk wel matchen aan de behoefte van je (potentiële) klant. Dit is een flink proces dat eigenlijk nooit ophoudt. Je kunt teksten blijven optimaliseren daar SEO in een rap tempo verandert. Stuur op inhoudelijke content maar focus ook op vindbaarheid, maak hiertussen de juiste afweging voor jouw doelstellingen. Stuur je op vindbaarheid? Dan can er wat van de (creatieve) inhoud verloren gaan! Gaat het je juist om de inhoudelijke factor van de content? Realiseer je dan dat je wellicht niet als eerste zoekresultaat in de zoekmachine verschijnt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s